lundqvist nylander

Sunnuntaina mitalipeleihin huipentuneet jääkiekon MM-kisat tarjosivat joukkueiden jäsenille ja lajia seuraaville kannattajille kymmeniä hienoja hetkiä. NHL.com/FI poimi muutaman tapahtuman, joista Ranskan Pariisissa ja Saksan Kölnissä pelattu MM-turnaus tullaan muistamaan.

Ranskan voitto Suomesta
MM-kisoja 66 vuoden tauon jälkeen isännöinyt Ranska otti vuoden 2017 turnauksen avausvoittonsa kukistamalla toisessa ottelussaan Suomen maalein 5-1. Joukkueen tehomiehet olivat Anthony Rech (0+3), Antoine Roussel (2+0) ja Pierre-Édouard Bellemare (1+1). Suuressa roolissa oli myös 42 kertaa torjunut maalivahti Florian Hardy. Hän pysäytti esimerkiksi Oskar Osalan puolityhjää maalia kohti ampuman laukauksen venyttämällä mailansa kiekon eteen. Ranskan parhaaksi pelaajaksi ottelussa valittu Bellemare pyysi maalivahti Hardyn pokkaamaan palkinnon puolestaan. Hieno ele sai valtavat suosionosoitukset.
Saksa yllätti USA:n
Toinen kisaisäntä Saksa yllätti alkusarjassa USA:n maalein 2-1. Ottelussa 42 kertaa torjunut Saksan maalivahti Thomas Greiss oli yksi joukkueensa kulmakivistä. Voittomaaliksi jääneen osuman viimeisteli kolmannen erän puolivälin jälkeen ylivoimalla osunut Patrick Hager.

20170505_trouba

Tshekin nousu Suomea vastaan
Tshekki oli alkusarjan ottelussa 0-3 tappiolla Suomea vastaan, mutta nousi kolmannessa erässä tasoihin Roman Horakin, Radko Gudaksen ja Jan Kovarin maaleilla. Gudaksen ja Kovarin maalit syntyivät 23 sekunnin välein pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Voittolaukauskilpailussa Tshekille ratkaisevan 4-3 maalin teki Robin Hanzl.
Venäjä riepotteli Italiaa
Venäjä onnistui ainoana maana iskemään tulostaululle kaksinumeroiset maaliluvut, kun punakone murskasi alkusarjassa Italian 10-1. Neljän tehopisteen miehiä olivat Artemi Panarin (2+2), Vladislav Namestnikov (2+2), Nikita Kutsherov (1+3) ja Vadim Shipatshov (0+4).
Saksan nousu pudotuspeleihin
Kisaisäntä Saksalla oli alkusarjan päätösottelussa kovat panokset. Vastassa oli Latvia, ja ottelun voittaja pääsisi pudotuspeleihin. Saksa johti ottelua 2-0, mutta Latvia nousi päätöserässä tasoihin. Latvia karkasi nopeasti myös johtoon, mutta kotiyleisö ei menettänyt uskoaan Saksaan. Isäntien 3-3 tasoitusmaali syntyi varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Leon Draisaitlin vapauttaessa Felix Schultzin maalintekoon. Ottelu eteni jatkoajalle, ja maalittomien vaiheiden jälkeen edessä oli voittolaukauskilpailu. Ratkaisijaksi nousi Saksan Frederik Tiffels, joka oli ratkaisun hetkillä ainoa maalinteossa onnistunut pelaaja.
Säterin nollapeli puolivälierässä
Suomi pääsi rimaa hipoen jatkoon alkulohkostaan, mutta järjesti puolivälieräottelussa ison yllätyksen. Maalivahti Harri Säteri piti maalinsa puhtaana torjuen 26 USA:n laukausta. Leijonien maalintekijöinä kunnostautuivat toisessa erässä ylivoimalla maalannut Mikko Rantanen ja päätöserässä osunut Joonas Kemppainen. Leijonat pelasi kuolemanottelussa turnauksen parhaan pelinsä.

TroubavsFIN

Kanadan nousu välieräottelussa
Kanada hermoili välierässä kahden erän ajan ja turhautui tehottomaan peliinsä. Venäjä teki toisessa erässä kaksi oppikirjamaalia nättien syöttökuvioiden päätteeksi. Päätöserän alussa Kanada iski 1-2 kavennuksen ja nousi lopulta 4-2 voittoon pisteet 1+1=2 tehneen Ryan O'Reillyn johdolla.
Mestaruuteen tarvittiin kaksoset
Ruotsi voitti edellisen MM-kultansa vuonna 2013, ja tuolloin joukkueen ytimeen kuuluivat Sedinin kaksoset Henrik ja Daniel. Vuonna 2017 Lundqvistin kaksoset Joel ja Henrik olivat suuressa roolissa mestaruusjoukkueessa. Joel toimi kapteenina ja oli loppuottelussa luomassa 1-0 johtomaaliin päättynyttä tilannetta. Henrik otti loppuottelussa monta tärkeää torjuntaa Kanadan vyöryttäessä. Lopulta mestaruus ratkesi voittolaukauskilpailussa. Henrik Lundqvist piti Ruotsin maalin puhtaana, ja Nicklas Bäckström sekä Oliver Ekman-Larsson tekivät voittoon riittäneet maalit. Ruotsille maailmanmestaruus oli maan jääkiekkohistorian kymmenes.
Hämmästyttävän tehokas Panarin
Chicago Blackhawksin ja Venäjän maajoukkueen tähti Artemi Panarin voitti pistepörssin tehoin 4+13=17. Saldo oli vuosikymmenen neljänneksi kovin Venäjän Jevgeni Malkinin (11+8=19), Norjan Patrick Thoresenin (7+11=18) ja Venäjän Vadim Shipatshovin (6+12=18) huippukisojen jälkeen. Malkin ja Thoresen iskivät kovat lukemansa vuonna 2012 ja Shipatshov vuosi sitten.

Panarin

Maaliahne MVP Nylander
Maalipörssin kärjessä oli ruuhkaa, kun Venäjän Nikita Kutsherov ja Nikita Gusev sekä Ruotsin William Nylander tekivät kukin seitsemän maalia. Nylander oli pistein 7+7=14 maailmanmestari Ruotsin tehokkain pelaaja, ja Toronto Maple Leafsin hyökkääjä esiintyi erinomaisesti läpi MM-turnauksen. Maali loppuottelun voittolaukauskilpailussa olisi kruunannut kaiken, mutta tuosta yhdestä epäonnistumisesta huolimatta 21-vuotias hyökkääjä valittiin oikeutetusti turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.