kakko worlds

Slovakian Bratislavassa ja Kosicessa pelatut jääkiekon MM-kisat päättyivät lopulta Suomen kultajuhliin, kun Leijonat kukisti loppuottelussa Kanadan 3-1. NHL.com/fi kokosi sunnuntaina päättyneen turnauksen kohokohtia ja muita sattumuksia alkusarjasta ja loppuotteluun.

Kaapo Kakko loisti alkusarjassa
Vasta 18-vuotias Kaapo Kakko sykki alkusarjan ensimmäisissä peleissä Suomen hyökkäyspelin sydämenä. Kakko viimeisteli avausottelussa Kanadan verkkoon kaksi täysosumaa ja alleviivasi nimensä pelaajatarkkailijoiden papereissa. Toisessa ottelussa hän hurjasteli Slovakian nurin hattutempullaan ja teki pisteet 1+1 Tanskaa vastaan.
Turnauksen edetessä vastustajat alkoivat merkata Kakon paremmin ja pistehanat menivät kiinni. Kakko kuitenkin pelasi vahvasti loppuun asti ja hankki useita rangaistuksia vastustajille. Parhaana esimerkkinä tästä on loppuottelun toisen erän tilanne, joka johti Marko Anttilan laukomaan Suomen tasoitukseen
Kakko ja Yhdysvaltojen Jack Hughes kisaavat kuukauden päästä siitä, kumpi varataan ensimmäisenä pelaajana NHL:n varaustilaisuudessa.
More information
Tasoerot puistattivat
Viime vuosina on puhuttu paljon kansainvälisen jääkiekkoperheen kasvamisesta ja tason parantumisesta. Keskitason maista etenkin Saksa ja Sveitsi ovat ottaneet isoja askelia kohti kärkeä. Monien maiden tasonnosto on samalla kasvattanut eroja MM-kisojen parhaiden joukkueiden ja häntäpään välillä. Slovakiassa alkusarjassa nähtiin hurjia tuloksia, kun Italia hävisi Sveitsille 0-9, Ruotsille 0-8, Venäjälle 0-10, Norjalle 1-7 ja Tshekille 0-8. Kanada voitti Ison-Britannian 8-0, ja Tanska kyykytti brittejä 9-0. Ruotsi murjoi Norjan 9-1 ja Tshekki Itävallan 8-0.
Britannian nousu
Heittopusseista Iso-Britannia oli vähällä pudota B-sarjaan, jonne luiskahtivat lopulta Ranska ja Italia. Ison-Britannian sarjapaikka pelastui alkusarjan viimeisessä pelissä ja hurjan taistelun kautta. Ranska siirtyi ennen toisen erän puoliväliä jo 3-0 johtoon, mutta pakkovoiton edessä olleet britit aloittivat kirin Robert Dowdin maalin myötä. Ennen erätaukoa Mike Hammond iski briteille toisen maalin, ja kolmannessa erässä Robert Farmer tasoitti. Jatkoajalla Ben Davies ratkaisi Isolle-Britannialle turnauksen ainoan voiton ja sarjapaikan.
Sveitsi alle sekunnin päässä välieristä
Sveitsi on tällä vuosikymmenellä pelannut useat hyvät arvokilpailut. Sen komeimmat saavutukset ovat vuosien 2013 ja 2018 MM-hopeat, eikä paikka mitalipeleissä ollut kaukana tälläkään kertaa. Sveitsi johti puolivälieräottelun kolmannen erän lopussa Kanadaa 2-1, mutta Damon Severson tasoitti varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla. Jatkoajalla Mark Stone laukoi Kanadan välieriin ja Sveitsin unelman pirstaleiksi.
Mörkö-Marko aloitti show'nsa
Suomella ei pitänyt olla jakoja puolivälierässä NHL-pelaajista koostunutta Ruotsin joukkuetta vastaan, mutta alkusarjan hyvät esitykset olivat todistaneet Suomen iskukyvyn ja yhtenäisyyden. Ruotsi karkasi toisessa erässä jo 3-1 johtoon, mutta Suomi nousi puolustajien maaleilla tasoihin. Ruotsi meni uudestaan johtoon, mutta Suomen kapteeni Marko Anttila viimeisteli lopussa 4-4 tasoituksen. Lempinimeä "Mörkö" kantava yli kaksimetrinen hyökkääjäkolossi teki puolivälierässä turnauksen ensimmäisen maalinsa. Kapteenia kolmisenkymmentä senttiä lyhyempi Sakari Manninen viimeisteli Suomelle voittomaalin jatkoajalla.
Lankinen nollasi Venäjän
Suomi lähti Venäjää vastaan pelattuun välieräotteluun altavastaajana, mutta taisteli väkevästi. Maalivahti Kevin Lankinen työskenteli varmasti alakerran viimeisenä lukkona ja putosi polvilleen vasta loppusummerin soidessa. Mies ei tuntunut tajuavan, että oli juuri nollannut Nikita Kutsherovin, Jevgeni Malkinin ja Aleksandr Ovetshkinin tähdittämän punakoneen. Ottelun ainoan maalin teki kapteeni Anttila, joka yllätti Andrei Vasilevskin kolmannen erän puolivälissä. Pettynyt Venäjä joutui pronssiotteluun, jossa se kepitti Tshekin 3-2 voittolaukauskilpailun päätteeksi.
Suomelle kolmas maailmanmestaruus
Suomi kohtasi loppuottelussa jo alkusarjasta tutun Kanadan ja iski tulostaululle jälleen 3-1 voittolukemat. Ennakkosuosikki Kanada karkasi avauserässä johtoon Shea Theodoren osumalla, mutta Anttila nosti Suomen tasoihin toisessa erässä. Kolmannen alussa "Mörkö" viimeisteli johtomaalin, jota Suomi suojeli Lankisen ja uhrautuvien kenttäpelaajien johdolla.
Harri Pesosen ajassa 55.54 tekemässä 3-1 maalissa oli jo ratkaisun makua, mutta Suomen piti vielä lannistaa nikkarien loppukiriyritys. Loppuottelu päättyi Suomen juhliin ja toi maalle kolmannen miesten maailmanmestaruuden vuosien 1995 ja 2011 jatkoksi.
Turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Kanadan Mark Stone, joka paukutti pisteet 8+6=14. Ruotsin William Nylander ylsi pistepörssin voittoon tehoin 5+13=18. Suomen joukkueen tasaisuudesta kertoi se, että paras pistemies Sakari Manninen (2+9=11) oli pistepörssissä vasta kolmastoista. Suomen pelaajista peräti 16 teki maalin MM-jäillä, joten ratkaisijoita riitti jokaiseen kentälliseen.
Jaloselle toinen miesten maailmanmestaruus
Päävalmentaja Jukka Jaloselle MM-kulta oli toinen, sillä hän luotsasi leijonalaumaa jo vuoden 2011 Slovakian-kisoissa. Vuonna 1995 pelaajana maailmanmestaruutta juhlinut Raimo Helminen saavutti nyt maailmanmestaruuden myös valmentajana ja Jere Lehtinen Suomen joukkueen GM:nä.
Leijonamiehistössä oli peräti 18 arvokilpailujen ensikertalaista, joten saavutus oli hurja. Suomen joukkueessa ei ollut yhtään pelaajaa, joka olisi pelannut tällä kaudella täyden kauden NHL:ssä. Leijonista ainoastaan puolustaja Henri Jokiharju (Chicago Blackhawks) ja hyökkääjä Juho Lammikko (Florida Panthers) olivat viilettäneet tällä kaudella taalajäillä.