desjardins canadiens tdih

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 3.6.
1993: Montreal Canadiensin Eric Desjardinsista tuli ensimmäinen NHL-puolustaja, joka on iskenyt hattutempun Stanley Cup -loppuottelussa. Desjardins sai tosin hieman apua siitä, että Los Angeles Kingsin Marty McSorley pelasi sääntöjenvastaisella mailalla.

Los Angeles Kings johti Canadiensia pelattua toista loppuottelua 2-1, kun peliaikaa oli jäljellä tasan kaksi minuuttia. Silloin Montrealin kapteeni Guy Carbonneau vihjasi valmentaja Jacques Demersille, että McSorleyn mailan lavan käyryys kannattaisi mittauttaa. Maila todettiin sääntöjenvastaiseksi, joten päätuomari Kerry Fraser passitti Kings-puolustajan jäähyaitioon.
Desjardins laukoi ylivoimalla illan toisen maalinsa ajassa 18.47, joten ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoerästä. Desjardins ampui kiekon uudelleen Kelly Hrudeyn taakse, kun jatkoerää oli ehditty pelata vain 51 sekuntia. Canadiens voitti ottelun 3-2 ja tasoitti finaalisarjan lukemiin 1-1. Kyseessä oli Montrealin kahdeksas peräkkäinen jatkoaikavoitto.
MUITA MERKKIPAALUJA
1982: Keskushyökkääjä Dave Keon ilmoitti lopettavansa uransa pelattuaan NHL:ssä 18 kautta, joista ensimmäiset 15 vierähtivät Toronto Maple Leafsin paidassa. Liigan parhaisiin kahden suunnan pelaajiin kuulunut Keon teki 1 296 NHL-otteluun 396 maalia ja 986 tehopistettä. Hän oli Toronton mestarijoukkueen avainpelaajia vuosina 1962, 1963, 1964 ja 1967, jolloin hänet myös palkittiin pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle annettavalla Conn Smythe Trophylla.
2000: Jason Arnottille kirjattiin tehot 1+1 ja tulokaspuolustaja Brian Rafalskille 0+2, kun New Jersey Devils voitti Dallas Starsin Reunion Arenassa pelatussa kolmannessa cup-finaalissa 2-1. Arnott tasoitti pelin 1-1:een avauserän lopulla ja syötti Petr Sykoran ylivoimaosuman toisen erän alussa. Devilsin maalivahti Martin Brodeur torjui ottelussa 22 kertaa. New Jersey meni finaalisarjassa 2-1 johtoon.
2004: Calgary Flames sivusi NHL:n yhden pudotuspelikevään ennätystä ottamalla 10. vierasvoittonsa kaadettuaan Tampa Bay Lightningin viidennessä cup-finaalissa 3-2. Oleg Saprykin iski voittomaalin Nikolai Habibulinin taakse ajassa 14.40 Lightningin noustua tasoihin 1-0 ja 2-1 tappioasemista. Miikka Kiprusoff torjui Flamesin maalilla 26 kertaa.
2013: Boston Bruins voitti Pittsburgh Penguinsia vastaan pelatussa idän toisessa loppuottelussa avauserän lukemin 4-1 ja koko ottelun lopulta maalein 6-1. Kyseessä oli ensimmäinen kerta 30 vuoteen, kun vierasjoukkue tekee ensimmäisessä erässä vähintään neljä maalia konferenssifinaalissa tai Stanley Cup -loppuottelussa. Bruins meni voitollaan ottelusarjassa 2-0 johtoon.
2015:Chicago Blackhawksin Teuvo Teräväinen ja Antoine Vermette iskivät maalit päätöserässä, kun Blackhawks voitti Lightningin Amalie Arenassa pelatussa ensimmäisessä cup-finaalissa 2-1. Teräväinen tasoitti ottelun ajassa 13.28 ja katkaisi samalla Lightningin maalivahti Ben Bishopin 113.28 minuuttia kestäneen nollaputken. Teräväinen teki myös esityön Vermetten voittomaaliin, jossa kiekko löysi tiensä Tampan hyökkääjä J.T. Brownin mailan kautta ohi Bishopin ajassa 15.26.