federov4

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 28.4.
Sergei Fedorov teki kaksi kertaa historiaa samalla päivämäärällä, mutta väliin mahtui 17 vuotta.

1992: Fedorov, 22, pani pisteen maalivahtien kaksitaistelulle iskemällä maalin, kun jatkoerää oli pelattu 16.13. Detroit Red Wings voitti Minnesota North Starsin Met Centerissä pelatussa Norris-divisioonan kuudennessa välieräottelussa 1-0 ja tasoitti ottelusarjan. Detroitin Tim Cheveldae ja Minnesotan Jon Casey venyivät vuoron perään upeisiin torjuntoihin, kunnes Fedorov laukoi kiekon Caseyn taakse. Ensin näytti siltä, että kiekko olisi kimmonnut yläputkesta pois, mutta videotarkistuksessa nähtiin, että kiekko meni yläputken alta maaliin ja kimposi takaraudasta ulos. Kyseessä oli NHL:n playoff-historian ensimmäinen videotarkistukseen mennyt voittomaali.
2009: Fedorov teki toisenlaista historiaa tekemällä johtomaalin, kun kolmatta erää oli jäljellä 4.59. Osuma jäi lopulta voittomaaliksi, kun Washington Capitals voitti New York Rangersin Verizon Centerissä pelatussa Itäisen konferenssin puolivälieräsarjan seitsemännessä ottelussa 2-1. Fedorovista, 39, tuli NHL:n historian vanhin pelaaja, joka on tehnyt voittomaalin pudotuspelisarjan seitsemännessä ottelussa.
MUITA MERKKIPAALUJA
1968: Tulokas Jacques Lemaire laukoi jatkoaikamaalin ajassa 2.14 ja ratkaisi Montreal Canadiensille Forumissa pelatun välieräsarjan viidennen ottelun voiton Chicago Blackhawksista lukemin 4­-3. Montreal meni voittonsa ansiosta Stanley Cup -finaaleihin jo neljäntenä vuonna peräkkäin ja voitti mestaruuden kukistamalla St. Louis Bluesin suoraan neljässä ottelussa.

Plante_421

1970: Jacques Plante torjui 20 kertaa ja pelasi NHL-uransa 14. ja viimeisen playoff-nollapelin, kun Blues voitti Pittsburgh Penguinsin St. Louis Arenassa pelatussa Läntisen divisioonan viidennessä välieräottelussa 5-0. Frank St. Marseille teki maalin joka erässä ja kirjautti hattutempun. Blues voitti ottelusarjan kaksi päivää myöhemmin ja eteni Stanley Cup -finaaleihin jo kolmantena vuonna peräkkäin.
1984: Minnesota North Stars ja Edmonton Oilers tekivät NHL:n ennätyksen iskemällä yhteensä seitsemän ylivoimamaalia Met Centerissä pelatussa Campbell-konferenssin kolmannessa finaalissa. Minnesota osui ylivoimalla neljästi toisessa erässä, jossa nähtiin kaikkiaan viisi maalia. Paul Coffey teki Oilersille toisen ylivoimaosuman niin ikään toisessa erässä. Jari Kurri käynnisti maalitalkoot päätöserän ylivoimamaalillaan ajassa 4.58. Kolmannessakin erässä nähtiin viisi maalia, ja Edmonton voitti ottelun lopulta 8-5.
1998: Daniel Alfredsson teki Ottawa Senatorsin seurahistorian ensimmäisen playoff-hattutempun, kun Senators voitti vierasjoukkue New Jersey Devilsin Itäisen konferenssin puolivälieräsarjan neljännessä ottelussa 4-3. Alfredsson teki maalin jokaisessa erässä. Hattutemppunsa hän viimeisteli päätöserässä tasan viiden minuutin kohdalla. Alfredssonin kolmas osuma jäi myös ottelun voittomaaliksi.
2001: Aleksandr Mogilny oli osallisena kaikkiin viiteen maaliin, jotka New Jersey Devils teki varsinaisella peliajalla Meadowladsissa Toronto Maple Leafsia vastaan pelatussa Itäisen konferenssin välieräsarjan toisessa kohtaamisessa. Mogilny iski itse kaksi osumaa ja teki esityön kolmeen muuhun. Randy McKayn ajassa 5.31 tekemä jatkoaikamaali oli ainoa Devilsin osuma, josta Mogilny ei saanut tehopisteitä. Devils voitti ottelun lopulta 6-5, vaikka menetti päätöserässä kolmen maalin johtoasemansa. Mogilny sivusi NHL:n playoff-ennätystä rohmuamalla toisessa erässä neljä tehopistettä (maali ja kolme syöttöä).
2009: Carolina Hurricanes esitti yhden NHL:n playoff-historian upeimmista nousuista. Hurricanes oli tappiolla Devilsille Prudential Centerissä 2-3, kun Itäisen konferenssin puolivälieräsarjan seitsemännen ottelun kolmatta erää oli jäljellä alle puolitoista minuuttia. Jussi Jokinen teki tasoitusmaalin Martin Brodeurin taakse, kun peliaikaa oli jäljellä 1.20. Eric Staal mykisti yleisön ampumalla kiekon ranteella oikeanpuoleisen B-pisteen kaarelta Brodeurin ohi 31,2 sekuntia ennen loppusummeria. Carolina voitti ottelun 4-3.
- Otin pari potkua ja ehdin katsoa, mihin ampuisin. Pääsin yllättämään Martyn hyvällä vedolla, Staal kertasi osumaansa, joka toi Carolinalle ensimmäisen playoff-sarjan voiton sitten vuonna 2006 voitetun Stanley Cupin.