Finland WC

Leijonien MM-urakka jatkui maanantaina voitolla Norjasta maalein 4-1. Suomi oli ottelun alusta saakka kuskin paikalla, joskin Norja pystyi luomaan enemmän tilanteita hyökkäyspäässä kuin Suomen edellinen vastustaja Iso-Britannia.

Leijonien veräjänvartijaksi palannut Harri Säteri hoiti norjalaisten parhaat paikat, vaikka kertaalleen hän joutui antautumaan, kun Max Krogdahl karkasi suoraan jäähyaitiosta läpiajoon toisessa erässä ja sijoitti kiekon oikeaan yläkulmaan.

- Ensimmäinen erä oli huolimatonta kiekollista pelaamista. Oli kuritonta, ja annoimme heille paikkoja. Säteri oli siinä kohtaa erinomainen, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen summasi Viaplaylla.

Uutta ratkaisuvoimaa Leijonat sai kolmosketjustaan, kun hyökkääjä Arttu Hyry teki kaksi maalia. Kapasen tapaan ensimmäisiä MM-kisojaan pelaava Hyry viimeisteli Suomen toisen ja kolmannen maalin.

Hyry ei ollut koskaan mukana juniorimaajoukkueissa, mutta hän teki tällä kaudella läpimurtonsa kotimaisen Liigan hyökkääjien parhaimmistoon ja murtautui EHT-pelien kautta lopulta MM-joukkueeseen. Hyvät esitykset palkittiin myös mahdollisuudella Pohjois-Amerikassa, sillä hän allekirjoitti kaksivuotisen tulokassopimuksen Dallas Starsiin huhtikuun puolivälissä.

Suomi meni ottelussa johtoon vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Kapanen iski ylivoimalla. Reilut kolme minuuttia ennen erätaukoa Hyry viimeisteli Suomen toisen maalin.

Erän lopulla nähtiin dramaattinen tilanne, kun Norjan puolustaja Christian Kåsastul yritti taklata Pittsburgh Penguinsin suomalaishyökkääjä Valtteri Puustista, mutta ajoi ohi suoraan kasvot edellä laitaan. Kåsastulin verta levisi pitkin jäätä, joten erätauko aloitettiin noin minuutin verran etuajassa. Kåsastul palasi kentälle toisessa erässä, joten hän ei loukkaantunut rajulta näyttäneessä tilanteessa pahemmin.

Toisessa erässä Leijonat pakeni Hyryn ja Kapasen illan toisilla osumilla jo neljän maalin johtoon, mutta Krogdahl kavensi läpiajosta vielä erän lopulla.
Leijonat puolusti voiton taskuun päätöserässä, eikä antanut Norjalle mahdollisuuksia kiriä rinnalle. Leijonilla olisi ollut enemmänkin paikkoja tehdä maaleja. Esimerkiksi Jere Innalalla ja edelleen tehopisteittä olevalla Puustisella oli tontteja, mutta ruuti oli märkää.

Sunnuntaina debytoinut Leijonien nuori keskushyökkääjä Konsta Helenius, 18, loukkasi jalkansa taklaustilanteessa ottelun ensimmäisessä erässä, mutta kävi jäällä vielä toisessa erässä. Kolmannessa erässä Helenius jäi kuitenkin sivuun, ja hänen paikkansa ykkösvitjassa otti Juha Jääskä.

Jalonen sanoi, että nuorukaisen pitäminen penkillä ei ollut varotoimenpide loukkaantumiseen liittyen.

- Ei se siitä johtunut, Jalonen paalutti pelin jälkeen.

Norja pelasi ilman tähtihyökkääjäänsä Mats Zuccarelloa (Minnesota Wild). Suomen pelit jatkuvat torstaina, kun vastaan asettuu Itävalta (klo 17.20 Viaplay/MTV3).

Slovakia yllätti Yhdysvallat

Maanantain toisessa iltapäiväpelissä Slovakia löi Yhdysvallat jatkoajalla maalein 5-4. Slovakia oli harvoissa maalipaikoissaan äärimmäisen tehokas ja johti ottelua parhaimmillaan 4-1. Neljän päästetyn maalin jälkeen USA vaihtoi maalivahtia toisessa erässä: Pittsburgh Penguinsin Alex Nedeljkovic vaihdettiin Michigan Staten yliopistojoukkueessa torjuvaan Trey Augustineen.

Kolmannessa erässä Yhdysvallat onnistui iskemään kolme maalia ja pakotti ottelun jatkoajalle, mutta ottelu kääntyi kuitenkin Slovakialle, kun Arizona Coyotesin organisaatiossa pelaava hyökkääjä Milos Kelemen ohjasi New Jersey Devilsin puolustajan Simon Nemecin (1+1) laukauksen verkkoon.

Kelemen oli hyvällä pelipäällä ja kirjautti tehopisteet 2+1. Calgary Flamesin Martin Pospisil kirjautti kolme syöttöpistettä, ja on nyt nakuttanut kolmessa MM-pelissä tehopisteet 2+4=6. Slovakian maalivahti Samuel Hlavaj urakoi 39 torjuntaa.

Prahan iltapelissä Sveitsi haastoi kisojen isäntäjoukkueen Tshekin. Los Angeles Kingsin sveitsiläishyökkääjä Kevin Fiala vei joukkueensa johtoon ylivoimalla avauserässä. Kisadebyyttinsä tehnyt Sveitsin tuore NHL-vahvistus osui siis heti ensimmäisessä pelissään.

Toisen erän lopulla hyökkääjä Matej Stransky huudatti kuitenkin kotiyleisöä ja iski pelin tasoihin ylivoimalla. Maalittoman kolmannen erän jälkeen ottelussa edettiin jatkoajalle ja lopulta voittolaukauskilpailuun, jossa Sveitsi oli etevämpi ja otti voiton maalein 2-1.

Fiala ja Chicago Blackhawksin hyökkääjä Philipp Kurashev iskivät Sveitsille maalit voittolaukauskilpailussa. Ainoana Tshekiltä osui Stransky. Voittonsa myötä Sveitsi nousi A-lohkon kärkeen.

Ostravan iltapelissä Ruotsi pyöritteli Saksan solmuun maalein 6-1. Maaleja Tre Kronor teki laajalla rintamalla, sillä jokaiselle osumalle kirjattiin eri arkkitehti. Ainoana kolmeen tehopisteeseen ylsi Seattle Krakenin hyökkääjä Andre Burakovsky, joka kirjautti tehopisteet 1+2.