DAL 3, PIT 2

Dallas Starsin Miro Heiskasesta tuli aiemmin tällä viikolla NHL-historian neljäs suomalaispuolustaja, joka on tehtaillut yhdellä kaudella runkosarjassa vähintään 60 tehopistettä. Samalla hänestä tuli ensimmäinen 60 pisteen rajan ylittänyt suomalaispakki 38 vuoteen.

Heiskanen jatkoi kiekkohistorian kirjoittamista torstaina, kun hän saalisti yhden syöttöpisteen Starsin kaadettua kotonaan Pittsburgh Penguinsin maalein 3-2. Suomalaistähti ylsi nimittäin Starsin ja sen edeltäjän Minnesota North Starsin historian pisimpään puolustajan saavuttamaan pisteputkeen. Jo 12 peräkkäisessä ottelussa pisteille päässyt Heiskanen jätti historiatilastossa taakseen Craig Hartsburgin, joka ylsi 11 ottelun pisteputkeen kaudella 1986-87. Koko NHL:stä löytyy tältä kaudelta vain kaksi muuta pakkia, jotka ovat yltäneet vähintään 12 ottelun pisteputkeen, ja he ovat San Jose Sharksin Erik Karlsson ja Seattle Krakenin Vince Dunn.
Heiskanen on kerännyt noissa 12 ottelussa tehot 4+16=20, joten hänellä on nimissään myös Dallasin puolustajien ennätys pisteputken aikana syntyneissä tehopisteissä. Penguins-ottelun kolmostähtenä palkitun Heiskasen koko kauden pistesaldo on nyt 11+51=62, jolla hän yltää liigan puolustajien pistepörssissä seitsemänneksi. NHL:n historiasta löytyy vain kolme suomalaispuolustajaa, jotka ovat pelanneet tehokkaammin yhdellä kaudella, ja he ovat Reijo Ruotsalainen, Pekka Rautakallio ja Risto Siltanen.

Starsilla on pelaamatta 10 runkosarjaottelua, joten Heiskasella on vielä aikaa laittaa useampia ennätyksiä uusiksi. Hänestä voi tulla toinen suomalainen NHL-pakki, joka saavuttaa yhden kauden runkosarjan aikana 70 tehopisteen rajapyykin. Aiemmin siinä on onnistunut vain Ruotsalainen, joka takoi kaudella 1984-85 tehot 28+45=73. Toisin sanoen Starsin alakerran johtotähdellä on myös mahdollisuus tehdä suomalaisten NHL-puolustajien yhden kauden piste-ennätys.
Hintzille kauden 33. osuma
Voitto Penguinsista oli Starsille tärkeä, sillä joukkueella on ollut viime aikoina hankaluuksia. Neljästä edellisestä väännöstä tilille oli tullut vain yksi voitto. Penguinsin kaataminen nosti Starsin myös takaisin Central-divisioonan piikkipaikalle ja tasapisteisiin Läntisen konferenssin kakkosena olevan Los Angeles Kingsin kanssa.
- Tämä oli meille merkittävä voitto. Toinen erä ei mennyt niin hyvin, mutta voitto oli tärkeintä, alleviivasi Starsin hyökkääjä Roope Hintz.
Maalihanat aukesivat ensimmäisessä erässä, kun Hintz sai kiekon keskialueella täydessä vauhdissa ja polki karkuun puolustajilta. Maalivahti Casey DeSmith jäi voimattomaksi, kun suomalaissentteri teki pienen harhautuksen ja laittoi kiekon längistä sisään. Maali oli Hintzille kauden 33:s. Hän on suomalaisten NHL-pelaajien maalipörssissä toisena Colorado Avalanchen Mikko Rantasen (47 maalia) jälkeen.

DAL-PIT: Hintz tekee Starsin ensimmäisen maalin

Pittsburgh tuli tasoihin toisessa erässä Sidney Crosbyn osumalla, mutta Dallas käänsi pelin itselleen päätöserän puolivälin paikkeilla. Joe Pavelski osui ajassa 49.49, kun Heiskanen lähetti viivasta millintarkan syöttölaukauksen jenkkikonkarille, joka jatkoi pikkumustan DeSmithin selän taakse. Noin puolitoista minuuttia myöhemmin Jamie Benn nappasi Max Domin laukauksesta tulleen paluukiekon ja laittoi limpun hallitusti uuniin.
Pierre-Olivier Joseph iski vielä kavennuksen, mutta vieraiden takaa-ajo tyrehtyi Dallasin maalivahti Jake Oettingeriin, joka pelasi koko illan vahvalla tasolla ja torjui yhteensä 40 kertaa.
- Jake piti meidät pelissä mukana toisessa erässä ja oikeastaan koko ottelussa. Hän teki loistavaa työtä, Hintz kiitteli.
Oettingerilla on ollut viime otteluissa vaikeaa, sillä kahdessa edellisessä väännössä hänen taakseen oli tehty yhteensä 10 maalia.
- Koko kautta ei voi pelata täydellisellä tasolla, mutta kyse on siitä, kuinka vastaamme huonoihin otteluihin. Aina tulee ylä- ja alamäkiä, ja tällä kertaa hänen (Oettingerin) vastauksensa kertoo hänestä oleellisen. Emme olleet missään vaiheessa häviämässä tätä ottelua, ja hän varmisti sen. Hän oli ylivoimaisesti paras pelaajamme, kehui Starsin päävalmentaja Peter DeBoer.
Starsin ilonaiheena oli myös keskushyökkääjä Tyler Seguinin paluu askiin parin viikon tauon jälkeen.
- Minusta tuntui fyysisesti) hyvältä, mutta mentaalisesti ei niinkään. Kun on hetken poissa, paluuottelu on aina vaikea, mutta hienoa, että nappasimme voiton, Seguin kertasi.
Pittsburghin Mikael Granlund jäi taas pisteittä. Hän on pelannut uudessa seurassaan nyt yhdeksän ottelua ja tehnyt tehot 1+1. Taiturin pisteetön putki on jo seitsemän ottelun mittainen. Myös Dallasin Esa Lindell, Jani Hakanpää ja Joel Kiviranta jäivät pisteittä.
*** ***Seuraa meitä [Facebookissa ja Twitterissä, niin pysyt ajan tasalla NHL:n tapahtumista! ]