Washington Capitals är Stanley Cup-mästare 2018. Lars Eller blev stor matchvinnare när han satte slutresultatet 4-3 mot Vegas Golden Knights i den tredje perioden och säkrade Capitals första Stanley Cup-titel någonsin.
- Det betyder allt. Vi har väntat så länge på det här, sa en överlycklig lagkapten Alex Ovechkin till NHL.com/sv efter den femte finalmatchen.
Jublet bland Ovechkin och hans lagkamrater visste inga gränser när slutsignalen ljöd i T-Mobile Arena, Las Vegas.
Danske Ellers matchavgörande mål kom med med 7:37 kvar att spela. Vegas-backen Luca Sbisa slarvade bakom eget mål. Andre Burakovsky serverade Brett Connolly som sköt och på returen, som hamnade bakom Vegas målvakt Marc-Andre Fleury, var Eller framme.

Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
- Det är svårt att beskriva det här, det är den bästa känslan någonsin. Man kunde inte skriva historien bättre själv än att få avgöra på ett sådant här sätt i den här rinken också, sa Eller om sitt mål och att få lyfta den mäktiga bucklan.
Inför den tredje perioden var Caps dock i ett 3-2-underläge, men lagets specielle slutspelsmålskytt Devante Smith-Pelly fixade 3-3 efter 9:52 med sitt sjunde slutspelsmål. Och det gav Capitals den luft under vingarna de behövde.

CAPITALS BÖRJADE BÄST
Att det var två lag som hade en hel del att spela om syntes från första nedsläpp. Skotten slutade 7-9 till Capitals favör men det var 0-0 efter de inledande 20 minutera i T-Mobile Arena. Spelmässigt gick perioden till Capitals, som också var närmast att ta ledningen via ett numerärt överläge mitt i perioden. Bland annat hade Alex Ovechkin ett skott i målramen, men pucken ville inte in.
Målen kom istället i den andra perioden. Capitals fick momentum tack vare ett tidigt powerplay och red på vågen en bit in i tredjedelen. Efter 6:24 kontrade Jakub Vrana in ett friläge till 1-0 genom att sätta pucken högt bakom Marc-Andre Fleury. Ledningen höll sig i drygt tre minuter innan Nate Schmidt utjämnade till 1-1 med ett slumpskott som touchade Caps-backen Matt Niskanens skridsko på väg in i mål.
Relaterat material: [Bäckström äntligen Stanley Cup-mästare\]
BÄCKSTRÖM OCH OVI SAMARBETADE
Washington skulle dock åter koppla greppet. I powerplay gjorde Nicklas Bäckström vad han gjort så många gånger under sin karriär: hitta Alex Ovechkin.
Genom boxen flipp-passade svensken läckert fram ryssen som drog till direkt från den vänstra delen av zonen till 1-2. Ovechkins mål var hans 15:e i slutspelet vilket är ett nytt klubbrekord för Capitals.

Då kunde Caps ha tagit över helt, men Vegas gav sig inte och efter en tilltrasslad situation vid Braden Holtbys målbur reducerade David Perron när han fick pucken på sig efter Tomas Tatars skott.
Capitals Chandler Stephenson hade en träff i stolpen med drygt fyra minuter kvar av perioden som till slut slutade med att Vegas tog ledningen. Alex Ovechkin drog på sig en trippingutvisning och med ryssen på botbänken spelade Alex Tuch Reilly Smith öppen kasse till 3-2 med 29 sekunder kvar.
Sedan kom den tredje perioden, Smith-Pellys kvittering, Ellers avgörande och mästarfesten kunde börja. Ovechkin och Bäckström fick efter många år ihop till slut lyfta pokalen de så länge har jagat.

• Jag vet inte…jag fick en black out. Jag minns inte det riktigt, sa Smith-Pelly om sin kvittering.
    - Det är otroligt att vinna. Det är därför vi spelar. Jag kommer absolut njuta a det här.
    - Det här är bättre än vad jag trodde. Det är som en dröm. Ni vet, det var en lång säsong. Vi kämpade hela vägen. Vi har jobbat så hårt genom alla år, sa Ovechkin som efter matchen belönades med Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP.
    - Det handlar inte om mig. Hela laget förtjänar den. Jag har bara turen att få utmärkelsen, sa en ödmjuk Ovi.
    För Vegas slutade deras första, men ack så framgångsrika, NHL-säsong i moll.
    - Det är svårt att tänka på vad som hände i den tredje perioden. Vi spelade bra hockey, men de vände det emot oss. Så som vi har gjort mot lag hela året. De hittade ett sätt att göra det mot oss den här serien, sa en besviken David Perron.
    - Matchen är över, de var det bättre laget. De vann. De förtjänade att vinna, erkände Vegas coach Gerard Gallant.