hemmaform1

Det fanns vissa frågetecken kring Washington Capitals hemmaform när de klev in i Stanley Cup-finalen mot Vegas Golden Knights, men efter två dominanta segrar hemma i Capital One Arena har de visat att de minsann visst kan plocka vinster på hemmais. Efter 6-2-segern i match 4 så leder Washington serien med 3-1 i matcher, och har nu chansen att säkra sin första Stanley Cup titel i klubbens historia natten till fredag i Las Vegas.

Capitals facit på hemmais var inte något vidare inför serien mot Golden Knights. På nio matcher hade det bara blivit fyra segrar i Capital One Arena och det var på bortais som de bästa insatserna kommit. Årets slutspel startade med två raka förluster hemma mot Columbus Blue Jackets, och man tappade även matcher hemma mot Pittsburgh Penguins och Tampa Bay Lightning i de efterföljande rundorna. Men två starka insatser i finalmatch 3 och 4 på hemmais visar att man rätat ut det frågetecknet till ett utropstecken.
Golden Knights kom ut starkt och hade ett par stolpträffar under de inledande 20 minuterna, men efter första perioden så kändes det nästintill avgjort då Capitals hade en 3-0-ledning efter mål av T.J. Oshie, Tom Wilson och Devante Smith-Pelly. I andra perioden utökade Caps ledningen till 4-0 genom ett powerplaymål av John Carlson, och kändes det inte avgjort efter den första perioden, så var det ingen tvekan om att Carlsons mål punkterade matchen.
Relaterat material:[Med ryggen mot väggen - då trivs Vegas som bäst\]
Vegas fick ett glimmer av hopp i tredje perioden då man reducerade till 4-2 efter mål av James Neal och Reilly Smith. Det började krypa in lite oro bland Capitalsfansen, men det var kortvarigt då Michal Kempny satte 5-2 dryga minuten efter Smiths mål. Som räksallad på moset gjorde Brett Connolly 6-2 i spel 5-mot-3 med lite över en minut kvar att spela. Nu är Capitals endast en seger ifrån att vinna Lord Stanleys pokal för första gången i klubbens historia. Ett hav av supportrar som inte lyckades fixa biljetter till den utsålda tillställningen hade samlats på gatorna utanför arenan, och alla fick gå hem glada efter en andra raka hemmavinst.
T.J. Oshie stod för ett mål och två assists i match 4, och den amerikanske forwarden ansåg att laget har spelat bra på hemmais, men att resultaten inte alltid gått deras väg.
Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
- Vi spelade ett par riktigt bra matcher hemma men lyckades inte hitta ett sätt att vinna, sa Oshie till NHL.com/sv. Nu det senaste tre hemmamatcherna så har vi spelat på ett bra sätt och fixat jobbet.

• Nu är det mer viktigare än någonsin att fokusera på att komma ut bra i den första perioden. Vi har gjort ett bra jobb att inte ta ut något i förskott och vi har varit bra på att inte bli för uppspelta eller nedstämda vare sig vi eller dem gjort mål, eller vi om vunnit eller dem vunnit.
    Evgeny Kuznetsov blev vald till matchens lirare efter att ha stått för fyra assists, och den 26-årige ryske centern är nu uppe i 31 poäng (12 mål och 19 assists) på 23 matcher i årets slutspel och toppar poängligan före kedjekamraten Alexander Ovechkin (26 poäng). Kuznetsov är endast den femte spelaren med minst 30 poäng i ett slutspel sedan 1997 [Evgeni Malkin 36 (08-09), Sidney Crosby 31 (08-09), Daniel Briere 30 (09-10), Logan Couture 30 (15-16)].
    Capitals head coach Barry Trotz tror att man fortfarande har mer att ge trots de två starka insatserna på hemmais i match 3 och 4.
    - Du har möjligheten nu att göra något speciellt som en grupp, sa Trotz under sin presskonferens. Vi har inte spelat våran bästa match ännu, vilket är spännande för mig. Spelar vi våran bästa match så ger vi oss själva en bra chans.

Tre av målen i match 4 kom i powerplay, och Capitals har gjort 20 av sina 82 slutspelsmål i numerärt överläge, flest av samtliga lag i, och man har gjort mål på 29.6% av sina powerplaymöjligheter. Golden Knights var inte tillräckligt disciplinerade, och var gång någon av Vegas spelarna fick åka och sätta sig i utvisningsbåset så taggade hemmapubliken till lite extra då de vet att det finns goda möjligheter att de får se sitt lag göra mål.
Nicklas Bäckström stod för tre assists i match 4, och 30-åringen från Valbo strax utanför Gävle är nu trea på listan över flest slutspelsassists i karriären av en svensk (64) och passerade Henrik Zetterberg.
- Ja, men vi ska vara ärliga och erkänna att det hade kunnat bli en helt annan match om de gjort mål på några av sina chanser i början. Vi hade lite flyt där, sa Bäckström efter slutsignalen. Det var kanske inte helt rättvist att vi hade så stor ledning i det läget, men vi tänker inte be om ursäkt och tycka synd om dem.
Match 5 spelas natten till fredag (nedsläpp 02:00) i T-Mobile Arena.