Wayne Gretzky 1983

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 17.12.
1983: Wayne Gretzky saavutti kaksi merkkipaalua tehtyään maalin ja syötettyään viisi, kun Edmonton Oilers rökitti Quebec Nordiquesin Northlands Coliseumissa lukemin 8-1. Gretzky merkkautti uransa 352. NHL-ottelussa 500. syöttönsä ja 800. tehopisteensä. Kukaan muu ei ole yltänyt samoille rajapyykeille yhtä nopeasti.

Tismalleen kolme vuotta myöhemmin Gretzky oli iskenyt jo neljä maalia, kun Oilersin ja Nordiquesin välistä ottelua oli ehditty pelata vain 12.38. Edmontonin 5-3 kotivoittoon päättyneessä ottelussa kirjattiin Gretzkylle myös yksi syöttöpiste. Hattutemppu oli Gretzkyn NHL-uran 41.
MUITA MERKKIPAALUJA
1924:NHL:ssä pelattiin liigan kahdeksanvuotisen historian ensimmäinen maaliton tasapeli. Hamilton Tigersin maalivahti Jake Forbes ja hänen Ottawa Senatorsia edustanut virkaveljensä Alex Connell pitivät maalinsa puhtaana varsinaisen peliajan kolme erää sekä 20-minuuttisen jatkoerän.
1935: Viisi alkuperäistä New York Rangersin pelaajaa ylsi 500 NHL-ottelun rajapyykkiin, kun Rangers ja Montreal Canadiens pelasivat Madison Square Gardenissa 1-1 tasapelin. Merkkipaalun saavuttivat Bill Cook, Bun Cook, Frank Boucher, Ching Johnson ja Murray Murdoch.
1957: Tuohon aikaan NHL:n merkittävimmässä pelaajakaupassa Chicago Blackhawks lähetti Nick Mickoskin, Jack McIntyren, Bob Baileyn ja Hec Lalonden Detroit Red Wingsiin ja sai vaihdossa Earl Reiberin, Billy Dean, Bill Dineenin ja Lorne Fergusonin.
1977:Barry Beck paukutteli ensimmäisen NHL-hattutemppunsa ja tarjoili lisäksi yhden maalisyötön, kun Colorado Rockies kukisti Minnesota North Starsin Denverissä lukemin 5-1. Beck otti nimiinsä tulokaspuolustajien ennätyksen pääsemällä maalin makuun jo kuudennessa peräkkäisessä ottelussa. Hänen NHL-debyyttikautensa maalisaldo 22 oli niin ikään tulokaspuolustajien ennätys.
1991: Pittsburgh Penguins teki seuraennätyksen takomalla kahdeksan maalia ottelun toisessa erässä, kun San Jose Sharks kaatui Civic Arenassa maalein 10-2. Joe Mullen saavutti maalinsa ja kahden syöttöpisteensä myötä NHL-urallaan 800 tehopisteen merkkipaalun.
2008: Rangers-puolustaja Michal Rozsival ampui maalin rangaistuslaukauksella toisessa erässä ja iski vielä ottelun voittomaalin jatkoajalla, kun Rangers otti Los Angeles Kingsistä 3-2 voiton Staples Centerissä. Rozsivalista tuli vuoden 1983 - jolloin jatkoaika otettiin NHL:ssä uudelleen käyttöön - jälkeen toinen pelaaja, joka on onnistunut tekemään ensin rankkarimaalin ja sitten ottelun voittomaalin jatkoajalla. Mighty Ducks of Anaheimin Steve Thomas teki vastaavan tempun 1. huhtikuuta 2003.