Kevin Lankinen 0519

Suomi jatkoi vahvoja otteitaan jääkiekon MM-kilpailuissa, kun Leijonat kukisti sunnuntai-illan ottelussa Ranskan maalein 3-0. Leijonien maalintekijät olivat Joel Kiviranta, Niko Mikkola ja Jere Sallinen. Nollapelin torjuneelle Kevin Lankiselle kertyi 21 torjuntaa. Voitolla Suomi vahvisti asemiaan Slovakian Kosicessa pelattavan A-lohkon kärjessä.

Suomen valmennusjohto kaipasi joukkueelta otteluun tylyyttä, mitä peliesityksessä jonkin verran olikin.
- Pääosin nähtiin (tylyyttä), mutta oli myös hetkiä, jolloin ei oltu niin tylyjä. Toisaalta, nolla maalia omiin, joten silloin ollaan yleensä vahvoilla, päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi MTV3:n televisiohaastattelussa ottelun jälkeen.
- Kolme pistettä, ja matka jatkuu. Tehokkuutta olisi kaivattu lisää ylivoimaan ja viidellä viittä vastaan. 3-0 tulokseen ollaan tyytyväisiä, Jalonen jatkoi.
KalPasta kahdelta viime kaudelta tuttu ranskalaishyökkääjä Alexandre Texier otti ensimmäisen erän alkupuolella kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Suomi ei onnistunut käyttämään ylivoimaa, mutta iski maalin heti Ranskan tultua täysilukuiseksi. Joel Kiviranta viimeisteli toisen MM-maalinsa, kun Petteri Lindbohm ja Juhani Tyrväinen tekivät esityön.
Erän jälkimmäisellä puoliskolla Ranska otti kaksi peräkkäistä kahden minuutin rangaistusta, ja Suomi pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla vajaan minuutin. Leijonat ei kuitenkaan onnistunut kasvattamaan johtoaan.
Suomi tuli toiseen erään terävästi, ja puolustaja Niko Mikkola tuplasi Leijonien johdon. Harri Pesonen ja Oliwer Kaski merkkauttivat syöttöpisteet Mikkolan täysosumaan.
Watch: Youtube Video
Toisen erän aikana kumpikin joukkue pääsi pelaamaan vielä kahdesti ylivoimalla, mutta lisäosumia ei nähty. Ranskan maalivahti Florian Hardylle kertyi jo avauserässä 19 torjuntaa ja toisessa 11. Kevin Lankinen selvisi Suomen maalilla huomattavasti vähemmällä, sillä hän torjui kahdessa ensimmäisessä erässä yhteensä 11 kertaa. Ranskalaisvahti Hardylle kertyi ottelussa kaikkiaan 44 torjuntaa.
Kolmannen erän alkupuolella Suomi hukkasi ylivoimamahdollisuutensa, kun Sakari Manninen otti ylivoimalla jäähyn. Tasaviisikoin maalinteko kuitenkin onnistui. Jere Sallinen viimeisteli tyylikkäällä rystylaukauksella 3-0 johdon Veli-Matti Savinaisen ja Kristian Kuuselan esityön jälkeen.
Erän lopussa Leijonat suojasi johtonsa ja auttoi Lankista nollapelin metsästämisessä. Suomen maali on pysynyt koskemattomana jo lähes kahdeksan erän ajan. Vahvan puolustuspelaamisen lisäksi myös ratkaisijoiden joukon leveys on ollut Suomen vahvuus.
- Kyllähän se on hyvä, kun pelaajat onnistuvat. Se lisää heidän itseluottamustaan ja uskoa omiin kykyihin. Välillä joku tekee vähän enemmän, ja välillä tehdään laajemmalla rintamalla. Toivottavasti näitä joku tekee, Jalonen sanoi.
[Vuoden 2019 jääkiekon MM-kisojen seuranta]
Sunnuntain alkuillan otteluissa A-lohkossa Yhdysvallat voitti Saksan 3-1. Suomen (16 pistettä) johtamassa lohkossa Yhdysvallat on toisena 14 pisteellä. Kanadalla ja Saksalla on molemmilla 12 pistettä, joten kärkinelikko on karkumatkalla. Yhdeksän pistettä kerännyt Slovakia on viidentenä, kun sillä on yksi ottelu jäljellä.
Ranska taistelee maanantaina Iso-Britanniaa vastaan, kun kumpikin yrittää välttää lohkon viimeisen sijan ja putoamisen A-sarjasta. Suomi päättää alkusarjapelit tiistaina Saksaa vastaan. Suomen osalta on jo varmaa vähintään lohkon toinen sija, joten puolivälieränkin Leijonat pelaa Kosicessa.
- Kyllä se on erittäin tärkeää, että jatkamme täällä. Pieni kilpailuetu siinä saadaan, kun ei tarvitse matkustaa. Se vie energiaa, kun muuttaa uuteen hotelliin ja uuteen kaupunkiin. Matka kestää aika pirun monta tuntia, joten välipäivä menee hukkaan, Jalonen viittasi Suomen tulevan puolivälierävastustajan reissuun Bratislavasta Kosiceen.
Bratislavassa pelattavassa B-lohkossa Tshekki höykytti Itävallan peräti 8-0. Radek Faksa, Dominik Kubalik ja Jan Kolar herkuttelivat kukin pistein 1+2. Tshekki sai voitolla otteen lohkon toisesta sijasta. Iltaottelussa lohkokärki Venäjä voitti Sveitsin 3-0.