Pettersson 4nfo 2-12

Po dvoch tretinách išli do kabíny za stavu 1:3 a zdalo sa, že silná Kanada už v pohode dokráča k prvej výhre na turnaji 4 Nations Face-Off.

Ale ak sa niekto v tej chvíli rozhodol, že zápas prestane sledovať, tak to určite oľutoval. Švédi totiž v burácajúcej hale Bell Centre v srdci Montrealu ukázali veľkú odolnosť. Nevzdali sa v tretej časti vyrovnali na 3:3.

Aj keď nakoniec padli v predĺžení, tak pred ďalšími zápasmi ukázali silu.

"Po dvoch tretinách sme prehrávali o dva góly, takže som rád, že sme potom predviedli veľký návrat," povedal na to útočník Adrian Kempe z Los Angeles Kings, ktorý strelou zo strednej vzdialenosti v 42. minúte znížil na 2:3. "Tešíme sa z toho, že sme vyrovnali a bod berieme," dodal Švéd, ktorý skóroval aj v poslednom zápase NHL pred pauzou. Presadil sa proti Anaheim Ducks a tentoraz zdramatizoval bitku so zámorskou veľmocou.

Kempeho zníženie na 2:3

Tú ťahal tradičný líder, uctievaný Sidney Crosby. A krátko po tom, ako ho zabrala televízna kamera, prišiel na ľade ďalší švédsky úder. Pri tyčke sa ocitol osamotený Joel Eriksson Ek, ktorý pohotovo vyrovnal na 3:3. Z pohľadu švédskych fanúšikov však prerušil svoj bodový pôst, v drese Minnesota Wild zažil posledné štyri zápasy bez bodu.

A z premiérovej bitky prestížneho turnaja bola zrazu dráma.

"V prvej tretine sme boli trochu pod tlakom, pretože sa na nás vrhli. Hlavne v prvých pätnástich minútach," okomentoval kanadskú aktivitu obranca Jonas Brodin. "Potom sme v druhej a v tretej časti odviedli skvelú prácu."

"Bol to pre nás ťažký úvod. Hlavne po zbytočnom faule vysokou hokejkou," pripomenul tréner Sam Hallam neopatrný zásah útočníka Williama Nylandera. Súper dokázal využiť hneď ďalšiu početnú výhodu, takže už v prvej minúte viedol 1:0.

Brankár Filip Gustavsson si pripísal 24 zákrokov. Vrátane kľúčového, keď deväť minút pred koncom zázračne zlikvidoval pokus obrancu Devona Toewsa. Brankár Wild sa bleskovo presunul a stihol zareagovať vyrážačkou. Krásny moment...

"Snažil som sa premiestniť najrýchlejšie, ako sa dalo," povedal potom Gustavsson, ktorého pochválil aj tréner Hallam. "Po zápase som mu povedal, že nám práve tento zákrok dal šancu uspieť," uviedol švédsky tréner.

Švédi síce prehrali, ale ľad mohli opustiť so vztýčenou hlavou. A s optimizmom čakať na severský súboj. V sobotu večer (od 19:00 slovenského času) sa stretnú s Fínmi. Do tabuľky si pripísali aspoň bod.

"Bolo tam veľa emócií. Každý chce poraziť Kanadu," pousmial sa brankár Gustavsson. "Sú považovaní za najlepší tím na svete a všetci ich chcú zdolať. Po desiatich minútach mám pocit, že sme s nimi držali krok."

Švédsku to umožnili práve jeho pohotové zákroky. "V celom zápase chytal výborne," pochválil ho obranca Brodin. "Je to neuveriteľný brankár a som z neho naozaj šťastný. Bol skrátka skvelý."

Montreal je rovnako ako celá Kanada pobláznený hokejom. Práve skvelá atmosféra namotivovala domácich k skvelému triumfu. "Mali na svojej strane fanúšikov, takže do toho naskočili s trochu väčším nadšením ako my," uznal útočník Kempe. "Ale myslím si, že po desiatich minútach sme už boli do konca zápasu lepší tím."

Kanada však aj tak ukázala, že sa jej vo vzájomných zápasoch s účasťou hráčov NHL darí, pretože v doterajších desiatich ich so Švédmi vyhrala deväť. Ten posledný práve v rámci 4 Nations Face-Off.

"V úvode sme nehrali tak, ako sme chceli. Myslím si, že náš pohyb nebol dobrý. Ani to, ako sme si počínali s pukom," okomentoval tréner Hallam nevýrazný start. Aj keď sa jeho tím potom zlepšil, tak na výhru to už nestačilo.

Severský výber tak nenadviazal na predchádzajúce tri výhry v úvodných zápasoch podobného rázu s hviezdami NHL. Švédi však arénu v Montreale mohli aj tak opustiť s pocitom, že sú konkurencieschopní a stále majú nádej na postup do finále.

Príbuzný obsah