Mikita-TDIH 5-8

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 8.5.
1973: Chicago Blackhawks ja Montreal Canadiens järjestivät Stanley Cup -finaalien historian suurimmat maalijuhlat, vaikka molemmilla joukkueilla oli veräjänvartijanaan tuleva Hall of Fame -maalivahti.
Montreal oli voittanut kaksi päivää aiemmin vieraissa Chicagon 4-0, kun finaalisarja siirtyi Forumiin ja verkot alkoivat heilua toden teolla. Blackhawks vei lopulta voiton Canadiensista viidennessä finaalissa lukemin 8-7. Viidentoista osuman kokonaispotti on Stanley Cup -loppuotteluiden maaliennätys. Molemmat joukkueet saivat aikaiseksi 30 laukausta maalia kohti. Montrealin Ken Dryden päästi kahdeksan maalia ja Chicagon Tony Esposito seitsemän.

Chicagon keskushyökkääjä Stan Mikita keräsi tehot 2+2, ja Jim Pappin iski kaksi maalia toisen erän lopulla. Canadiensin pelaajista vain Claude Laroselle kirjattiin kaksi osumaa.
Hyökkääjä Lou Angotti vei Chicagon 8-6 johtoon kolmannen erän alussa. Montrealin Henri Richard kavensi vielä erän puolivälissä, mutta Angottin osuma jäi lopulta voittomaaliksi.
MUITA MERKKIPAALUJA
1970: Boston Bruinsin Bobby Orr palkittiin Hart Trophylla NHL:n arvokkaimpana pelaajana. Edellinen kyseisen palkinnon voittanut puolustaja oli Babe Pratt vuonna 1944. Kyseessä oli ensimmäinen Orrin kolmesta peräkkäisestä Hart Trophysta. Orr voitti myös NHL:n parhaalle puolustajalle annettavan Norris Trophyn kolmannen kerran peräkkäin.
1982: Mike Bossy laukoi maalin jatkoerässä ajassa 19.58 ja ratkaisi New York Islandersille 6-5 voiton Vancouver Canucksista Nassau Coliseumissa pelatussa ensimmäisessä cup-finaalissa. Bossy tasoitti tilanteeksi 5-5 illan toisella maalillaan, kun kolmatta erää oli pelattu 15.14. Hän viimeisteli hattutemppunsa katkaistuaan Canucks-puolustaja Harold Snepstsin syötön ja ammuttuaan nopealla laukauksella kiekon ohi Richard Brodeurin. Islanders voitti myös kolme seuraavaa loppuottelua ja vei mestaruuden jo kolmantena vuonna peräkkäin.
1993: Islandersin hyökkääjä Tom Fitzgerald teki pudotuspelien ennätyksen iskemällä kaksi alivoimamaalia (saman kahden minuutin jäähyn aikana) 48 sekunnin sisään. Islanders voitti Pittsburgh Penguinsin Nassau Coliseumissa pelatussa Patrick-divisioonan neljännessä finaalissa lopulta lukemin 6-5. Fitzgerald ohitti Tom Barrasson, kun toista erää oli jäljellä 17 sekuntia, ja vei Islandersin 2-1 johtoon. Hän onnistui maalinteossa uudelleen, kun seuraavaa erää oli pelattu 25 sekuntia. Islanders tasoitti voitollaan ottelusarjan 2-2:een.

Bossy-TDIH 5-8

1995: New York Rangersin Mark Messieristä tuli NHL-historian kolmas pelaaja, joka on tehnyt urallaan 100 maalia pudotuspeleissä. Messier laukoi sadannen maalinsa, kun Rangers voitti Quebec Nordiquesin Coliseessa pelatussa Itäisen konferenssin toisessa puolivälieräottelussa 8-3. Messierin lisäksi 100 playoff-maalin rajan olivat rikkoneet vain Wayne Gretzky ja Jari Kurri, hänen entiset joukkuetoverinsa Edmonton Oilersista.
2000: New Jersey Devils päästi vierasjoukkue Toronto Maple Leafsin laukomaan vain kuusi kertaa maalia kohti (modernin ajan NHL:n ennätys) voittaessaan Itäisen konferenssin kuudennen välieräottelun 3-0 ja koko ottelusarjan voitoin 4-2. Uransa kahdeksannen playoff-nollapelin pelannut Martin Brodeur torjui avauserässä kolme kertaa, kaksi kertaa toisessa ja kerran kolmannessa erässä. Devils eteni voitollaan konferenssifinaaleihin, joissa vastaan tuli Philadelphia Flyers.
2006: Cam Wardista tuli NHL-historian ensimmäinen tulokasmaalivahti, joka on voittanut kuusi ensimmäistä playoff-starttiaan. Ward torjui 21 kertaa ja Niclas Wallin iski ratkaisumaalin jatkoerässä ajassa 3.09, kun Carolina Hurricanes voitti vierasjoukkue Devilsin Itäisen konferenssin välieräsarjan toisessa ottelussa 3-2.
2013:David Krejci viimeisteli NHL-uransa toisen playoff-hattutempun jatkoerässä ajassa 13.06 ja ratkaisi Bruinsille 4-3 voiton Toronto Maple Leafsista Air Canada Centressä pelatussa Itäisen konferenssin ensimmäisen pudotuspelikierroksen neljännessä ottelussa. Krejcistä tuli Bruinsin seurahistorian toinen pelaaja, joka on viimeistellyt playoff-hattutemppunsa jatkoaikamaalilla. Edellinen oli Jean Ratelle, joka laukoi kiekon Canadiensin verkkoon vuoden 1979 välieräsarjan neljännen ottelun jatkoerässä.