ES Crosby feature 2.12.25

21. februára 2010 Sidney Crosby s Kanadou v skupinovej fáze olympijského turnaja vo Vancouveri podľahol Spojeným štátom 3:5. Odvtedy s javorovým listom na hrudi nikdy neprehral. A platí to aj o úvodnom zápase 4 Nations Face-Off.

Center Pittsburgh Penguins na medzinárodnom poli zvíťazil v 26 zápasoch za sebou! Triumfoval na dvoch olympiádach, na svetovom šampionáte 2015 v Prahe, na World Cup of Hockey... A v noci na štvrtok predĺžil svoju úctyhodnú sériu v prvom zápase Turnaja štyroch, v ktorom tromi asistenciami riadil výhru Kanady nad Švédskom 4:3 po predĺžení.

"Strašne som si to užil. Bolo to trochu ako na horskej dráhe, ale nakoniec sme to zvládli," zhodnotil Crosby, ktorý bol v montrealskej hale Bell Centre vyhlásený za prvú hviezdu večera.

V ňom mali diváci publikum baviť predovšetkým oveľa mladšie hviezdy. Nathan MacKinnon dal úvodný gól, v predĺžení motal hlavy Švédom neúnavnými prienikmi. Connor McDavid prerezával žltomodrú obranu bleskovými akciami rovnako ako autor víťazného gólu Mitch Marner odkorčuľoval v úchvatnom tempe viac ako 21 minút, obranca Cale Makar ich zvládol 28.

Nikto však nakoniec nemal na osud zápasu taký vplyv ako kanadský kapitán, ktorý aj vo veku 37 rokov udivuje schopnosťou riadiť hru a v krátkom okamihu zasiahnuť do osudu zápasu.

Tak ako pri prvom kanadskom góle už v 56. sekunde, keď v presilovke bekhendovou zadovkou našiel pri druhej tyčke skórujúceho MacKinnona. Tak ako v druhej tretine, keď sa po pravej strane dostal do pásma, otočil sa a nabil na tretí gól svojho tímu Markovi Stoneovi.

MacKinnon po Crosbyho prihrávke otvoril skóre Turnaja štyroch

A tak ako pri víťaznom góle v predĺžení, keď zdanlivo nelogicky poslal puk späť cez modrú čiaru, čím dostal svoj tím z útočného pásma späť do stredného. Len on však cítil, že Marner v ňom má veľkú rýchlosť a že keď mu pásmo včas uvoľní, tak krídelník Toronto Maple Leafs dokáže prerazať prekvapenú švédsku obranu.

"Keď skóroval, tak som už bol na striedačke," pobavil Crosby po zápase novinárov. "Len som sa snažil udržať puk. Všetci vidia ten gól, ale ja som predtým urobil chybu, prišiel som o puk a on výborne bránil ich brejk dvoch na jedného. Aj preto som veľmi rád, že sa mu potom podarilo skórovať."

Aj keď mal Crosby vo svojom tíme až deviaty najvyšší čas na ľade (17:10), tak skončil duel s tromi asistenciami +1 bodom v hodnotení plus/mínus.

"Celý večer bol skvelý. Začalo sa to už výbornou prihrávkou v presilovke a potom na to nadväzoval. Bolo super sledovať," nešetril McDavid chválou na adresu kanadského kapitána.

"Je neskutočný a nestarnúci. Klobúk dolu pred tým, akú má pracovnú morálku. Klobúk dolu pred tým, ako sa o seba stará. Ako šikovne hrá a ako vždy dokáže nájsť cestu. Podarilo sa mu to aj dnes. V hokeji už dokázal všetko. A stále hrá na vysokej úrovni, aj vo svojom veku. Nevidíte na ňom žiadne známky toho, že by spomaľoval. V poslednom týždni sme sa zblížili a je naozaj poklad mať ho v tíme."

Súhlasil s tým ako autor víťazného gólu.

"Je to 'Captain Canada'. Výnimočný hráč, ktorý na ľade robí výnimočné veci. Je skvelé byť s ním v jednom mužstve," vyhlásil Marner.

Bez jedného týždňa 15 rokov už platí, že keď má Kanada v zostave číslo 87, tak vždy odíde z ľadu ako víťazný tím.

Marner rozhodol po Crosbyho asistencii číslo 3

Na olympiáde vo Vancouveri dal Crosby zlatý gól v predĺžení finále proti USA. Na hrách v Soči 2014 už ako kapitán viedol tím k olympijskej obhajobe - rovnako ako na MS v Prahe o rok neskôr, keď Kanada prevalcovala všetkých súperov vrátane Ruska 6:1 vo finále. A rovnako ako na Svetovom pohári 2016 v Toronte, kde tiež ani raz neprehrala.

"Mohol by som o ňom napísať knihu. Je skvelé mať niekoho takého na striedačke. Vidím, že tam v správnom čase hovorí správne veci a dokáže tím strhnúť. Potom v ideálnom čase udrie na ľade," opísal prínos kapitána Jon Cooper, hlavný tréner Kanady na Turnaji štyroch.

"Nie je náhoda, že toho v kanadskom drese toľko vyhral. Podľa mňa je najlepší hokejista, ktorý kedy reprezentoval našu krajinu. Ak nie najlepší, tak patrí do Mount Rushmore (medzi štyroch velikánov)."

Samotný Crosby si stredajší večer v Bell Centre nesmierne užil. Už od úvodného ceremoniálu, keď ho uviedol na ľad ako kapitána bývalý legendárny útočník a ikona Penguins Mario Lemieux, až po záverečný aplauz a hromové skandovanie 'Crosby, Crosby!' ktoré sa nieslo nad ľadom ešte niekoľko minút po skončení zápasu.

"Vyrástol som ako fanúšik Montreal Canadiens a hrať v tejto hale a v tejto atmosfére bol zážitok, na ktorý bude dlho spomínať" ďakoval oslávenec večera, ktorý si obliekol reprezentačný dres po viac ako ôsmich rokoch.

"Dosť dlho som za Kanadu nenastúpil. Som vďačný, že ešte stále mám tú možnosť. A vlastne aj za to, že stále hrám. Táto liga nie je jednoduchá, stojí veľa práce udržať sa na takej vysokej úrovni a som naozaj rád, že sa mi to ešte stále darí."

Príbuzný obsah