"Všetci sme verili, ale určite sa nemáme za čo hanbiť" uviedol hlavný tréner Spojených štátov Mike Sullivan. "Pre mňa osobne bolo cťou viesť tento tím. Chlapci sú už hviezdami vo svojich tímoch, ale tu sa dokázali prispôsobiť a obetovať za tím. Tento výber má veľký potenciál do budúcnosti."
O tom niet pochýb. Mnoho amerických reprezentantov je v ideálnom hokejovom veku. Alebo doň ešte len vstupuje. Na každej nasledujúcej veľkej akcii budú USA patriť medzi hlavných adeptov na najvyššie méty. Ako utešenie pre hráčov to po porážke s Kanadou bolo logicky málo.
"Chceli sme uspieť tu a teraz. Som presvedčený o tom, že sme na to mali" pokýval hlavou forvard Ottawa Senators Brady Tkachuk. "Táto porážka vo mne ostane veľmi dlho a len tak ľahko ju nedostanem z hlavy."
Američania sa zároveň vo finále presvedčili o tom, že majú kapitána, na ktorého sa dá spoľahnúť. Práve Matthews totiž držal zástavu svojej krajiny vzpriamenú. Bol jedným z najvýraznejších hráčov rozhodujúceho súboja.
"Predviedol neuveriteľný výkon," vydýchol obranca Zach Werenski. "Pripadalo mi, že bol na ľade úplne všade. Vymýšľal šance pre spoluhráčov a zapájal sa do defenzívy. To samozrejme platilo aj o ostatných chlapcoch, ale Auston je náš líder. Myslím si, že si týmto výkonom získal ďalší rešpekt."
Opora tímu Toronto Maple Leafs navyše mala prsty v oboch góloch svojho tímu. Prvý Matthews pripravil v závere prvej tretiny pre Bradyho Tkachuka. Druhý potom v strednej časti hry pre Jakea Sandersona.
"Auston nepochybne odohral svoj najlepší zápas na turnaji," chválil ho aj tréner Sullivan. "Páčilo sa mi, aký dôraz kládol na defenzívnu hru bez puku. Bolo z neho cítiť, ako veľmi chce uspieť. Je to len potvrdenie toho, že sa neustále vyvíja a dospieva. Je to hráč s elitným talentom, ale zároveň sa z neho stáva aj líder."
Len ten posledný krôčik Spojeným štátom chýbal. Predĺženie už bola trochu lotéria. Aj v ňom si domáci hráči dokázali vytvoriť strelecké pozície, ale nakoniec boli nútení sledovať, ako po víťaznom góle Connora McDavida oslavujú ich rivali.
"Je to pre nás veľké sklamanie. Chceli sme uspieť pre ľudí v tejto krajine a pre fanúšikov, ktorí hokej naozaj milujú," povedal útočník Dylan Larkin. "Napriek tomu si myslím, že na tento tím môžeme byť hrdí. Ukázali sme silu a veľké odhodlanie. Dokázali sme sa podržať a bojovať jeden za druhého. Veľmi si vážim, že som tu mohol byť."