skrudland

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 18.5.
1986: Montreal Canadiensin Brian Skrudland teki NHL:n pudotuspelihistorian nopeimman jatkoaikamaalin, kun hän laukoi kiekon Calgary Flamesin maalivahti Mike Vernonin taakse vain yhdeksän sekunnin pelin jälkeen Saddledomessa pelatussa toisessa Stanley Cup -finaalissa. Canadiens voitti Flamesin maalein 3-2.

Calgary johti ottelua toisen erän alkupuolella 2-0, kunnes Gaston Gingras ja David Maley tasoittivat pelin. Montrealin valmentaja Jean Perron laittoi jatkoerän alkuun kentälle Skrudlandin, Mike McPheen ja Claude Lemieux'n muodostaman jarrukentän. Canadiens voitti aloituksen ja pääsi kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen, jonka päätteeksi Skrudland ohjasi McPheen syötön ohi Vernonin.
- Mike rakensi upean paikan, ja minä melkein mokasin sen. Edessäni oli täysin avoin maali, mutta onnistuin silti kilauttamaan kiekon vielä tolpan kautta sisään. Tärkeintä kuitenkin oli, että voitimme pelin ja pääsimme jatkamaan sarjaa kotona 1-1 tasatilanteesta, Skrudland muisteli vuosia myöhemmin Canadiensin nettisivuilla.
Skrudlandista tuli Chicago Blackhawksin Cy Wentworthin (1931) jälkeen ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt uransa ensimmäisen playoff-maalin cup-finaalin jatkoerässä.
MUITA MERKKIPAALUJA
1971: Jean Beliveau lopetti peliuransa kymmenkertaisena Stanley Cup -voittajana, kun Canadiens nousi kahden maalin tappioasemasta 3-2 voittoon Chicago Blackhawksia vastaan pelatun finaalisarjan seitsemännessä ottelussa. Täyteen ahdettu Chicago Stadium mylvi innoissaan, kun Dennis Hull vei Blackhawksin 1-0 johtoon avauserän lopulla ja Danny O'Shea lisäsi johtoa 2-0:aan toisessa erässä ajassa 7.33. Mutta ottelu kääntyi toisen erän loppupuolella, kun Jacques Lemaire ampui kiekon lämärillä punaviivan tuntumasta Chicagon maalia vartioineen Tony Espositon taakse ja kavensi lukemat 2-1:een. Henri Richard tasoitti pelin 2-2:een toisen erän lopulla ja vei Montrealin 3-2 johtoon, kun päätöserää oli takana 2.34. Montrealin tulokasmaalivahti Ken Drydenille kirjattiin 31 torjuntaa, joista 12 tuli kolmannessa erässä. Mestaruus oli Canadiensille seurahistorian 17:s. Vaikka Beliveau jäikin seiskapelissä maaleitta, hän teki 20 playoff-otteluun 22 tehopistettä, millä irtosi pudotuspelien pistepörssin kolmas sija.
1973:Boston Bruinsin Bobby Orr voitti NHL:n parhaalle puolustajalle annettavan Norris Trophyn kuudennen kerran peräkkäin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta NHL:n historiassa, kun pelaaja voittaa henkilökohtaisen palkinnon kuudella peräkkäisellä kaudella. Orr teki 29 maalia ja 101 pistettä kaudella 1972-73. Canadiensin Guy Lapointe oli molemmissa kategorioissa puolustajien kakkonen 19 maalillaan ja 54 pisteellään.
1978:Canadiensin 11 Stanley Cup -loppuottelun voittoputki katkesi, kun Boston Bruins voitti kotonaan kolmannen cup-finaalin 4-0. Gerry Cheevers torjui 16 kertaa ja pelasi NHL-uransa kahdeksannen ja viimeisen playoff-nollapelin. Jean Ratelle syötti avauserässä Gary Doakin ja Rick Middletonin osumat. Peter McNab iski päätöserässä tehot 1+1. Canadiens oli hävinnyt viimeksi cup-finaalin vuonna 1973. Montreal voitti mestaruuden puhtaasti neljässä ottelussa vuosina 1976 ja 1977. Vuoden 1978 loppuotteluista se voitti ensimmäiset kaksi.
1990: Edmonton Oilersin Jari Kurri juhli 30-vuotispäiväänsä iskemällä hattutempun ja syöttämällä lisäksi kaksi osumaa, kun Oilers voitti Bruinsin Boston Gardenissa pelatussa toisessa cup-finaalissa 7-2. Kurri ohitti tilastossa ketjukaverinsa Wayne Gretzkyn ja otti hetkeksi haltuunsa NHL:n kaikkien aikojen parhaan playoff-maalintekijän tittelin. Kurrista tuli myös (Gretzkyn jälkeen) NHL-historian toinen pelaaja, joka on saavuttanut pudotuspeleissä 200 tehopisteen rajan.

1997: Gretzky taituroi uransa kymmenennen ja viimeisen playoff-hattutempun, kun New York Rangers otti Philadelphia Flyersista 5-4 voiton Spectrumissa pelatussa Itäisen konferenssin toisessa finaalissa. Gretzky teki kaksi maalia alle kahdessa minuutissa avauserässä ja viimeisteli hattutemppunsa toisen erän puolivälissä. Gretzkyn entinen Edmontonin-ketjukaveri Paul Coffey laukoi toisessa erässä kiekon Rangers-vahti Mike Richterin taakse, joten hänestä tuli Larry Murphyn lisäksi ainoa NHL-puolustaja, joka on tehnyt pudotuspelimaalin viidessä eri seurassa.