swi2

Jääkiekon nuorten MM-kisoissa pelattiin perjantai-iltana kaksi ottelua. Voittoihin ylsivät Sveitsi ja Slovakia. Sveitsin voitto sysäsi Suomen karsintoihin, joten joukkueiden keskinäiseen alkusarjan päätösotteluun ei jäänyt enää panosta Suomen kannalta. Kolme otteluaan hävinnyt Suomi vaihtoi päävalmentajaa kesken turnauksen, kun Jukka Rautakorpi korvattiin Jussi Ahokkaalla.

Sveitsi - Tanska 5-4 vl.
Kolme ensimmäistä otteluaan hävinneen Suomen piti toivoa voittoa Tanskalle, muuten pudotuspelipaikka karkaisi ja kohtalona olisi karsintoihin joutuminen. Sveitsi nousi kolmen maalin takaa-ajoasemasta tasoihin, ja Marco Miranda ratkaisi ottelun voittolaukauskilpailussa.
Varsinaisella peliajalla Miranda saalisti yhden syöttöpisteen. Hänen lisäkseen Sveitsin tehomiehiä olivat muun muassa kaksi maalia tehnyt Yannick Zehnder ja kaksi syöttöpistettä kerännyt Jonas Siegenthaler.
- Ensimmäinen erä oli roskaa meiltä. Toisen erän aloitimme hyvin, teimme muutaman maalin ja nousimme mukaan peliin. Meidän täytyi laukoa ja mennä irtokiekkoihin. Lopulta tilanne oli 4-4, ja meillä oli hyviä tilanteita myös jatkoajalla. Heidän maalivahtinsa oli hyvä, ja puolustivat sekä pelasivat muutenkin hyvin. Lopulta kuitenkin onneksi voitimme rankkareilla, Jonas Siegenthaler kertoi IIHF:n verkkosivuilla.

Slovakia - Latvia 4-2
Sveitsin voiton ja Suomen karsintoihin joutumisen varmistuttua Slovakia - Latvia -ottelussa alkoi hahmottua Suomen karsintavastustaja. Ennen perjantai-illan keskinäistä ottelua Slovakialla ja Latvialla ei kummallakaan ollut yhtään pistettä. Ottelun voittaja tarttuisi pudotuspelipaikkaan, ja häviäjä joutuisi karsimaan.
Slovakia kuittasi avauserässä Latvian johdon ja karkasi toisessa erässä johtoon. Kolmannessa erässä Slovakia lisäsi johtoaan, eikä Latvian 2-4-kavennus horjuttanut joukkuetta. Slovakian tehopelaajia olivat muun muassa Marek Sloboda (1+1), Milos Roman (1+1) ja Michal Roman (0+2).
- Tiesimme, että voitto tänä iltana vie meidät puolivälieriin, mikä on ollut tavoitteemme, Milos Roman kertoi IIHF:lle.
Tappion myötä Latvian joutuminen karsintoihin varmistui jo ennen päätöskierroksen otteluita. Latvia on hävinnyt kaikki neljä otteluaan. Alavireisyydestään huolimatta Suomi on heille kova haaste, kun karsinnat alkavat 2. tammikuuta. Karsinnat pelataan paras kolmesta -järjestelmällä eli A-sarjapaikkaan vaaditaan kaksi voittoa.
- Pidämme päät pystyssä. Suomi on kova joukkue, mutta ei ole mahdotonta voittaa heitä. Teemme parhaamme, Latvian kapteeni Kristaps Zile ennakoi IIHF:n verkkosivuilla.

Ahokas pelastamaan Suomea
Kesken MM-kilpailujen Nuorten Leijonien päävalmentajaksi pestattu Jussi Ahokas valmensi viime keväänä Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen maailmanmestariksi. Jo ennen meneillään olevia MM-kilpailuja oli tiedossa, että Ahokas valmentaa Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta kaudella 2017-2018.
Ahokas oli Kanadassa pelattavissa nuorten MM-kilpailuissa jo valmiiksi paikalla, koska hän toimi Ylen TV-lähetyksissä asiantuntijana. Nyt hän on kovan tehtävän edessä, kun Suomi täytyy pelastaa karsinnoissa. Samalla Ahokas varmistaisi A-sarjapaikan myös itselleen.
Pudotuspelivastustajat haussa
Alkusarjan viimeiset ottelut pelataan lauantai-iltana Kanadan aikaa. A-lohkossa Suomi pelaa omalta osaltaan panoksettoman ottelun Sveitsiä vastaan. Sveitsi sen sijaan voi nousta jopa lohkokakkoseksi. Lohkovoiton jo varmistanut Ruotsi kohtaa Tshekin, joka voi nousta toiseksi.
B-lohkossa Yhdysvallat ja Kanada taistelevat lohkovoitosta keskinäisessä ottelussaan. Venäjä ja Slovakia puolestaan ratkaisevat kolmossijan omassa kohtaamisessaan.
Suomi - Sveitsi -ottelu alkaa sunnuntain puolella kello 00.30 Suomen aikaa, ja Yle näyttää ottelun TV2:ssa. Yle näyttää myös ottelun Yhdysvallat - Kanada, joka alkaa lauantai-iltana kello 22.30 Suomen aikaa.