finland wjc

Kanada palasi vuoden tauon jälkeen nuorten maailmanmestariksi, kun se kukisti Ostravassa pelatussa loppuottelussa Venäjän 4-3. Kanada kiri päätöserässä kahden maalin takaa tasoihin, ja Akil Thomas teki voittomaaliksi jääneen osuman nelisen minuuttia ennen loppua.

Kanadalle MM-kulta on 18:s. Edellisen kerran se voitti mestaruuden kaksi vuotta sitten. Venäjä oli viimeksi hopealla neljä vuotta sitten Suomen-kisoissa.
Sunnuntai-illan loppuottelussa Venäjä karkasi Grigori Denisenkon ja Maksim Sorkinin maaleilla 3-1 johtoon. Sorkin teki maalinsa reilu minuutti ennen kolmannen erän puoliväliä, mutta myös Kanadan Connor McMichael ehti maalintekoon ennen erän puoliväliä.
Pari minuuttia McMichaelin 2-3 kavennuksen jälkeen Barrett Hayton tasoitti. Calen Addison syötti kavennuksen ja tasoituksen, ja hän ehti pohjustamaan myös Thomasin voittomaalin.
Venäjä pääsi lopussa yrittämään tasoitusta ylivoimalla, mutta sotki takaa-ajon omilla jäähyillään. Kanadalle voitto loppuottelussa oli mukava revanssi, kun alkusarjassa Venäjä oli vahvempi peräti 6-0.
Venäjälle/IVY:lle/Neuvostoliitolle MM-hopea on 13:s ja mitali 37:s. Punakoneen mitalimäärä on nuorten MM-historian kovin, kun toisena olevalla Kanadalla on nyt 32 mitalia.
Suomen joukkue poistui tyhjin käsin alle 20-vuotiaiden MM-kaukalosta. Ruotsi kukisti Nuoret Leijonat sunnuntain pronssiottelussa maalein 3-2.
- Ainakin olen tyytyväinen poikien panokseen. He pistivät itsensä likoon. Siihen täytyy olla erittäin tyytyväinen. Aina kun pääsee mitalipeleihin, sieltä pitäisi pystyä kaivamaan mitali. Tällä kertaa ei käynyt siten. Olen ylpeä poikien panoksesta ja uhrauksesta, Suomen päävalmentaja Raimo Helminen tuumi Ylen televisiohaastattelussa.
Neljäs sija on sama sija, mihin Suomi ylsi myös Helmisen edellisen päävalmentajapestin aikana vuoden 2012 MM-turnauksessa. Suomi pelasi nyt Tshekin-kisoissa seitsemän ottelua, joista se voitti vain kolme. Alkusarjassa Nuoret Leijonat hävisi Ruotsille ja Sveitsille sekä pudotuspeleissä Kanadalle sekä Ruotsille.
- Neljäs sija. Pieni pettymys. Odotettiin, että olisi pystytty yllättämään kovemmatkin maat. Jenkit voitettiin (puolivälierässä), mutta ei muita. Mahdollisuus oli tänäänkin, mutta ei tällä kertaa riittänyt, pettynyt Helminen jatkoi.
Pronssiottelun avauserä osoitti, että kummallakin joukkueella riitti vielä mitalinälkää tappiollisen välierän jälkeen. Suomi karkasi 1-0 johtoon ennen erän puoliväliä, kun Patrik Puistola ohjasi Kim Nousiaisen syötön maaliin. Ruotsin Rasmus Sandin kuittasi ylivoimalla kovalla rannelaukauksella.

• Aika rikkonainen erä. Kummallekin puolelle tuli aika paljon jäähyjä. Mitaleista pelataan. Moni jätkä ei pääse pelaamaan näistä. On painotettu, että kiekkoa maalille, ja päätin heittää sinne, Nousiainen kuvaili Puistolan täysosumaa.
    Nuoret Leijonat pääsi johdossa erätauolle, kun Matias Maccelli katkaisi Ruotsin pelaajan heikon syötön ja karkasi läpiajoon. Maccelli yllätti Ruotsin maalivahti Hugo Alnefeltin napakalla laukauksella.
    Ennen toisen erän puoliväliä Suomi kokeili jälleen ylivoimapeliään, mutta oli tehoton. Ruotsi rokotti nopeasti sen jälkeen, kun se oli päässyt täysilukuiseksi. Nils Höglander laukoi, ja Samuel Fagemo iski Suomen maalivahti Justus Annusen pudottaman kiekon maaliin.
    Annunen voi ottaa piikkiinsä myös Ruotsin 3-2 maalin. Linus Öberg toimitti nurkasta kiekon maalille, ja peliväline livahti verkkoon Annusen varusteiden kautta.
    [Klikkaa tästä nuorten MM-kisojen uutisiin]
    Kolmannen erän alkupuolella jäähyt vaikeuttivat Suomen takaa-ajoa, mutta Justus Annunen esitti muutaman hyvän torjunnan ja piti Nuoret Leijonat mukana pelissä. Ruotsin maalivahti Alnefelt ei ollut yllätettävissä, joten länsinaapuri poimi mukaansa himmeimmän mitalin ja palasi mitalikantaan yksien välikisojen jälkeen.
    - Meillä oli toisessakin erässä paikkoja. Jos niistä olisi saatu maaleja, niin en usko, että Ruotsi olisi saanut meitä kiinni. Tasoitusmaalista olisi saatu sellainen buusti. Mutta onnittelut Ruotsille, Helminen sanoi.
    Alkuiltapäivän kolmannessa karsintaottelussa Saksa nuiji Kazakstanin 6-0 ja varmisti sarjapaikkansa seuraaviin MM-kisoihin voitoin 2-1. Dominik Bokk ruoski sunnuntain ottelussa kazakkeja kahdella maalilla ja Eric Mik pistein 1+1.