Finland526

Suomi juhli Bratislavan illassa kiekkohistoriansa kolmatta maailmanmestaruutta näytöstyyliin, kun Kanada kaatui huimassa MM-finaalissa lukemin 3-1. Urheasti taistellut leijonamiehistö jaksoi uskoa voittoon vaikeillakin hetkillä, eikä murtunut paineen alla.

Jukka Jalosen luotsaamat leijonat olivat loppuottelussa pelillisesti alakynnessä, mutta saumaton yhteispeli, uhrautuvaisuus sekä tulikuuma maalivahti Kevin Lankinen olivat lopulta finaalin ratkaisevat asiat.
- Ensimmäinen erä oli meiltä vaisu, mutta toisessa erässä päästiin niskan päälle ja kiinni omaan peliin. Päätöserä oli pitkälti selviytymistaistelua, mutta tiedostettiin koko ajan omat vahvuudet. Lisäksi jaksettiin olla sitkeitä, Jalonen kiteytti ottelun jälkeen.
Kanada tarjosi loppuottelussa tiukan vastuksen. Alan Vigneaultin luotsaamat vaahteranlehdet tulivat otteluun kovalla sykkeellä ja loivat avauserässä lukuisia vaarallisia maalipaikkoja Lankisen vartioimalle maalille.
Watch: Youtube Video
Suomella oli mahdollisuus iskeä ottelun avausosuma ensimmäisessä erässä, mutta Oliwer Kaski epäonnistui rangaistuslaukauksessaan. Lopulta Kanada otti ohjakset ja meni johtoon, kun sekavasti omassa päässä pelannut Suomi ei saanut kunnolla purettua kiekkoa. Limpun nappasi puolustaja Shea Theodore, jonka terävä laukaus painui Lankisen selän taakse.
Leijonamiehistö ei lannistunut, vaan haastoi Kanadan puolustajia aina kiekon saadessaan. Palkinto tuli lopulta ottelun toisen erän alussa, kun kapteeni Marko Anttilan lähietäisyydeltä tullut laukaus painui Matt Murrayn suojuksien kautta verkon perukoille.
Leijonakippari vastasi myös joukkueensa johto-osumasta, joka tuli päätöserän alkuhetkillä. Veli-Matti Savinainen teki erinomaisen esityön Kanadan maalin takana ja löysi syötöllään Anttilan, joka napautti kiekon toistamiseen ohi Murrayn.
- Aivan mieletön matka ollaan kuljettu tämän joukkueen kanssa. Tuskin kukaan olisi osannut arvata muutama viikko sitten ennen kisojen alkamista, että viedään kultamitalit himaan. Täytyy olla ylpeä siitä, miten me joukkueena pelattiin. Kun joukkue kisojen alla lyötiin lukkoon, niin sitten vaan päätettiin, että pelataan niin hyvin kun osataan, Anttila hehkutti.
Viimeisen naulan Kanadan arkkuun iski Harri Pesonen, jonka tarkka laukaus livahti etukulmasta sisään. Kanada haki vimmatusti kavennusosumaa vielä lopussa ilman maalivahtia, mutta uhrautuvainen leijonaryhmä siivosi ylimääräiset kiekot Lankisen edestä.
- Jätkät tekivät upeaa työtä ja auttoivat minua työskentelyssä. Totta kai pelissä oli vaikeita hetkiä, mutta ne kuuluu tähän lajiin. Emme luovuttaneet missään vaiheessa, vaan jokainen jaksoi taistella, huimat 43 torjuntaa kirjauttanut Lankinen kiitteli.
Myös aiemmin pelatussa Venäjän ja Tshekin välisessä pronssiottelussa riitti jännitettävää. Maalihanojen aukeamista saatiin odotella avauserän puoliväliin saakka. Venäläispuolustaja Mikhail Sergatshev toimitti hyökkäyssiniseltä kiekon kohti maalia, jossa Mikhail Grigorenko ohjasi limpun ohi tshekkivahti Simon Hrubecin.
Tshekki käänsi kuitenkin erän aikana tilanteen, kun sekä Michal Repik että Dominik Kubalik iskivät maalin mieheen. Artem Anisimov toi Venäjän tasoihin toisessa erässä. Enempää osumia ei lukuisista hyvistä maalipaikoista nähty, joten ratkaisua jouduttiin hakemaan lopulta voittolaukauskilpailusta.
Tampa Bay Lightningia seuratasolla edustavasta Andrei Vasilevskista leivottiin lopulta kampailun suuri sankari, sillä tshekkiläiset eivät löytäneet keinoja 24-vuotiaan venäläisvahdin ohittamiseen. Näin ollen himmeimmät mitalit matkasivat itänaapuriin.