"Je to hráč na dôležité chvíle," povedal o MacKinnonovom výkone kapitán Kanady Sidney Crosby. "Vo veľkých momentoch to opakovane ukázal. Viem, čo to preňho znamená, takže som rád, že bol odmenený a turnaj sa mu vydaril. Zaslúžil si to."
MacKinnon je ôsmy hráč, ktorý získal cenu pre MVP turnaja NHL. Pripojil sa k zástupu hviezd, ktorý tvoria Bobby Orr, Vladislav Treťjak, John Tonelli, Wayne Gretzky, Mike Richter, Vincent Lecavalier a Crosby.
"Bola to zábava," povedal MacKinnon. "Štyri národy zahoreli pre hokej. Som si istý, že nikto poriadne nevedel, čo má čakať. Objavili sa otázky, že je to niečo ako Zápas hviezd a ľudia netušili, ako k tomu hráči pristúpia. Chlapci však brali veľmi vážne, že budú reprezentovať svoju krajinu."
MacKinnon predviedol svoje vodcovské schopnosti na ľade aj mimo neho. Keď sa ho po 4 Nations Face-Off pýtali na vlastný výkon, radšej hovoril o tíme a opísal, prečo a ako sa Kanade podarilo pomstiť Spojeným štátom po tom, ako s nimi v skupinovej fáze prehrali 1:3.
"Hovoríte o McDavidovej obetavosti, ale MacKinnon bol rovnaký," povedal tréner víťazov Jon Cooper. "Skrátka mali taký prístup, že im išlo len o tím. Nikdy nepovedali nič sebecké ako: 'Dajte ma tam. Dajte ma tam hneď teraz.' Nič také. Skrátka držali palce chlapcom, ktorí boli v tej chvíli na ľade a keď potom dostali príležitosť, tak všetko splnili. Bolo úžasné vidieť, akú chémiu majú (MacKinnon) a Sid. MacKinnonovi išlo len o víťazstvo a nedokážem ho dostatočne vynachváliť. Keď sme potrebovali, aby podval skvelý výkon, tak ho podal. To robí výnimočných hráčov vynikajúcimi."
MacKinnonov gól, vďaka ktorému sa Kanada v čase 4:48 prvej tretiny dostala do vedenia 1:0, bol naozaj šikovný. Obišiel Bradyho Tkachuka, posunul sa do stredu a potom vyslal strelu zápästím, ktorá prešla okolo Connora Hellebuycka. Napriek tomu chcel hovoriť len o McDavidovom víťaznom góle.