Kings_612

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 13.6.
2014: Los Angeles Kings sai seurahistoriansa pisimmän ottelun päätteeksi parhaan mahdollisen palkinnon.

Puolustaja Alec Martinez iski maalin toisessa jatkoerässä ajassa 14.43 ja ratkaisi Kingsille 3-2 voiton New York Rangersista Staples Centerissä pelatussa viidennessä Stanley Cup -finaalissa. Los Angeles vei finaalisarjan nimiinsä voitoin 4-1 ja voitti toisen mestaruutensa kolmeen kauteen. Rangersin maalivahti Henrik Lundqvist torjui Tyler Toffolin laukauksen, mutta paluukiekko tuli suoraan Martinezille, eikä tämä erehtynyt. Puolustaja upotti kiekon maaliin ja aloitti sitten villin juhlinnan heittämällä hanskansa ja mailansa ilmaan.
Kyseessä oli jo toinen peräkkäinen playoff-sarja, joka ratkesi Martinezin tekemään jatkoaikamaaliin. Hän ratkaisi myös Läntisen konferenssin finaalisarjan iskemällä osuman Chicago Blackhawksin verkkoon seitsemännessä ottelussa. Kaikki Kingsin kolme cup-finaaleja edeltänyttä ottelusarjaa venyivät seiskapeliin.
- Teimme hommasta hieman hankalaa itsellemme, mutta ei kai sillä ole väliä, miten voittaa, kunhan voittaa, lohkaisi Kingsin keskushyökkääjä Jeff Carter.
Los Angelesin hyökkääjä Justin Williams palkittiin Conn Smythe Trophylla pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Hän saalisti 26 ottelussa 25 pistettä, joista seitsemän tuli finaalisarjassa.
MUITA MERKKIPAALUJA
1995:New Jersey Devils eteni Stanley Cup -finaaleihin ensimmäistä kertaa seuran historiassa kukistamalla Philadelphia Flyersin Itäisen konferenssin kuudennessa loppuottelussa 4-2. Jim Montgomery aloitti maalinteon avauserässä ajassa 4.05 ja vei Devilsin 1-0 johtoon. New Jersey mätti vielä kolme maalia lisää ennen kuin Flyers sai ensimmäisensä. Philadelphia pääsi laukomaan ottelussa Devilsin maalia kohti vain 16 kertaa. Devils puolestaan upotti 29 laukauksestaan neljä Flyers-veskari Ron Hextallin taakse. Seura aloitti Kansas City Scoutsin nimellä NHL:ssä vuonna 1974, siirtyi Denveriin kaksi vuotta myöhemmin ja vaihtoi nimekseen Colorado Rockies, kunnes muutti New Jerseyyn vuonna 1982.
2002: Brendan Shanahan iski kaksi maalia, kun Detroit Red Wings kukisti Carolina Hurricanesin Joe Louis Arenassa pelatussa viidennessä cup-finaalissa 3-1 ja voitti Stanley Cupin kolmannen kerran kuuden kauden sisään. Tomas Holmström ja Shanahan veivät Detroitin toisessa erässä 2-0 johtoon. Carolinan Jeff O'Neill kavensi tilanteen 2-1:een saman erän lopussa, mutta Red Wings rajoitti Hurricanesin laukaukset päätöserässä viiteen ja ratkaisi pelin Shanahanin lauottua kiekon tyhjään rysään. Detroitin valmentaja Scotty Bowman vetäisi luistimet jalkaan ja kiersi kannun kanssa kunniakierroksen kaukalossa. Hänestä tuli NHL-historian ensimmäinen valmentaja, joka on voittanut Stanley Cupin yhdeksän kertaa. Bowman jätti valmennustehtävät tuon mestaruuden jälkeen.
2011:Boston Bruins paukutti avauserässä neljä maalia 4.14 minuutissa kaataessaan Vancouver Canucksin TD Gardenissa pelatussa kuudennessa cup-finaalissa 5-2. Bruins tasoitti finaalisarjan voitot 3-3:een. Brad Marchand, Milan Lucic, Andrew Ference ja Michael Ryder veivät Bostonin jo 4-0 karkumatkalle, kun ensimmäisestä erästä oli pelaamatta vielä yli puolet. Kolme syöttöpistettä saalistaneesta Bruinsin hyökkääjä Mark Recchistä, 43, tuli NHL-historian vanhin pelaaja, joka on tehnyt playoff-ottelussa vähintään kolme pistettä. Hän oli myös kaikkien aikojen ensimmäinen yli 36-vuotias pelaaja, joka on tehnyt enemmän kuin kaksi tehopistettä cup-finaalissa.
2015: Antoine Vermetten kolmannen erän alussa tekemä johtomaali jäi ottelun voitto-osumaksi, kun Chicago Blackhawks voitti kotijoukkue Tampa Bay Lightningin viidennessä cup-finaalissa 2-1. Vermette iski Kris Versteegin laukauksen paluukiekon Lightningin maalivahti Ben Bishopin taakse. Chicagon maalia vartioineelle Corey Crawfordille kirjattiin ottelussa 31 torjuntaa, joista 26 tuli kahdessa viimeisessä erässä.