FI QF

Leijonien taival MM-kotikisoissa päättyi puolivälieriin, kun Kanada oli parempi Tampereella pelatussa puolivälieräottelussa lukemin 4-1. Suomi sai Kanadaa enemmän pitkiä painostusjaksoja hyökkäysalueelle, mutta kanadalaiset iskivät tehokkaasti vastaan ja olivat maalipaikoissaan terävämpiä.

Vaikka Suomi hallitsi kiekkoa erityisesti toisessa erässä, jäivät laadukkaat maalipaikat vähäisiksi. Parhaat maalipaikat syntyivät muun kuin kiekonhallinnan kautta, ja esimerkiksi New York Rangersin Kaapo Kakko pääsi pitkän syötön avulla kertaalleen läpiajoon.

Kanadan sankariksi nousi Montreal Canadiensin maalivahti Sam Montembeault, joka torjui 27 suomalaisten laukausta.

• Kyllä se varmaan ratkesi siihen, että kaveri oli parempi maalipaikoissa. Siihen se varmaan kiteytyi, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen tiivisti C Morelle.

Kanada aloitti ottelun vahvasti ja meni johtoon reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Buffalo Sabresin hyökkääjä Jack Quinn iski avausmaalin. Quinn pääsi lähettämään nopean laukauksen Suomen puolustajan Atte Ohtamaan jaloista ja yllätti maalivahti Emil Larmin.

Erän edetessä Leijonat siirtyi tukevammin kuskin paikalle, mutta vaarallisia maalipaikkoja suomalaiset eivät onnistuneet kovin montaa luomaan. Suomi ei pystynyt hyödyntämään kahta saamaansa ylivoimaa.

• Meni hyvin suunnitelmien mukaan. Pääsimme keskialueen yli kiekon kanssa, eikä tarvinnut aina heittää syvään, Leijonien hyökkääjä Ahti Oksanen kertasi avauserää C Morelle.

Toisessa erässä Leijonat sai luotua pitkiä painostusjaksoja Kanadan alueelle, mutta tulos jäi uupumaan. Laadukkaimmat maalipaikat syntyivät vastahyökkäyksistä ja nopeista käännöistä. Paras paikka siunaantui Kakolle, joka pääsi läpiajoon, mutta harhautellessa kiekko karkasi lavasta.

Ainoan maalin toisessa erässä iski Kanada, joka pääsi nopealla käännöllä ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi St. Louis Bluesin hyökkääjäkaksikko Jake Neighbours ja Samuel Blais järjestelivät osuman. Hyökkäyksen viimeisteli Blais, joka sai tähtäillä kiekon rauhassa Larmin vartioiman maalin ylänurkkaan.

Leijonien päätöserän alku oli karmea, sillä Kanada heilutti jälleen Suomen verkkoa heti erän kolmannella peliminuutilla. Kiekko pelattiin Arizona Coyotesin hyökkääjälle Michael Carconelle, joka laukoi pelivälineen vastustamattomasti ohi Larmin.

Leijonat nousi reilut kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä kahden maalin päähän Teemu Hartikaisen tahtomaalilla, mutta kunnollista loppukiriä Suomi ei saanut käyntiin. Tyler Toffoli varmisteli voiton tyhjään maaliin syntyneellä kanadalaisten neljännellä osumalla.

Kanada saa välierässä vastaansa todellisen yllättäjän, kun Latvia onnistui kaatamaan kotiareenallaan Riiassa Ruotsin maalein 3-1. Latvian sankarit löytyivät pohjakentästä, kun muun muassa Rihard Bukarts kirjautti syöttöpisteen kaikkiin kolmeen maaliin. Voittomaalin iski nelosketjun laitahyökkääjä Miks Indrasis. Latvia eteni mitalipeleihin ensimmäistä kertaa historiassaan.

900983032

Saksa pudotti Sveitsin, USA kaatoi Tshekin

MM-turnauksen puolivälieräpäivä starttasi Latviassa toisella isolla yllätyksellä, kun Saksa onnistui kaatamaan Sveitsin maalein 3-1. Vakuuttavasti alkulohkossa pelannut Sveitsi sai vastaansa selkeästi heikomman Saksan, mutta sveitsiläiset eivät vieläkään onnistuneet lunastamaan odotuksia ja nousseet taistelemaan MM-kullasta.

Saksa johti ottelua avauserän jälkeen lukemin 1-0, kun hyökkääjä Maximilian Kastner vei saksalaiset johtoon seitsemännellä peliminuutilla. New Jersey Devilsin puolustaja Jonas Siegenthaler kuitenkin toi Sveitsin tasoihin, kun toista erää oli pelattu vain 47 sekuntia.

Siegenthalerin maalin jälkeen jäähyt sotkivat Sveitsin peliä, mutta Saksa ei pystynyt tilaisuuksistaan rokottamaan. Myös Saksa tarjosi toisessa erässä viisi minuuttia ylivoimaa Sveitsille, kun Detroit Red Wingsin Moritz Seider komennettiin suihkuun laitataklauksesta.

Ottelun käännekohta nähtiin toisen erän lopulla. Buffalo Sabresin hyökkääjä JJ Peterka vei saksalaiset uudelleen johtoon ja vajaata puolta minuuttia myöhemmin San Jose Sharksin Nico Sturm lisäsi saksalaisten johdon kahteen maaliin alivoimalla.

Germany

Sveitsillä oli päätöserässä vielä runsaasti maalipaikkoja, mutta niitä joukkue ei pystynyt hyödyntämään. Saksalaisten sankarina tolppien välissä oli maalivahti Mathias Niederberger, joka venyi kiekon tielle 29 kertaa.

Tampereella pelatussa puolivälierien päiväpelissä USA otti tylyn voiton Tshekistä lukemin 3-0. Yhdysvallat oli ottelussa koko ajan askeleen edellä ja tshekkiläisten vähäisiksi jääneet vaaralliset maalipaikat nollasi Pittsburgh Penguinsin maalivahti Casey DeSmith. Nollapeliin vaadittiin 15 torjuntaa.

Yhdysvaltojen maaleista vastasivat nuoret hyökkääjät Matt Coronato ja Cutter Gauthier sekä Tampa Bay Lightningin puolustaja Nick Perbix. Coronato debytoi tällä kaudella Calgary Flamesin NHL-kokoonpanossa, mutta pelasi vain yhden ottelun.

Yhdysvallat ja Saksa kohtaavat lauantaina MM-kisojen välierässä. Jompikumpi joukkueista etenee ensimmäistä kertaa MM-finaaliin. Molemmilta mailta löytyy historiastaan MM-hopea ja Yhdysvalloilta myös MM-kulta, mutta pudotuspelit otettiin käyttöön MM-kisoissa vasta vuonna 1992.