Ten nepochybne bude chýbať ani tentoraz. Kanaďania aj Američania sa v plnej sile stretnú po dlhých rokoch. Znova budú môcť zistiť, kto je na tom lepšie. Kto momentálne drží v rukách žezlo pre hokejového vládcu.
"Vždy sú to nesmierne intenzívne zápasy a v minulosti to často pripomínalo vojnu," pousmial sa obranca tímu USA Noah Hanifin. "Už je to nejaký čas, čo sa obidve krajiny stretli v najsilnejších zostavách. Očakávam skvelý duel. Myslím si, že zo seba každý hráč dostane úplné maximum."
Pre niekoľkých jeho účastníkov bude mať toto stretnutie výnimočný náboj. Tréner výberu javorových listov Jon Cooper je občanom oboch krajín. Mama pochádza z Ameriky a otec z Kanady.
"V týchto zápasoch vždy fandia proti sebe. Po Olympijských hrách v roku 1980 otec mame kúpil obrázok amerického olympijského výberu. Dalo sa na ňom stlačiť tlačidlo a spustilo sa slávne volanie Ala Michaelsa ‚Veríte na zázraky?‘. Povedala mi, že to vždy rada púšťala, keď sa s otcom hádali. Dokázalo ho to rozzúriť" pobavene zaspomínal Cooper.
Kanada sa bude v tradičnej bitke spoliehať na svoje hlavné opory. Connor McDavid sa pokúsi nadviazať na finále šampionátu osemnásťročných z roku 2013, v ktorom Kanada dokázala Spojené štáty zdolať. Paradoxne to bol duel, v ktorom súčasný kapitán Edmonton Oilers nebodoval. Na turnaji si napriek tomu pripísal 14 bodov a bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča.
"Bol to zápas o zlato, jeden z veľkých duelov mojej kariéry. Stále ho mám v pamäti," pokýval hlavou McDavid. "Vôbec by som sa nehneval, keby to dopadlo rovnako, ale čaká nás veľa práce. Američania majú úžasný tím. Myslím si, že to bude skvelý duel plný emócií."
Bookmakeri ani stávkari v ňom nevidia jasného favorita a zhodne očakávajú vyrovnanú partiu. Na jednu či druhú stranu ju môže nakloniť aj to, či rivali udržia na uzde emócie. Zachovať si chladnú hlavu nemusí byť vždy jednoduché, ale pre potenciálny úspech je to nevyhnutné.
"Myslím si, že to nikoho nenechá pokojným. Toto je presne ten zápas, ktorý ako chlapec chcete hrať. O ktorom snívate," vyznal sa americký obranca Charlie McAvoy. "Amerika verzus Kanada, v sobotu večer v Bell Centre. Lepšie to už ani byť nemôže. Verím, že bude panovať skvelá atmosféra a zvládneme to."