Hill ja Vegas kaatavat Panthersin 1. finaalissa

Florida Panthers koki olevansa valmis Stanley Cup -finaalien heittämään haasteeseen, vaikka sarjan ensimmäinen ottelu päättyikin tappioon.

Panthers matkusti kauas Las Vegasiin avaamaan ottelusarjan vieraskentällä ja oli pitkään hyvissä asemissa. Kuuluisa "ryöstö" jäi kuitenkin ainakin toistaiseksi haaveeksi. Vegas Golden Knights voitti ensimmäisen koitoksen lukemin 5-2.

• Tästä tulee tiukkaa. Kaikkien kannattaa vetää henkeä, Floridan päävalmentaja Paul Maurice toppuutteli kaiken huuman ja odotuksen purkauduttua vihdoin ensimmäisessä mittelössä.

VGK-FLA, 1. ottelu: Duclair tasoittaa 2. erän lopussa

• Tappio harmittaa, mutta sarja on pitkä, ja tämä oli vasta ensimmäinen ottelu. Olimme ehkä vähän telineissä. Pelasimme hyvin, mutta emme ehkä tarpeeksi hyvin. Opimme tästä sitten seuraavaan peliin, lisäsi Panthersin hyökkääjä Anton Lundell.

Alivoimamaalilla johtoon, toisessa erässä tappiolle

Panthers joutui jälkikäteen sadattelemaan erityisesti ottelun kolmatta erää. Lundell ja Eric Staal olivat tehtailleet sarjan avausmaalin alivoimalla, joten vieraat pääsivät ensimmäisessä erässä jopa johtoon. Kaksi seuraavaa maalia olivat kotijoukkueen käsialaa, mutta Anthony Duclairin tasoitus juuri ennen toista erätaukoa päästi joukkueet pukukoppiin jännittävissä 2-2-lukemissa.

Kolmannessa erässä tapahtui ratkaisu. Vegas onnistui hyödyntämään pari Panthersin kohtalokasta virhettä ja meni menojaan. Kaksi maalia riittivät tällä kertaa karkumatkaan, ja kolmannen erän jälkipuolella oli jo aistittavissa enemmän asetelmien hakemista fyysisten kamppailutilanteiden kautta kuin Panthersin varteenotettavaa loppukiriä.

• Kaikki vastustajamme ovat olleet aika fyysisiä, joten sikäli pelityyli ei kauheasti vaihtunut. Ehkä Vegas uskalsi enemmän tehdä peliä, eikä aina pelannut kiekkoa päätyyn, Lundell purki vastustajan DNA:ta.

VGK-FLA, 1. ottelu: Hill torjuu Cousinsin yrityksen

• Olimme kyllä valmiita. Peli oli pari kertaa tasoissa ja kolmanteenkin lähdettiin tasatilanteessa. Siinä vastustaja sai paikan ja teki maalin. Taistelimme tänään voitosta, ja pienestä se jäi kiinni. Voitto oli tarjolla, mutta emme olleet niin hyviä kuin haluaisimme. Aina on parannettavaa, ja olemme parempia ensi kerralla.

Tasaisuudesta ja marginaaleista kertovat myös tilastot. Panthers voitti laukaustilaston, tosin niukasti yhdellä vedolla. Sergei Bobrovski torjui Floridan maalilla 29 kertaa, kun taas Adin Hill kirjautti ritarien maalilla ratkaisevat neljä torjuntaa enemmän.

• Tunsin oloni hyväksi. Näin kiekon hyvin ja liikuin hyvin. Loistava ottelu kahden hyvän joukkueen välillä. Tästä jatketaan. Hän (Hill) pelasi loistavasti ja antoi omalle joukkueelleen mahdollisuuden voittaa. Vegas puolestaan loi paljon hyviä tilanteita, joten olen ihan tyytyväinen omaankin pelaamiseeni, Bobrovski sanoi.

Erikoistilanteita oli tarjolla kohtalaisesti, sillä finaalivaiheessa vuosien saatossa ajoittain nähtyyn huipputarkkaan pelaamiseen ei päästy ainakaan vielä. Molemmat myös rankaisivat jäähyjen aikana, tosin Vegas teki ylivoimamaalin ja Panthers alivoimaosuman.

• Annoimme itsellemme mahdollisuuden voittaa, mutta he olivat parempia kolmannessa erässä. Teimme pari virhettä, mutta Vegas teki niissä tilanteissa myös hyviä ratkaisuja ja ansaitsee sikäli kehut, summasi Panthersin hyökkääjä Carter Verhaeghe.

Maurice pysyi tyynenä

Ensimmäisen finaalin voittajalla on historian valossa ollut tilastollisesti aina vahva asema. Paras seitsemästä -sarjassa 1-0-voiton ottanut joukkue on voittanut mestaruuden 76 prosentin varmuudella. Viime vuosina tilaston merkitys on kuitenkin horjunut selvästi, sillä viidestä viimeisimmästä Stanley Cup -voittajasta ainoastaan kaksi on voittanut sarjan ensimmäisen ottelun. Nämä kaksi olivat tosin kaksi viimeisintä, eli Colorado Avalanche vuonna 2022 ja Tampa Bay Lightning vuonna 2021.

Panthersin leirissä näitä tilastoja ei todennäköisesti tiedetä lainkaan, koska joukkueiden näkökulmasta ne ovat merkityksettömiä. Joukkue tarkasteli lauantain tuloksen jälkeen puheissaan omaa peliään ja perehtyy seuraavaksi siihen, mitä kaikkea Vegas teki hyvin.

VGK-FLA, 1. ottelu: Staal tekee vanhanaikaisen av:lla

Maurice nosti esiin muun muassa joukkueensa aiemman Boston Bruins -sarjan, jossa runkosarjan paras joukkue meni 1-0-johtoon ennen kuin Panthers nousi lopulta jatkoonmenijäksi.

• Aloitimme ihan hyvin, koska tässä oli paljon kysymysmerkkejä tauon jälkeen. Pystymme parantamaan montaa asiaa, mutta tästä tulee tiukka sarja. Molemmat maalivahdit tekivät tärkeitä torjuntoja. Emme joukkueina tunne toisiamme kauhean hyvin, joten tässä opetellaan koko ajan, Maurice sanoi.
  • Tämä oli juuri sitä, mistä puhuimme ennen peliä. Vegas luistelee ja takakarvaa lujaa. Siellä ei ole paljoa tilaa, mutta jos saamme vähän kiekkoa heidän puolustajiensa taakse, niin siinä on iskun paikkoja, pohti puolestaan Lundell.