122616LemieuxTDIH

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 27.12.
2000: Mario Lemieux palasi NHL-kaukaloon ja pelasi kuin ei olisi pitänyt lainkaan taukoa tositoimista.

Lemieux ehti jo kertaalleen lopettaa pelaajauransa. Kaikkiaan 44 kuukautta kestäneen taukonsa aikana Super-Mario valittiin Hockey Hall of Fameen, ja hänestä tuli Pittsburgh Penguinsin osaomistaja. Paluu kaukaloon oli ikimuistoinen. Lemieux alusti Jaromir Jagrin osuman pelattuaan ensimmäistä vaihtoaan 33 sekuntia sekä merkkautti maalin ja syöttöpisteen toisessa erässä. Kolmen pisteen illan Mellon Arenassa kruunasi Penguinsin 5-0 voitto Toronto Maple Leafsista.
Kolmen päivän kuluttua Lemieux saalisti maalin ja kolme syöttöä toisessa ottelussaan, jossa vastassa oli Ottawa Senators. Lemieux teki tuolla kaudella pelaamissaan 43 ottelussa yhteensä 35 maalia ja 76 pistettä.
MUITA MERKKIPAALUJA
1952: Detroit Red Wingsin maalivahti Glenn Hall pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa, joka päättyi 2-2 tasapeliin Montreal Canadiensin kanssa Olympia Stadiumissa. Ottelussa 29 kertaa torjunut Hall auttoi Red Wingsiä venyttämään tappiotonta putkeaan 14 peliin (seitsemän voittoa, seitsemän tasapeliä), mikä oli seuran ennätys.
1979: Red Wings pelasi uuden kotihallinsa Joe Louis Arenan avajaisottelun St. Louis Bluesia vastaan 19 742 hengen yleisön edessä. Blues voitti mittelön maalein 3-2. St. Louisin hyökkääjä Brian Sutter teki Joe Louis Arenan historian ensimmäisen maalin ajassa 11.05. Detroit johti ottelua kahden erän jälkeen 2-1, mutta päätöserässä Bernie Federko iski tasoituksen (11.16) ja alusti Blair Chapmanin voittomaalin (13.41).
Samana iltana Los Angeles Kingsin Charlie Simmer venytti maaliputkeaan 13 ottelun mittaiseksi. Simmer teki kauden 33. ja 34. maalinsa, kun Kings voitti Quebec Nordiquesin Inglewoodin Forumissa lukemin 3-0.

122616Gretzky1

1981: Wayne Gretzky saavutti 100 tehopisteen rajapyykin kauden 38. ottelussaan iskettyään neljä maalia ja syötettyään yhden, kun Edmonton Oilers voitti Kingsin Northlands Coliseumissa 10-3. Samalla Gretzky teki myös 400. tehopisteensä. Tuon merkkipaalun saavuttamiseen hän tarvitsi 197 NHL-ottelua.
NHL:n historiassa kukaan ei ollut yltänyt nopeammin 100 pisteeseen. Gretzky kuitenkin rikkoi oman ennätyksensä kaksi vuotta myöhemmin saadessaan 100 pistettä täyteen kauden 34. ottelussaan.
1990: Oilers saavutti seurahistoriansa 500. voiton kukistamalla vierasjoukkue Calgary Flamesin maalein 4-1. Voiton myötä Oilersin seurahistorian voitto-tappiotilasto kirjattiin 915 ottelun jälkeen lukemin 500-295-120. Oilersin voittoprosentti 61,2 oli tuolloin NHL-joukkueiden paras.

122616Sakic1

1999:Joe Sakicista tuli NHL-historian 56. pelaaja, joka on yltänyt urallaan 1 000 tehopisteeseen. Sakic saavutti merkkipaalun syötettyään yhden maalin, kun Colorado Avalanche voitti Bluesin Denverissä maalein 5-1. Sakic on NHL-historian 14. pelaaja, joka teki 1 000 pistettä samassa seurassa.