DET_61

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 2.6.
2008:Detroit Red Wings ei päässyt juhlimaan mestaruutta kotiyleisönsä edessä Joe Louis Arenassa, vaikka Stanley Cupin voitto oli jo todella lähellä.

Red Wingsin neljäs mestaruus 12 kauden sisään oli enää alle minuutin päässä, kun Detroit johti Pittsburgh Penguinsia vastaan pelattua viidettä loppuottelua Brian Rafalskin päätöserän puolivälissä tekemällä johtomaalilla 3-2. Joe Louis Arenaan kerääntynyt 20 027 hengen yleisö oli jo valmiina aloittamaan mestaruusjuhlat. Penguins haki kiivaasti tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla ilman maalivahtiaan Marc-Andre Fleuryä. Yritys palkittiin, kun hyökkääjä Maxime Talbot laukoi kiekon ohi Detroit-veskari Chris Osgoodin 35 sekuntia ennen loppusummeria ja venytti ottelun jatkoajalle.
Red Wings hallitsi ensimmäistä jatkoerää, ja molemmilla joukkueilla oli paikkansa toisessa. Ratkaisu syntyi kuitenkin vasta kolmannessa jatkoerässä. Detroitin Jiri Hudlerille vihellettiin 2+2 minuutin rangaistus Pittsburghin puolustaja Rob Scuderiin osuneesta korkeasta mailasta ajassa 9.21. Petr Sykora iski ylivoimamaalin 36 sekuntia myöhemmin ja lopetti NHL:n pudotuspelihistorian viidenneksi pisimmän ottelun. Finaalisarja jatkui kuudennella ottelulla Pittsburghissa.
Sykora oli sanonut ennen osumaansa joukkuetovereilleen, että hän ratkaisisi ottelun.
- Lohkaisin jatkoerien välissä kavereille, että heidän ei tarvitsisi olla huolissaan, sillä minä tekisin maalin, kertoi Sykora, joka upotti kutinsa Osgoodin hanskapuolelta sisään.
MUITA MERKKIPAALUJA
1972: Kaudeksi 1972-73 NHL:ään mukaan tullut Atlantan seura ilmoitti, että sen nimi on Flames. Nimikilpailun ehdotusten joukosta poimitun nimen keksi 19-vuotias DeKalb Universityn opiskelija Mickey Goodman. Seura säilytti Flames-nimen muutettuaan Calgaryyn vuonna 1980.
2003:Jean-Sebastien Gigueresta tuli NHL-historian ensimmäinen maalivahti, joka on voittanut kaikki seitsemän ensimmäistä jatkoajalle venynyttä playoff-otteluaan. Giguere torjui 26 kertaa, kun Mighty Ducks of Anaheim voitti vierasjoukkue New Jersey Devilsin neljännessä cup-finaalissa 1-0. Ratkaisumaalin iski Steve Thomas, kun jatkoerää oli pelattu 39 sekuntia.
2012: Jeff Carter ampui kiekon Martin Brodeurin taakse jatkoerässä ajassa 13.42 ja ratkaisi Los Angeles Kingsille 2-1 voiton Devilsistä Prudential Centerissä pelatussa toisessa Stanley Cup -loppuottelussa. Kings otti toisen peräkkäisen jatkoaikavoittonsa ja siirtyi paras seitsemästä -finaalisarjassa 2-0 johtoon. New Jerseyn Ryan Carter tasoitti pelin 1-1:een, kun kolmatta erää oli pelattu 2.59. Kings voitti jatkoerän laukaukset 11-3.
2013: Chicago Blackhawks tulitti Kings-veskari Jonathan Quickin pois maaliltaan mätettyään neljä maalia ja voitti United Centerissä pelatun Läntisen konferenssin toisen finaalin lopulta lukemin 4-2. Andrew Shaw ja Brent Seabrook osuivat avauserässä, ja Bryan Bickell sekä Michal Handzus rokottivat Kingsiä toisessa erässä kahdesti reilun kahden minuutin sisään. Se riitti Quickille. Blackhawks meni voitollaan paras seitsemästä -sarjassa 2-0 johtoon