AP24131766662280

Leijonien MM-turnaus alkoi tappiolla, kun perjantai-illan tiukka kamppailu päättyi isäntämaa Tshekin juhliin voittolaukauskilpailun jälkeen maalein 1-0. Suomen maalivahti Harri Säteri oli loistavassa vireessä ja torjui 28 kertaa.

Säteri piti maalinsa puhtaana 65 minuuttia, mutta Tshekin hyökkääjät Ondrej Kase ja Roman Cervenka onnistuivat ohittamaan hänet voittolaukauskilpailussa. Anaheim Ducksin tshekkimaalivahti Lukas Dostal torjui sen sijaan 21 vetoa ja lisäksi kaikki Leijonien voittolaukausyritykset.

– Maalivahtipeli oli hyvää puolin ja toisin. Kolmannen erän lopulla ja jatkoajalla oli paikka ratkaista ylivoimalla. Saimme pari hyvää paikkaa, mutta jos et itse tee, niin toinen tekee, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi pelin jälkeen Viaplayn haastattelussa.

Tshekki voitti laukaukset avauserässä 10-1, mutta laadukkaat maalipaikat olivat vähissä. Paras tilaisuus aukesi puolustaja Tomas Kundratekille, joka pääsi nousemaan maalin takaa hyvälle laukaisupaikalle, mutta hänen vetonsa viuhui ohi takatolpasta. Leijonat puolusti hyvin, mutta ei luonut juuri mitään hyökkäyspäässä.

Keskimmäisen kaksikymmenminuuttisen alkupuolella askelmerkit olivat tismalleen samat. Tshekki hallitsi kiekkoa ja paineisti Suomen puolustusalueella.

Loistava maalipaikka aukesi muun muassa Daniel Vozenilekille, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon Detroit Red Wingsin puolustaja Olli Määtän ja hänen pakkiparinsa Mikko Lehtosen välistä. Lehtonen sai kuitenkin häirittyä Vozenilekia riittävästi ja Säteri hoiti loput.

- Meillä oli etenkin ottelun alussa vaikeuksia saada hyökkäyspeliä käyntiin, mutta koko ajan päästiin paremmin peliin mukaan myös kiekon kanssa, Jalonen sanoi.

Tshekin hyökkäyspaine johti toisessa erässä lopulta myös Leijonien turnauksen ensimmäiseen jäähyyn, jonka otti Rasmus Rissanen. Suomen alivoima piti kuitenkin tshekit pois parhailta maalipaikoilta, eivätkä he saaneet ylivoimaansa rauhoitettua kunnolla missään vaiheessa.

Kertaalleen Tshekki kuitenkin sai pelivälineen maaliin myös varsinaisella peliajalla, kun kiekko pomppi toisen erän lopulla maalin kulmalle New Jersey Devilsin hyökkääjä Ondej Palatille, joka ohitti Säterin. Suomi kuitenkin haastoi maalin onnistuneesti, sillä se hylättiin maalivahdin häirinnän vuoksi.

Leijonat pääsi testaamaan itse ylivoimansa toimivuutta kolmannen erän alussa, kun Anaheim Ducksin puolustaja Radko Gudas komennettiin jäähyaitioon kampituksesta. Ylivoimalla Suomen kapteeni Mikael Granlund laukoi yläputkeen, mutta tämän lähemmäs Leijonat ei maalia päässyt koko ottelussa.

Päätöserässä molemmat pystyivät luomaan maalipaikkoja aiempaa enemmän, mutta maalihanat pysyivät visusti kiinni. Erän lopulla nähtiin ikävä tilanne, kun Saku Mäenalanen koitti taklata Gudasia, mutta ajautui laitaan ohi tshekkipuolustajasta ja loukkasi olkapäätään. Pukukopin puolelle avustettu hyökkääjä ei enää palannut jäälle.

Hannes Björniselle aukesi vielä loistava maalipaikka kolmannen erän viimeisellä minuutilla, mutta Dostalin maali pysyi varjeltuna. Gudas hyppäsi kuitenkin Leijonien Arttu Hyryn niskaan, joten tshekkikolossi lähti kahden minuutin jäähylle.

Leijonat ei kuitenkaan saanut voittomaalia aikaiseksi varsinaisella peliajalla, eikä ylivoima tuottanut tulosta jatkoajallakaan. Jatkoajan aikana molemmilla oli loistavia maalipaikkoja, mutta ottelu eteni maalittomana voittolaukauskilpailuun, joka kääntyi Tshekille.

Leijonat metsästää turnauksen avausvoittoaan seuraavan kerran sunnuntaina, kun vastaan asettuu Iso-Britannia (klo 13.20 Viaplay/MTV3)

Ruotsi voitti Yhdysvallat B-lohkon kärkiottelussa

MM-kisojen avauspäivän toisessa iltaottelussa iskivät yhteen turnauksen ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Ruotsi ja Yhdysvallat. Tre Kronor tuli suurmaiden kohtaamisesta ulos voittajana lopputuloksella 5-2.

Ottelu oli loppuun saakka tasainen. Ruotsi pakeni Minnesota Wildin hyökkääjä Joel Eriksson Ekin ja Detroit Red Wingsin hyökkääjä Lucas Raymondin osumilla kahden maalin johtoon, mutta Columbus Blue Jacketsin puolustaja Zach Werenski iski kavennuksen toisen erän puolivälissä.

Erikssoni Ekin seurakaveri Marcus Johansson vei kuitenkin Tre Kronorin uudelleen kahden maalin johtoon ennen toista erätaukoa. New York Islandersin kokenut hyökkääjä Brock Nelson iski kavennuksen päätöserän alussa, mutta tasoitusta yhdysvaltalaiset eivät pystyneet tekemään.

Ruotsi teki kaksi viimeistä maaliaan tyhjään rysään. Niistä toisen teki kolme tehopistettä kirjauttanut Eriksson Ek (2+1).

Ostravan iltapäiväpelissä Saksa otti mittaa Slovakiasta ja sai turnaukselle loistavan alun kaatamalla yhden alkusarjan päävastustajistaan maalein 6-4. Vaikka Saksa ja Slovakia mättivät lopulta yhteensä kymmenen osumaa, odoteltiin avausmaalia lähes ottelun puoliväliin saakka. Kuparisen rikkoi viimein saksalaishyökkääjä Dominik Kahun ylivoimalla ajassa 29.46. Vajaat kolme minuuttia myöhemmin Jonas Müller iski saksalaiselle toisen ylivoimamaalin.

Slovakia nousi vielä tasoihin hyökkääjä Marek Hrivikin ja Washngton Capitalsin puolustaja Martin Fehervaryn maaleilla, mutta Saksa otti jälleen kahden maalin johdon eivätkä slovakit enää päässeet kavennuksista huolimatta rinnalle.

Saksan ottelun sankareita olivat kolme tehopistettä kirjauttaneet hyökkääjät Yasin Ehliz (0+3) ja Leo Pföderl (1+2). Montreal Canadiensin slovakkihyökkääjä Juraj Slafkovsky teki esityön kahteen osumaan.

Prahan iltapäiväottelussa Sveitsi kaatoi suuremmitta ongelmitta Norjan maalein 5-2. Ero repesi toisessa erässä, jossa sveitsiläiset iskivät kolme maalia ja lähtivät päätöserään 4-1 johdossa. Winnipeg Jetsin hyökkääjä Nino Niederreitter (1+1) iski Sveitsin viidennen maalin.