AP24137608854516

Itävalta osoitti torstaina Leijonille, että tiistainen nousu viiden maalin takamatkalta tasoihin Kanadaa vastaan ei ollut sattumaa. Suomi meni ottelussa nopeasti kahden maalin johtoon, mutta lopulta Itävalta käänsi ottelun edukseen varsinaisella peliajalla ja kaatoi Leijonat maalein 3-2.

Itävallan voittomaali syntyi vasta kolmannen erän viimeisellä sekunnilla, kun itävaltalaiset saivat kiekon taisteltua vielä kerran Suomen puolustusalueelle. Hyökkääjä Benjamin Baumgartner heitti kiekon siniviivan tuntumasta kohti maalia ja peliväline viuhui ohi Suomen maalivahdin Harri Säterin. Pelikelloon jäi 0,2 sekuntia.

Yksi Itävallan suurista sankareista oli maalivahti David Kickert, joka torjui 30 vetoa.

- Kun viimeisellä sekunnilla häviää, aika hiljaiseksi vetää. Sitä saa, mitä tilaa. Olimme tehottomia maalipaikoissa ja ylivoimalla emme tehneet lopussa maalia. Silloin näin voi käydä, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen huokasi Viaplayn haastattelussa.

Ottelu alkoi Suomen käsikirjoituksen mukaan, kun Saku Mäenalanen iski Leijonat johtoon jo ennen kolmannen peliminuutin täyttymistä. Kuusi minuuttia myöhemmin Oliver Kapanen riisti kiekon Manuel Ganahlin lavasta hyökkäysalueella ja laukoi Suomen kahden maalin karkumatkalle.

Maali oli Montreal Canadiensin varaaman Kapasen turnauksen kuudes, jonka myötä hän nousi MM-kisojen maalipörssin kärkeen. Ennen torstain ottelua Kapanen jakoi maalipörssin piikkipaikan nuoren kanadalaistähden Connor Bedardin (Chicago Blackhawks) kanssa.

Itävalta ei kuitenkaan taipunut. Toiseen erään itävaltalaiset tulivat väkevästi ja iskivät myös kavennuksen, kun Suomen viisikko oli hieman hajallaan puolustusalueella ja Itävalta sahasi sen pinoon muutamalla poikittaissyötöllä. Hyökkääjä Mario Huber iski kuvion päätteeksi kavennuksen.

Itävalta sai toisen erän lopulla myös loistavan sauman tasoitusmaalin tekemiseen, kun Kapanen ja puolustaja Juuso Riikolla ottivat peräjälkeen kahden minuutin jäähyt. Itävallan ylivoima pyöri hyvin, mutta Suomi onnistui pitämään maalinsa puhtaana.

Vaikka alivoima toimi, ei Leijonien leirissä oltu järin tyytyväisiä toiseen erään.

- Rupesimme pelleilemään kiekon kanssa. Pitää laittaa kiekkoa nöyrästi syvään ja miehiä perään, Leijonien hyökkääjä Patrik Puistola evästi Viaplayn haastattelussa toisella erätauolla.

Päätöserä ei kuitenkaan alkanut Leijonien kannalta ruusuisesti, sillä Puistola komennettiin erän alkupuolella kahden minuutin istunnolle huitomisesta. Itävallan ylivoima toimi jälleen mallikkaasti ja lopulta hyökkääjä Dominic Zweger laukoi kiekon ohi Säterin.

Zwegerin osuma kuitenkin hylättiin maalivahdin häirintänä. Itävalta haastoi hylkäystuomion, mutta tuomiota ei muutettu, joten Leijonat pääsi toista kertaa ottelussa ylivoimalla. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

Loistavasti pelannut Itävalta laittoi pelin tasoihin hieman ennen erän puoliväliä, kun puolustaja Thimo Nickl tulitti kiekon verkkoon siniviivalta. Sensaatiomaisen voiton varmisti Baumgartner erän viimeisellä sekunnilla.

Leijonat hakee ryhtiliikettä peliinsä lauantaina, kun vastaan asettuu Kanada (klo 17.20, Viaplay/MTV3).

Kazakstan jäi Ruotsin jalkoihin

Ruotsin ja Kazakstanin välinen Ostravan päiväottelu oli lukemien valossa tasainen, sillä Tre Kronor kaatoi kazakstanilaiset vain maalein 3-1. Philadelphia Flyersin ruotsalaismaalivahdilla Samuel Ersonilla oli lähes vapaapäivä, sillä hänelle kirjattiin vain 11 torjuntaa, joista kuusi tuli vasta päätöserässä.

Kertaalleen Kazakstan onnistui kuitenkin Erssonin ohittamaan, kun turnauksen ensimmäisen maalinsa tehnyt puolustaja Adil Beketajev sai pelivälineen verkkoon. Ruotsin maalit tekivät Minnesota Wildin Marcus Johansson, San Jose Sharksin Fabian Zetterlund ja SHL:ssä pelaava Linus Johansson.

AP24137531658289

Ostravan ja Prahan iltapeleissä nähtiin yksipuoliset näytökset. Norja piinasi Kanadaa, mutta lopulta vaahteranlehtipaidat ottivat rutiinivoiton maalein 4-1. Bedard ei tehnyt maaleja, joten Kapanen pysyy toistaiseksi maalipörssin kärjessä.

Ostravassa Yhdysvallat oli ryhdistäytynyt hävittyään Slovakialle ja nuiji Ranskan maalein 5-0. Ottelu oli ohi käytännössä jo ensimmäisen erän jälkeen, kun jenkit painelivat 4-0-johtoon. Minnesota Wildin Matt Boldy ja New York Islandersin Brock Nelson kirjauttivat kolme tehopistettä.