Toe-Blake-TDIH 5-11

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 11.5.
1968: Montreal Canadiensin valmentaja Toe Blake jää eläkkeelle näyttävästi Stanley Cup -mestarina.
Canadiens kukistaa ensimmäistä kautta liigassa pelaavan St. Louis Bluesin 3-2, voittaa ottelusarjan puhtaalla pelillä 4-0 ja juhlii seuran 15. Stanley Cup -mestaruutta. Mestaruuksista 8 tulee Blaken 13 vuotta kestäneen valmentajapestin aikana. Hän voitti Cupin myös 3 kertaa pelaajana 13 vuotta kestäneen pelaajauransa aikana.

Puolustaja J.C. Trembley tekee ottelun ja koko sarjan voittomaalin ohittaessaan Glenn Hallin kolmannessa erässä ajassa 11.40.
- Toe Blake inhosi häviämistä erittäin paljon ja tartutti sen meihin muihinkin, Tremblay kuvailee huopahattua pitänyttä valmentajaansa, joka halusi siirtyä syrjään valmentajan paikalta, vaikka voitti kolmannen mestaruuden neljän vuoden aikana. Paineet kävivät kuulemma liian koviksi.
Blues häviää jokaisen ottelun vain yhdellä maalilla, ja se katsotaan Hallin ansioksi. Hän voittaa pudotuspelien parhaan pelaajan Conn Smythe Trophyn.
MUITA MERKKIPAALUJA:
1972:Bobby Orr iskee toisen mestaruuden ratkaisseen voittomaalinsa kolmen vuoden aikana ja siivittää Boston Bruinsin 3-0 vierasvoittoon New York Rangersista finaalin kuudennessa ottelussa. Orr ohittaa Gilles Villemuren ylivoimalla ensimmäisen erän puolivälissä ja alustaa sen jälkeen ensimmäisen Wayne Cashmanin kahdesta kolmannen erän maalista. Gerry Cheevers torjuu 33 kertaa viidennessä pudotuspelien nollapelissään. Orr on neljäs pelaaja, joka on tehnyt kaksi mestaruuteen johtanutta voittomaalia NHL-uransa aikana.

GettyImages-53131053

1978: Boston Bruins ottaa 6-3 kotivoiton Philadelphia Flyersista semifinaalin viidennessä ottelussa ja etenee toisen kerran peräkkäin Stanley Cup -finaaliin. Peter McNab tekee maalin ja neljä syöttöpistettä Bostonille, joka kohtaa finaalissa uudelleen Montreal Canadiensin. Montreal voitti joukkueiden finaalikohtaamisen vuonna 1977.
1988:Edmonton Oilersin Mark Messier tekee maalin ja saa kolme syöttöpistettä, kun Detroit Red Wings kaatuu 8-4 Campbell-konferenssin finaalin viidennessä ottelussa. Messier alustaa Craig Simpsonin kaksi maalia ensimmäisessä erässä ja tekee itse maalin toisen erän alussa vieden Oilersin 3-2 johtoon. Oilers etenee Stanley Cup -finaaliin viidennen kerran kuuden vuoden aikana.
1993: Los Angeles Kingsin Gary Shuchuk iskee voittomaalin, kun toista jatkoerää on pelattu kuusi ja puoli minuuttia. Vancouver Canucks kaatuu 4-3 Smythe-divisioonan finaalissa. Kyseessä on Shuchukin toinen hänen kahdesta pudotuspelimaalistaan. Kingsin Kelly Hrudey torjuu 36 kertaa.
1996: Pittsburgh Penguinsin kaksikko Mario Lemieux ja Jaromir Jagr on liikaa New York Rangersille, kun joukkueet kohtaavat Itäisen konferenssin semifinaalin viidennessä ottelussa. Lemieux iskee tehot 3+1 ja Jagr tekee kolme maalia, kun Penguins ottaa sarjan ratkaisevan 7-3 voiton. Lemieux osuu kerran joka erässä, kun taas Jagr tekee kaikki kolme maaliaan toisessa erässä.
2013: Pittsburgh Penguinsin puolustaja Brooks Orpik tekee NHL-uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin, kun hän osuu jatkoerässä ja vie Penguinsin 4-3 vierasvoittoon New York Islandersista Itäisen konferenssin neljännesfinaalissa. Samalla sarja ratkeaa Penguinsin eduksi. Orpik ehtii pelata ennen maaliaan yhteensä 106 runkosarjan ja pudotuspelien ottelua ilman osumia. Hänellä on ennen illan ottelua tilillään 77 maalitonta pudotuspeliottelua, mikä on kolmanneksi suurin määrä NHL:n historiassa. Häntä enemmän maalittomia pudotuspeliotteluja ovat pelanneet puolustajat Craig Muni (113) ja Hal Gill (110).