mackinnon-mvp-trophy

Kanada v TD Garden porazila USA vo finále 4 Nations Face-Off 3:2 po predĺžení a na sociálnych sieťach sa hneď stala virálnou fotografia, na ktorej sa po epickom víťazstve objímajú Nathan MacKinnon a Connor McDavid.

Bol to dokonalý moment vzhľadom na to, aký vplyv mali obaja hráči na kanadský triumf.

McDavid strelil víťazný gól v čase 8:18 predĺženia a MacKinnon bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča turnaja, ktorý sa stal najlepším strelcom. V štyroch zápasoch strelil štyri góly vrátane úvodného zásahu finále. Útočník Colorado Avalanche sa tak stal tretím kanadským hráčom, ktorý mal na medzinárodnom turnaji organizovanom NHL priemer aspoň gól na zápas. Pripojil sa k Mariovi Lemieuxovi (Canada Cup 1987) a Mikeovi Bossymu (Canada Cup 1981).

McDavid trafil v predĺžení a Kanada ovládla 4 Nations Face-Off

"Je to hráč na dôležité chvíle," povedal o MacKinnonovom výkone kapitán Kanady Sidney Crosby. "Vo veľkých momentoch to opakovane ukázal. Viem, čo to preňho znamená, takže som rád, že bol odmenený a turnaj sa mu vydaril. Zaslúžil si to."

MacKinnon je ôsmy hráč, ktorý získal cenu pre MVP turnaja NHL. Pripojil sa k zástupu hviezd, ktorý tvoria Bobby Orr, Vladislav Treťjak, John Tonelli, Wayne Gretzky, Mike Richter, Vincent Lecavalier a Crosby.

"Bola to zábava," povedal MacKinnon. "Štyri národy zahoreli pre hokej. Som si istý, že nikto poriadne nevedel, čo má čakať. Objavili sa otázky, že je to niečo ako Zápas hviezd a ľudia netušili, ako k tomu hráči pristúpia. Chlapci však brali veľmi vážne, že budú reprezentovať svoju krajinu."

MacKinnon predviedol svoje vodcovské schopnosti na ľade aj mimo neho. Keď sa ho po 4 Nations Face-Off pýtali na vlastný výkon, radšej hovoril o tíme a opísal, prečo a ako sa Kanade podarilo pomstiť Spojeným štátom po tom, ako s nimi v skupinovej fáze prehrali 1:3.

"Hovoríte o McDavidovej obetavosti, ale MacKinnon bol rovnaký," povedal tréner víťazov Jon Cooper. "Skrátka mali taký prístup, že im išlo len o tím. Nikdy nepovedali nič sebecké ako: 'Dajte ma tam. Dajte ma tam hneď teraz.' Nič také. Skrátka držali palce chlapcom, ktorí boli v tej chvíli na ľade a keď potom dostali príležitosť, tak všetko splnili. Bolo úžasné vidieť, akú chémiu majú (MacKinnon) a Sid. MacKinnonovi išlo len o víťazstvo a nedokážem ho dostatočne vynachváliť. Keď sme potrebovali, aby podval skvelý výkon, tak ho podal. To robí výnimočných hráčov vynikajúcimi."

MacKinnonov gól, vďaka ktorému sa Kanada v čase 4:48 prvej tretiny dostala do vedenia 1:0, bol naozaj šikovný. Obišiel Bradyho Tkachuka, posunul sa do stredu a potom vyslal strelu zápästím, ktorá prešla okolo Connora Hellebuycka. Napriek tomu chcel hovoriť len o McDavidovom víťaznom góle.

MacKinnon prekonal Hellebuycka strelou zápästím a otvoril skóre

"Connor bol úplne voľný, takže to bolo fajn," povedal s úsmevom MacKinnon. "Keď je takto voľný, tak sa to väčšinou končí gólom. Je dobrý pocit byť prvý."

MVP turnaja zahrnul superlatívmi aj brankára Jordana Binningtona, ktorý predviedol 31 zákrokov vrátane šiestich kľúčových momentov v predĺžení.

"Všetci sme si mysleli, že bude úžasný," usmieval sa MacKinnon. "Aj v súkromí sme sa o tom rozprávali a čakali sme od neho skvelý zápas, ktorý sme aj dostali, takže sme zaň veľmi vďační."

Teraz, keď sa 4 Nations Face-Off skončil, sa však MacKinnon plánuje sústrediť na olympijské hry v Miláne a v Cortine v roku 2026.

"Pre mnohých mladých chlapcov v tíme to bolo veľmi užitočné. Myslím si, že je naozaj dôležité, že sa akcie zúčastnia a vážia si to. Keď som prišiel na tento turnaj, tak som nevedel, čo mám čakať. Nevedel som, ako sa dáme dokopy. O rok to bude pre všetkých oveľa jednoduchšie."

Príbuzný obsah