042716FedorovTDIH3

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 24.11.
2000: Detroit Red Wingsin valmentaja Scotty Bowman piti komentoa vaihtopenkin takana 2 000. runkosarjaottelussaan. Ja kuten valtaosassa hänen aiemmista 1 999 matsistaan, Bowmanin joukkue poistui jäältä voittajana.

Sergei Fedorov laukoi illan toisen osumansa Vancouver Canucksin verkkoon vajaa puoli minuuttia ennen loppusummeria. Se varmisti Joe Louis Arenalla pelatun ottelun voiton Bowmanille ja Red Wingsille lukemin 3-2.
Kun Bowmanin saavuttamasta merkkipaalusta kuulutettiin avauserän aikana, yleisö osoitti parin minuutin ajan suosiotaan seisten. Bowman kuitenkin suhtautui saavutukseensa vaatimattomasti.
- Tiesin, että se tapahtuisi jossain vaiheessa tätä kautta, hän totesi.

Bowmanin valmentajanura loppui vuonna 2002 Red Wingsissä. Hänellä on yhä nimissään NHL-valmentajien ennätys runkosarjaotteluiden määrässä (2 141) sekä voitoissa (1 244).
MUITA MERKKIPAALUJA
1926: Detroit Cougars (myöhemmin Red Wings) saavutti seuran ensimmäisen voiton kaatamalla Chicago Blackhawksin vieraissa maalein 1-0. Frank Frederickson teki ottelun voittomaalin, ja Hap Holmes torjui tulokaskautensa ensimmäisen nollapelin.
1936: King Clancy ilmoitti jättävänsä NHL-kaukalot. Hän edusti 16-vuotisella pelaajaurallaan Ottawa Senatorsia ja Toronto Maple Leafsia. Clancy antoi ilmoituksensa kahden päivän kuluttua viimeisestä ottelustaan, jossa Toronto kärsi 4-2 tappion Detroitille. Clancy ei kuitenkaan jättänyt jääkiekkoa kokonaan, vaan toimi seuraavien viiden vuosikymmenen aikana valmentajana, tuomarina, seurapomona ja hyvän tahdon lähettiläänä.
2003: Florida Panthersin puolustaja Mathieu Bironista tuli 23 vuoteen ensimmäinen NHL-pelaaja, joka on tehnyt maalin veljensä selän taakse. Hän upotti kiekon veljensä Martin Bironin vartioimaan verkkoon, kun Panthers otti 2-1 kotivoiton Buffalo Sabresista. Ennen Bironien tapausta vastaava veljesmaali oli nähty viimeksi 5. marraskuuta 1980, kun New York Rangersin Phil Esposito yllätti Chicagon maalia vartioineen veljensä Tony Espositon.

cheliosredwings112116

2006: Kun Detroit-puolustaja Chris Chelios luisteli Joe Louis Arenan jäälle ottelussa St. Louis Bluesia vastaan, hänestä tuli eniten NHL-otteluita pelannut yhdysvaltalaissyntyinen pelaaja. Cheliosin uran 1 496. ottelu päättyi Red Wingsin 3-2 tappioon voittolaukauskilpailun jälkeen. Ennen Cheliosia ennätystä piti nimissään Phil Housley.
2014: New York Islanders kaatoi Philadelphia Flyersin voittolaukauskilpailun jälkeen Nassau Coliseumissa lukemin 1-0 Frans Nielsenin ja John Tavaresin onnistuttua voittolaukauksissaan. Isles oli sitä ennen päihittänyt Flyersin laukauksissa 65 minuutin aikana 46-21. Islandersin voitto/tappiotilasto oli tuon ottelun jälkeen 15-6-0. Islanders pystyi nappaamaan 15 voittoa kauden ensimmäisistä 21 ottelusta ensi kertaa seuran historiassa.