Boston13_512

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 13.5.
2013:Boston Bruins on ensimmäinen NHL-joukkue, joka on voittanut pudotuspelien seiskaottelun oltuaan kolmen maalin takaa-ajoasemassa kolmannessa erässä. Bruins voittaa kirinsä päätteeksi Toronto Maple Leafsin 5-4 Itäisen konferenssin neljännesfinaalissa.

Toronto johtaa 4-1 Nazem Kadrin osuttua kolmannen erän alkuminuuteilla. Bruinsin Nathan Horton kaventaa erän puolivälissä tilanteeksi 4-2, mutta Toronto näyttää pitävän ottelun ohjat käsissään, kunnes Boston vetää Tuukka Raskin pois maalilta kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Toronto ei osu tyhjään maaliin, mutta Milan Lucic ja Patrice Bergeron tasoittavat ottelun 4-4:ään.
Bergeron ratkaisee ottelun iskemällä jatkoerässä kiekon Toronton maalivahdin James Reimerin selän taakse ajassa 6.05.
MUITA MERKKIPAALUJA:
1975:Hallitseva mestari Philadelphia Flyers etenee jälleen Stanley Cup -finaaliin kaadettuaan New York Islandersin 4-1 semifinaalin seiskapelissä. Flyersin onnenamuletti Kate Smith laulaa ennen ottelua tunteikkaan God Bless America -laulun, ja Islandersin kapteeni Ed Westfall ojentaa hänelle kukkakimpun ennen kuin musiikki alkaa. Mutta ilta on Philadelphian Rick MacLeishin. Hän osuu kahdesti ensimmäisessä erässä ja viimeistelee hattutemppunsa tyhjään maaliin.
1978: Montreal Canadiens tekee seurahistoriaa voittamalla kymmenennen peräkkäisen Stanley Cup -finaalipelinsä kaataessaan Boston Bruinsin 4-1 finaalin ensimmäisessä ottelussa. Guy Lafleur iskee Montrealin ensimmäisen maalin ja syöttää kaksi seuraavaa. Ken Dryden torjuu 15 kertaa ja merkkauttaa maalivahtien peräkkäisten finaalivoittojen ennätyksen.
1980: New York Islandersin puolustaja Denis Potvin tekee Stanley Cup -finaalihistorian ensimmäisen jatkoerän ylivoimamaalin ja ratkaisee joukkueelleen 4-3 voiton Philadelphia Flyersista finaalin ensimmäisessä ottelussa. Potvin alustaa Stefan Perssonin tasoitusmaalin, kun kolmatta erää on jäljellä 3.42 ja ohittaa Pete Peetersin runsaan neljän minuutin pelin jälkeen jatkoerässä, vain sekuntia ennen Jim Watsonin jäähyn päättymistä. Finaali ratkeaa kuudessa ottelussa, ja Islanderin voitto on sarjan ainoa vierasvoitto.
1993: Los Angeles Kings etenee konferenssifinaaleihin ensimmäisen kerran seuran 26-vuotisen historian aikana. Wayne Gretzky kerää tehot 1+2 Kingsin voittaessa Vancouver Canucksin 5-3 Smythe-divisioonan finaalin kuudennessa ottelussa. Gretzky alustaa Tomas Sandströmin ja Warren Rychelin maalit toisessa erässä ja tekee maalin kolmannen erän puolivälissä. Vuonna 1967 liigaan liittynyt Kings voittaa ensimmäisen kerran pudotuspeleissä useamman kuin yhden ottelusarjan.
2006: Jason Pominville on pudotuspelien historian ensimmäinen pelaaja, joka iskee ottelusarjan päättävän maalin jatkoerässä alivoimalla. Hän osuu jatkoerässä ajassa 2.26 ja Buffalo Sabres voittaa Ottawa Senatorsin 3-2 Itäisen konferenssin semifinaalin viidennessä ottelussa.
2009:Sidney Crosby ja Aleksandr Ovetshkin kohtaavat ensimmäisen kerran pudotuspelien ottelusarjassa. Crosby voittaa ensimmäisen yhteenoton, sillä Pittsburgh Penguins kaataa Washington Capitalsin 6-2 Itäisen konferenssin toisen kierroksen seiskapelissä. Crosby tekee avausmaalin 12.36 minuutin peliajan jälkeen ja Craig Adams osuu tilanteeksi 2-0 kahdeksan sekuntia myöhemmin. Ne ovat kaikkien aikojen nopeimmat yhden joukkueen iskemät kaksi maalia seiskapelien historiassa. Crosby kokoaa ottelussa tehot 2+1, kun taas Ovetshkin tekee ylivoimamaalin toisessa erässä Penguinsin johtaessa 5-0.