SadJones

Kaikki näytti San Jose Sharksin kohdalla todella hyvältä, kun NHL:n Läntisen konferenssin viidettä finaalia oli takana noin kymmenen sekuntia. Evander Kane sivalsi kiekon St. Louis Bluesin maalin tolppaan, ja tässä sarjassa elintärkeäksi osoittautunut 1-0 johtomaali oli senttien päässä.

Sharks ampui muutenkin ahkerasti ensimmäisten minuuttien aikana ja näytti todellakin hyvin valmistautuneelta sekä sähäkältä, kun kello oli kääntynyt hieman yli puolenpäivän sunnuntaina Tyynenmeren aikaa.
Vähänpä tiedettiin tuossa vaiheessa vielä siitä, että iltapäivästä tulisi vierasjoukkue Bluesille riemukas ja voittoisa. St. Louis väläytteli jo Brayden Schennin paikoilla noin neljän minuutin kohdalla, mutta illan karmeus alkoi valjeta isännille hieman ennen kuin kuusi minuuttia täyttyi.
Puolustaja Erik Karlssonin pelikunnolla oli ehditty spekuloida paljon neljännen ja viidennen konferenssifinaalin välissä. Karlssonin nivusvamma on ollut esillä jo pitkään, ja hän pelasi neljännen ottelun päätöserässä viimeisellä puolikkaalla vain yhden vaihdon. Hän jätti runkosarjan lopussakin väliin peräti 27 ottelua viimeisistä 33:sta.
Nyt ruotsalainen merkittiin kokoonpanoon, mutta hän oli selvästi puolikuntoinen. Normaalisti sulavaliikkeinen puolustaja haki kiekon todella kulmikkain liikkein omasta päästä ja heitti erittäin vaikean syötön Brenden Dillonia kohti. Kiekko meni Dillonin jalkojen välistä Oskar Sundqvistille, joka ampui sen maaliin Karlssonin tehdessä maskin Martin Jonesin eteen.
Jones itse epäonnistui toisen erän alussa, kun hän torjui Vladimir Tarasenkon vedon ja ohjasi sen Jaden Schwartzille, jolla oli aivan liian helppo työ viimeistellä tilanteeksi 2-0.

SJS-STL: Schwartz tekee hattutempun 5. ottelussa

• Pidin ensimmäisestä erästä. Muutamat pienet asiat olisivat voineet muuttaa pelin kulun. Pelasimme tarpeeksi hyvin, että olisimme voineet johtaa ensimmäisen erän jälkeen, Sharksin päävalmentaja Peter DeBoer aloitti ottelupurkunsa lehdistötilaisuudessa.
    Karlssonin selkeä puolikuntoisuus tuli ilmi muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Tarasenko pääsi läpi, eikä Karlsson ehtinyt puolustamaan tai takaa-ajoon millään. Tarasenko kaadettiin, ja tilanteesta tuomitusta rangaistuslaukauksesta hän teki 3-0 maalin.
    Sharksin kannalta ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi siinä, että joukkueen tärkeimpiin pelaajiin ja koko NHL:n parhaisiin puolustajiin kuuluva pelaaja oli selkeästi vajaakuntoinen. Myöskään hyökkääjä Tomas Hertl ei pelannut kolmannessa erässä lainkaan. Ivan Barbashev taklasi häntä avauserässä kovaa.
    Kuusi ottelua edellisellä pudotuspelikierroksella sivussa ollut kapteeni Joe Pavelski loukkaantui Alex Pietrangelon taklauksesta kolmannen erän alkupuolella, ja myös Joonas Donskoi joutui hetkeksi pukukoppiin saatuaan kiekon kasvoihinsa. Hän pystyi kuitenkin palaamaan kaukaloon.
    Karlsson pelasi avauserässä 7.29, toisessa 3.03, eikä kolmannessa erässä enää ollenkaan.
    - Jos taklauksesta Hertliä kohtaan olisi vihelletty viisiminuuttinen, se olisi muuttanut ottelun hallintaa. Olimme 0-1 tappiolla ensimmäisen erän jälkeen. Sitten Hertl ei pystynyt pelaamaan, eikä Karlssonkaan. Aloimme väsyä. Vastustaja sai otteen toisessa erässä, DeBoer ruoti ja jatkoi, että heidän pelinsä hajosi, kun Pavelskia taklattiin.
    - Se ei ollut mikään hieno hetki meiltä, mutta tunteet ottivat vallan, kun tiedetään, mitä hän on käynyt läpi. Nyt meidän on kasattava joukkomme ja voitettava seuraava ottelu, DeBoer sanoi.

SJS-STL: Binnington torjuu Burnsin laukauksen

Karlssonin peluuttamista pohditaan varmasti ennen sarjan kuudetta ottelua, sillä DeBoerilta kysyttiin peluutuksen järkevyydestä jo nyt. Rima Karlssonin sivuun jättämiseksi on varmasti korkealla, sillä vajaakuntoisenakin hän on aiemmin kyennyt auttamaan joukkuettaan. Muistissa ovat varmasti myös pelit Ottawa Senatorsin paidassa kaksi vuotta sitten, kun hän hinasi joukkueensa voiton päähän Stanley Cupin finaaleista.
- Toimimme sen mukaan, millaiset vastaukset saamme pelaajalta ja lääkintähenkilökunnalta. Raporttien mukaan hän pystyi pelaamaan. Nyt on helppo istua ja sanoa tämä. Totta kai nyt kaduttaa, DeBoer myönsi.
DeBoerilla ei ollut lehdistötilaisuudessa tuoretta päivitystä kenestäkään loukkaantuneesta pelaajasta.
Sharks ei siis vieläkään saanut aikaiseksi ehjää koko ottelun kestävää suoritusta.
- Emme ole kiinni omassa pelaamisessamme. Menetimme kiekkoja, ja kun menetyksiä tulee tähän aikaan vuodesta, toinen joukkue saa siitä virtaa. Menetyksiä tuli keskialueella, ja välillä emme päässeet pois omalta alueeltamme. Heidän puolustuksensa on varsin aktiivinen, jollainen mekin haluaisimme olla. Kyse oli suorittamisesta, Dillon tuumi.
Lisää aiheesta: [Blues vain voiton päässä Stanley Cup -finaaleista]
Sharksin hyökkääjä Logan Couture johtaa yhä pudotuspelien pistepörssiä, mutta hänkään ei ole tehnyt yhtään maalia sarjan kolmannen ottelun tasoittaneen neljännen osuman jälkeen.
- Menetimme kiekkoja ja pelasimme liikaa omassa päässä. Meillä oli paikkoja päästä hyökkäämään, kun heidän pakkinsa ajoivat siniviivalta sisään. He saivat venytettyä meidän vaihtoväliämme, ja me väsyimme. Sitten pari pomppua oli heille suosiollisia. Pelasimme liian pitkiä vaihtoja omassa päässä, Couture tiivisti ottelun.
Sarja on katkolla St. Louisille tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa.