Gretzky-shot-TDIH 12-6

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 10.12.
1986: Kahdeksatta NHL-kauttaan pelanneesta Wayne Gretzkystä tuli liigan historian ensimmäinen 40 hattutemppuun yltänyt pelaaja, kun hän laukoi kolme maalia Edmonton Oilersin kukistaessa Winnipeg Jetsin vieraissa lukemin 7-4. Gretzky osui kaksi kertaa avauserässä, ja historiallisen hattutempun täydentäneen kolmannen osumansa hän teki Jets-veskari Daniel Berthiaumen taakse toisessa erässä ajassa 1.47. Gretzky teki urallaan kaikkiaan 50 hattutemppua, mikä on yhä NHL:n ennätys.

Päivälleen kolme vuotta myöhemmin Gretzkystä tuli NHL-historian ensimmäinen 1 900 tehopistettä tehnyt pelaaja, kun hän kirjautti syöttöpisteen Los Angeles Kingsin rynniessä 8-4 vierasvoittoon Quebec Nordiquesista.
MUITA MERKKIPAALUJA
1924: Kautta aikain ensimmäisessä kahden montrealilaisjoukkueen välisessä NHL-ottelussa kohtasivat Maroons ja Canadiens. Forumilla pelatun mittelön vei nimiinsä Canadiens lukemin 5-0. Montrealin laitahyökkääjä Auréle Joliat iski neljä maalia ja maalivahti Georges Vezina piti maalinsa puhtaana.
1969: Toronto Maple Leafsin maalivahti Johnny Bower pelasi viimeisen NHL-ottelunsa 45-vuotiaana. Kyseessä oli myös hänen ainoa starttinsa kaudella 1969-70. Toronto hävisi Montreal Forumissa pelatun ottelun Canadiensille maalein 6-3. Bowerin voitto-tappiotilastoksi jäi Maple Leafsissa 220-161-79. Hänet nimettiin Hockey Hall of Fameen vuonna 1976.
1970: Boston Bruins ampui peräti 72 laukausta maalivahti Joe Daleya kohti, kun Bruins nujersi Buffalo Sabresin Boston Gardenissa murskalukemin 8-2. Bruinsin hurjaa hyökkäystä johti Johnny Bucyk, joka keräsi ottelussa tehot 2+4=6. Peli oli kahden erän jälkeen tasalukemissa 2-2, mutta päätöserässä Bruins pyssytti kuusi maalia ja voitti erän laukaukset 30-10. Bostonin 72 laukausta on kolmanneksi suurin yhden ottelun laukausmäärä modernin NHL:n historiassa.

Bucyk_Johnny_8445240

1992: NHL ilmoitti, että Anaheimin ja Miamin laajennusjoukkueiden hakemukset on hyväksytty ja että uudet NHL-seurat aloittaisivat pelinsä kaudella 1993-94. Uusien tulokkaiden myötä NHL-seurojen määrä nousi 26:een.
1997: Puolustaja Michel Petit'stä tuli NHL-historian ensimmäinen 10 eri joukkueessa tehopisteitä tehnyt pelaaja, kun hän kirjautti kauden ensimmäisen syöttöpisteensä Phoenix Coyotesin ja Chicago Blackhawksin pelatessa 3-3 tasapelin United Centerissä.