Gretzku_1517

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 6.1.
1993: Wayne Gretzky palasi kaukaloon pelaamaan 1 000. NHL-ottelunsa oltuaan sivussa 38 pelistä selkävaivojen takia.

Gretzky luisteli ensimmäistä kertaa jäälle, kun Los Angeles Kingsin ja Tampa Bay Lightningin välistä ottelua oli ehditty pelata 48 sekuntia. Gretzkyn ensimmäinen vaihto kesti 45 sekuntia, eikä hän koskenut tuona aikana kertaakaan kiekkoon.
Lightning johti toisen erän alussa 4-0, kun Gretzky alusti puolustaja Rob Blaken viimeistelemän ylivoimamaalin. Sen jälkeen Gretzkyn joukkuetoverit uskalsivat jo taputtaa tähtisentteriään selkään. Myöhemmin samassa erässä Gretzky syötti myös Mike Donnellyn toisen maalin, jonka myötä Kings kavensi tilanteeksi 4-3. Lightning kuitenkin eteni 6-3 voittoon Mike Hartmanin ja Bob Beersin maaleilla.
Gretzky pelasi kaudella 1992-93 Kingsissä 45 runkosarjaottelua, joissa hän merkkautti tehot 16+49=65. Playoffeissa Gretzkylle kirjattiin 24 ottelussa 15+25=40 pistettä., kun hän johdatti Kingsin ensimmäistä kertaa Stanley Cup -finaaleihin.
MUITA MERKKIPAALUJA
1963: Jacques Plantesta tuli neljäs NHL-maalivahti ja ensimmäinen Montreal Canadiensin veräjänvartija, joka on voittanut urallaan 300 ottelua. Plante saavutti merkkipaalun, kun Canadiens voitti New Yorks Rangersin Forumissa lukemin 6-0. Ottelun tehomies oli Ralph Backstrom pistein 2+1.

plante-action

1980: Philadelphia Flyers teki kaksi maalia päätöserässä ja voitti Buffalo Sabresin Memorial Auditoriumissa lukemin 4-2, mikä tarkoitti sitä, että Flyers jatkoi NHL-ennätykseen oikeuttavaa tappiotonta putkeaan 35 otteluun (25 voittoa ja 10 tasapeliä). Bill Barber vei osumallaan Flyersin 3-2 johtoon, kun kolmatta erää oli pelattu 3.45. Rick MacLeish viimeisteli loppulukemat reilut viisi minuuttia ennen loppusummeria.
1981: John Tonelli sivusi New York Islandersin seuraennätystä iskemällä viisi maalia, kun Isles voitti Toronto Maple Leafsin Nassau Coliseumissa 6-3. Tonelli osui kertaalleen avauserässä, niin ikään kerran toisessa ja vielä kolmesti päätöserässä. Paremmin maalintekijänä tunnettu Mike Bossy saalisti kuusi syöttöpistettä, joka on sekin Islandersin ennätys.
2015: Chicago Blackhawks laukoi 54 kertaa Colorado Avalanchen maalia kohti, mutta Semjon Varlamov torjui kaiken, kun Avalanche haki 2-0 vierasvoiton United Centeristä. Varlamovin torjuntamäärä 54 on NHL-historian suurin runkosarjan vierasottelun nollapelissä sen jälkeen kun tilastoa alettiin pitää noin 60 vuotta aiemmin.
Samana iltana New Jersey Devilsin Patrik Elias saavutti kaksi merkkipaalua, kun Devils kukisti Sabresin Prudential Centerissä maalein 4-1. Elias kirjautti NHL-uransa 600. syöttöpisteen, ja hänestä tuli samalla NHL-historian 82. pelaaja, joka on tehnyt urallaan 1 000. tehopistettä.