troy

Yhdysvallat on uusi jääkiekon nuorten maailmanmestari. Joukkue kaatoi perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa pelatussa loppuottelussa Kanadan maalein 5-4 (0-2, 2-0, 2-2, 0-0, 1-0).
Ottelun ratkaisu syntyi vasta voittolaukauskilpailussa, jossa ainoa maalinteossa onnistunut pelaaja oli Yhdysvaltojen Troy Terry. Sama mies ratkaisi voittolaukauskilpailun myös välierässä Venäjää vastaan, ja loppuottelun voittolaukauskilpailussa vain Terry pystyi tekemään maalin.

Hänen lisäkseen isoon rooliin nousi myös Yhdysvaltojen maalivahti Tyler Parsons, joka pysäytti varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla kiekon yhteensä 46 kertaa. Voittolaukauskilpailussa Parsons pysäytti kaikki viisi Kanadan maalintekoyritystä.
- Ennen voittolaukauskilpailua ajattelin yrittäväni jotain muuta ratkaisua, Terry viittasi IIHF:n haastattelussa aiempiin maalivahdin jalkojen välistä tekemiinsä maaleihin.
- Muutin mieleni juuri kun lähdin vetämään. Päätin laukoa jälleen jalkojen välistä.
Loppuottelun alku lupasi Yhdysvalloilla kaikkea muuta kuin mestaruusjuhlia. Kanada aloitti terävästi, ja MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi sekä arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Thomas Chabot sekä Jeremy Lauzon veivät avauserän maaleillaan vaahteranlehtipaidat karkumatkalle. Toisessa erässä Charlie McAvoy ja Kieffer Bellows nostivat Yhdysvallat tasoihin.

Kolmannen erän alussa Kanada karkasi jälleen. Nicolas Royn ja Mathieu Josephin 3-2 ja 4-2-täysosumissa alkoi olla jo ratkaisun makua, mutta Yhdysvallat ei luovuttanut. Vauhdikas erä huipentui ensin Kieffer Bellowsin 3-4-kavennusmaaliin, ja vielä ennen erän puoltaväliä Yhdysvallat nousi tasoihin Colin Whiten maalilla.
- Ottelussa mentiin todellakin ylös ja alas. Olimme kaksi kertaa kahden maalin takaa-ajoasemassa, ja uskon meidän luottamuksemme nousseen sen jälkeen, kun nousimme 0-2-lukemista tasoihin. Kuittasimme heidän toisenkin kahden maalin johtonsa, emmekä olleet huolissamme pelistämme. Meillä oli kova luotto siihen, että nousemme taas mukaan peliin, Terry tuumi.
Jatkoajalla kumpikin joukkue loi useita hyviä maalintekopaikkoja, mutta maalivahdit Parsons ja ottelussa 31 kertaa torjunut Kanadan Carter Hart pitivät maalinsa koskemattomina. Voittolaukauskilpailussa Terry yllätti Hartin laukomalla kiekon verkkoon tämän längistä.
Yhdysvalloille nuorten maailmanmestaruus oli neljäs, ja kolmannen kerran joukkue kukisti loppuottelussa Kanadan. Myös vuosina 2004 ja 2010 Yhdysvallat oli nuorten MM-kisojen loppuottelussa naapurimaataan parempi. Vuoden 2013 loppuottelussa Yhdysvallat voitti Ruotsin.
Neljän maailmanmestaruuden lisäksi Yhdysvalloilla on yksi hopea ja viisi pronssia. Kaikkiaan kymmenestä mitalista peräti seitsemän on saavutettu tällä vuosituhannella.
Kanadalle hopea oli jo 30. mitali nuorten MM-kisoissa. Vaahteranlehtipaidoilla on 16 kultamitalia, yhdeksän hopeaa ja viisi pronssia.
Edellisissä nuorten MM-kilpailuissa Suomi juhli maailmanmestaruutta. Tämän vuoden loppuottelussa suomalaisosaamista edusti toisena päätuomarina toiminut Anssi Salonen.
Parhaita pelaajia palkittiin
MM-kisojen päätöspäivänä palkittiin mitalistien lisäksi myös henkilökohtaisia palkintoja saavuttaneita pelaajia. Turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Kanadan puolustaja Thomas Chabot. Hänet valittiin myös parhaaksi puolustajaksi ja tähdistökentällisen toiseksi puolustajaksi.
Paras hyökkääjä oli maalipörssin yhdeksällä täysosumallaan voittanut pronssijoukkue Venäjän Kirill Kaprizov. Paras maalivahti oli neljänneksi sijoittuneen Ruotsin Felix Sandström.
Tähdistökentälliseen valittiin venäläismaalivahti Ilja Samsonov, puolustajiksi Kanadan Chabot sekä Yhdysvaltojen Charlie McAvoy ja hyökkääjiksi Venäjän Kaprizov, Ruotsin Alexander Nylander sekä Yhdysvaltojen Clayton Keller. Kaprizov (9+3) ja Nylander (5+7) keräsivät kumpikin 12 tehopistettä ollen MM-turnauksen tehokkaimmat pelaajat.