Gretzky Oilers token

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 18.2.
1981: Wayne Gretzky, 20, pelasi NHL-uransa ensimmäisen viiden maalin ottelun, kun Edmonton Oilers voitti St. Louis Bluesin Northlands Coliseumissa 9-2.

Gretzky vei joukkueensa toisen erän alussa 3-2 johtoon upottamalla kiekon Mike Liutin taakse. Peli ratkesi lopullisesti, kun Gretzky mätti päätöserässä neljä maalia alle kahdeksassa minuutissa.
Kyseessä oli ensimmäinen Gretzkyn NHL-uran neljästä viiden maalin ottelusta. Hänestä tuli myös NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt viisi kertaa vähintään kolme maalia ottelussa ennen 21 ikävuotta.
Päivälleen kahdeksan vuotta myöhemmin Gretzky iski kaksi maalia ja kirjautti viisi syöttöpistettä, kun Los Angeles Kings voitti Quebec Nordiquesin Inglewoodin Forumissa 11-3. Tuon illan tehojensa myötä Gretzkyllä oli koossa uransa 754 NHL-pelin jälkeen tasan 1 800 tehopistettä.
MUITA MERKKIPAALUJA
1918: Montreal Canadiensin Georges Vezinasta tuli NHL-historian ensimmäinen nollapelin torjunut maalivahti, kun Montreal voitti Toronton 9-0. Ottelu pelattiin NHL:n ensimmäisen kauden kolmantena kuukautena.
1928:Ottawa Senatorsin Alex Connell pelasi NHL:n ennätykseen oikeuttavan kuudennen peräkkäisen nollapelinsä, kun Senators kaatoi vierasjoukkue Canadiensin 1-0. Kyseessä oli Connellin kauden 12. ja NHL-uran 47. nollapeli.
1968: Kun "vanhan" Madison Square Gardenin ovien sulkemisesta oli kulunut viikko, New York Rangers voitti "uuden" Gardenin avajaisottelussa Philadelphia Flyersin lukemin 3-1. Flyersin Wayne Hicks teki ensimmäisen maalin uudessa hallissa, mutta Rangers nousi voittoon Bob Nevinin, Don Marshallin ja Orland Kurtenbachin toisen erän osumilla.
1970:Bobby Orr rikkoi omissa nimissään olleen NHL-puolustajien yhden kauden maaliennätyksen laukomalla kauden 22. osumansa, kun Boston Bruins ja Kings pelasivat 5-5 tasapelin Inglewoodin Forumissa. Orr teki tuolla kaudella kaikkiaan 33 maalia.
1971: Gordie Howe iski kauden 20. maalinsa, kun Detroit Red Wings voitti Minnesota North Starsin Olympia Stadiumissa 6-3. Howe paransi omaa NHL-ennätystään tekemällä vähintään 20 maalia 22. peräkkäisellä kaudella.
1972: Jean Ratelle kirjautti tehot 1+1, kun Rangers pelasi 2-2 tasapelin California Golden Sealsin kanssa Oaklandissa. Ratelle teki samalla kauden 100. tehopisteensä. Hänestä tuli Rangersin historian ensimmäinen pelaaja, joka on yltänyt yhdellä kaudella sadan tehopisteen rajapyykkiin.
1990: Bruinsin puolustaja Ray Bourquella oli 22-vuotisen NHL-uransa tehokkain ilta, kun hän teki maalin ja syötti viisi Bostonin kaataessa Vancouver Canucksin Pacific Coliseumissa lukemin 7-2. Viiden syöttöpisteensä myötä Bourque nousi NHL-historian seitsemänneksi puolustajaksi, joka on saavuttanut urallaan 600 syöttöpisteen merkkipaalun.