Peter-Stastny-85 5-2

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 2.5.
1967: Toronto Maple Leafsista tuli NHL-historian ensimmäinen Stanley Cupin voittanut joukkue, jonka keski-ikä on yli 30 vuotta. Mestaruus ratkesi Maple Leaf Gardensissa pelatussa kuudennessa finaalissa, jossa Toronto kukisti Montreal Canadiensin 3-1. Maple Leafsin mestarijoukkueen pelaajien keski-ikä oli 31 vuotta.

Maple Leafsin Ron Ellis ja Jim Pappin osuivat toisessa erässä, ja 36-vuotias kapteeni George Armstrong kaunisteli loppulukemat tyhjään maaliin, kun peliaikaa oli jäljellä 47 sekuntia. Terry Sawchuk, 37, oli Toronton maalivahtikaksikon nuorempi osapuoli, sillä Johnny Bowerilla oli ikää jo 42 vuotta. Sawchuk varmisti 40 torjunnallaan Maple Leafsille neljännen mestaruuden kuuden vuoden sisään.
Toronton takalinjoilla luutivat 40-vuotias Allan Stanley, 37-vuotias Tim Horton, 36-vuotias Marcel Pronovost, sekä 30-vuotiaat Bob Baun ja Kent Douglas. Hyökkäyspään nestorit olivat Armstrong ja 39-vuotias Red Kelly. "Nuoreen kaartiin" kuulunut keskushyökkääjä Dave Keon, 26, teki kuuteen loppuotteluun vain yhden maalin, mutta hänet palkittiin Conn Smythe Trophylla pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana erinomaisen puolustus- ja alivoimapelaamisensa ansiosta.
MUITA MERKKIPAALUJA
1971:Bobby Hull teki maalin ja syötti kaksi, kun Chicago Black Hawks voitti New York Rangersin Chicago Stadiumissa pelatussa välieräsarjan seitsemännessä ottelussa 4-2. Hull alusti Cliff Korollin toisessa erässä (13.29) tekemän tasoitusosuman ja teki itse johtomaalin kolmannessa erässä (4.25) laukomalla kiekon Ed Giacominin taakse Lou Angottin aloitusvoiton jälkeen. Chicago eteni Stanley Cup -finaaleihin ensimmäistä kertaa vuoden 1965 jälkeen.
1976: Reggie Leach iski maalin jo seitsemännessä peräkkäisessä playoff-ottelussaan ja auttoi Philadelphia Flyersin 5-2 voittoon Boston Bruinsista Boston Gardenissa pelatussa välieräsarjan kolmannessa kohtaamisessa. Tehot 1+2 kirjauttanut tulokas Mel Bridgman teki Flyersille 3-2 johtomaalin, kun päätöserää oli pelattu 2.11. Leach vei Philadelphian 4-2 johtoon alle viisi minuuttia myöhemmin. Wayne Stephenson torjui Flyersin maalilla 26 kertaa.
1985:Peter Stastny teki yhden Quebec Nordiquesin seurahistorian tärkeimmistä maaleista, kun hän laukoi kiekon Montrealin Steve Penneyn taakse Adams-divisioonan seitsemännen finaalin jatkoerässä ajassa 2.22. Nordiques voitti Canadiensin vieraissa lukemin 3-2. Montreal nousi 0-2 tappioasemasta tasoihin Pierre Mondoun ja Mats Näslundin maaleilla toisessa erässä. Quebec meni kuitenkin jatkoon, kun Stastny teki ratkaisumaalin joukkueensa ainoalla laukauksella jatkoerässä.
1987:Pisteet 1+2 saalistanut Bobby Smith vauhditti Canadiensin 5-3 voittoon Nordiquesista Forumissa pelatussa Adams-divisioonan seitsemännessä finaalissa. Montreal iski kaikki viisi maaliaan toisessa erässä, ja kaksi niistä merkattiin Ryan Walterille. Quebec osui kerran ensimmäisessä ja kahdesti kolmannessa erässä. Saman provinssin kilpakumppanit kohtasivat divisioonan finaaleissa jo kolmannen kerran neljän vuoden sisään, ja ottelusarja venyi seitsemään peliin toisen kerran kolmeen vuoteen.
2002:Patrick Lalimesta tuli NHL-historian 14. maalivahti, joka on torjunut neljä nollapeliä yhden pudotuspelikevään aikana. Lalime torjui 27 kertaa ja piti maalinsa puhtaana, kun Ottawa Senators voitti Toronto Maple Leafsin Air Canada Centressä pelatussa Itäisen konferenssin välieräsarjan avausottelussa. Viisi Ottawan pelaajaa onnistui maalinteossa ottelun kahden ensimmäisen erän aikana. Senators hyödynsi 12 ylivoimatilaisuudestaan kolme. Toronto pääsi ylivoimalle kerran, mutta ei saanut kiekkoa maaliin.
2006: Carolina Hurricanes voitti Canadiensin 2-1 Itäisen konferenssin puolivälieräsarjan kuudennessa kohtaamisessa, kun Cory Stillman lämäsi ratkaisun Cristobal Huet'n taakse jatkoerässä ajassa 1.19. Carolina hävisi sarjan kaksi ensimmäistä ottelua kotonaan, mutta voitti sitten neljä putkeen ja eteni jatkoon. Kahden kotitappion jälkeen Hurricanesin maalille komennettu tulokasveskari Cam Ward torjui neljännessä peräkkäisessä voitto-ottelussaan 25 kertaa. Carolina marssi tuona keväänä seurahistoriansa ensimmäiseen Stanley Cup -voittoon.
2012: New York Rangers väänsi voiton seuran pisimmässä ottelussa 73 vuoteen. Marian Gaborik teki maalin kolmannessa jatkoerässä ajassa 14.41 ja johdatti Rangersin 3-2 voittoon Washington Capitalsista Verizon Centerissä pelatussa Itäisen konferenssin välieräsarjan kolmannessa ottelussa. Rangersin ruotsalaismaalivahti Henrik Lundqvist torjui 45 kertaa ja katkaisi henkilökohtaisen seitsemän jatkoaikatappion putkensa. Rangers oli viimeksi pelannut kolmanteen jatkoerään venyneen ottelun vuonna 1971.