Gretzky2

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 29.5.
1993: Wayne Gretzkyn ennätyksellinen iltapuhde vei Los Angeles Kingsin Stanley Cup -finaaleihin ensimmäistä kertaa seuran historiassa.

Gretzky teki NHL:n ennätyksen iskemällä uransa kahdeksannen playoff-hattutempun, kun Kings otti 5-4 vierasvoiton Toronto Maple Leafsista Campbell-konferenssin seitsemännessä finaalissa.
Gretzky teki maalin ottelun jokaisessa erässä. Hän viimeisteli hattutemppunsa 3.14 minuuttia ennen loppusummeria kiepahtamalla maalin takaa ja laukomalla kiekon rystyltä Toronton puolustaja Dave Ellettin luistimen kautta maalivahti Felix Potvinin taakse. Mike Donnelly oli vienyt Kingsin 4-3 johtoon vaiin 37 sekuntia aiemmin. Gretzkyn kolmas osuma jäi ottelun voittomaaliksi, sillä Ellett teki kavennusmaalin vielä reilu minuutti ennen loppusummeria.
- Olen pelannut 14 vuotta, enkä halunnut, että minut muistetaan kaverina, joka pelasi kehnosti välierissä Torontoa vastaan, Ontarion Brantfordista lähtöisin olevan Gretzky lohkaisi hymyillen.
- Ei tässä mitään paineita ole. Tällaisia otteluita on hauska pelata, sillä mehän unelmoimme lapsena siitä, että pääsisimme jahtaamaan Stanley Cupia, hän jatkoi.
Gretzky sai otteluun lisämotivaatiota Toronton medialta, jonka mielestä hänestä ei ollut ottelusarjassa mihinkään. Gretzkylle buuattiin, kun hän astui jäälle seitsemännen finaalin alussa. Jälkeenpäin ylisanoja kyllä riitti.
- Maailman paras pelaaja kukisti meidät tänään. Hänen suorituksensa oli kerrassaan upea, totesi Toronton GM Cliff Fletcher.
MUITA MERKKIPAALUJA
1996:Joe Sakic auttoi kahdella maalillaan ja yhdellä maalisyötöllään Colorado Avalanchen 4-1 kotivoittoon Detroit Red Wingsistä lännen kuudennessa finaalissa. Avalanche löi samalla sarjan poikki. Sakic vei Avalanchen 2-1 johtoon ylivoimaosumallaan toisessa erässä ajassa 5.55. Mike Ricci ja Peter Forsberg heiluttivat verkkoja vielä ennen erätaukoa. Patrick Roy torjui 23 kertaa uransa 132. playoff-ottelussa. Hän nousi ottelumäärässä tasoihin NHL:n ennätystä pitävän Billy Smithin kanssa. Red Wingsin kausi päättyi tappioon, vaikka joukkue oli tehnyt runkosarjassa NHL:n ennätyksen voittamalla peräti 62 ottelua.
2001: Patrick Roysta tuli NHL-historian ensimmäinen maalivahti, joka on ollut aloittavana maalivahtina 100 peräkkäisessä playoff-ottelussa samassa joukkueessa. Roy saavutti merkkipaalun Avalanchen ja New Jersey Devilsin välisessä toisessa cup-finaalissa, joka pelattiin Pepsi Centerissä. Roy torjui ottelussa 18 kertaa, mutta Devils voitti 2-1 ja tasoitti finaalisarjan 1-1:een.
2013: Jatkoerässä ajassa 3.35 maalin tehnyt puolustaja Brent Seabrook ratkaisi Chicago Blackhawksille 2-1 kotivoiton Detroitista Läntisen konferenssin välieräsarjan seitsemännessä ottelussa. Kyseessä oli neljäs kerta NHL:n historiassa, kun puolustaja tekee seiskapelin jatkoaikamaalin. Blackhawksista tuli NHL-historian 25. joukkue, joka on pystynyt nousemaan paras seitsemästä -sarjan voittoon oltuaan jo tappiolla voitoin 1-3.
2014: New York Rangers eteni Stanley Cup -finaaleihin ensimmäisen kerran sitten vuoden 1994 kukistamalla Montreal Canadiensin Madison Square Gardenissa pelatussa Itäisen konferenssin kuudennessa loppuottelussa 1-0. Dominic Moore teki ottelun voittomaaliksi jääneen osuman toisen erän lopulla. Henrik Lundqvist torjui 18 kertaa ja piti maalinsa puhtaana. Kyseessä oli Lundqvistin uran 42. playoff-voitto, joten hän ohitti Rangersin kaikkien aikojen tilastossa Mike Richterin.