Nathan MacKinnon #29 of Team Canada and Dylan Larkin #21 of Team United States face off at center ice during the second period of the 4 Nations Face-Off game between the United States and Canada at Bell Centre on February 15, 2025 in Montreal, Quebec. (Photo by Vitor Munhoz/4NFO/World Cup of Hockey via Getty Images)

Nevídaný začátek zámořského derby, který byl plný emocí, nemohl nechat chladné ani zbylé dva soupeře v rámci turnaje 4 Nations Face-Off.

Finové a Švédové pochopitelně o dramatickém startu utkání mezi Kanadou a Amerikou věděli. "Tohle se opravdu nevidí tak často. Tušil jsem, že se rivalita projeví, ale že to hned budou tři rvačky?" reagoval švédský útočník Jesper Bratt, který si v dosavadních dvou utkáních připsal jednu asistenci.

Američané na horké půdě v Montrealu v hale Bell Centre nakonec vyhráli 3:1 a jako první si zajistili účast ve finále. Švédové se je pokusí napodobit, ale k tomu vede jediná cesta. V základní hrací době porazit právě výběr USA a doufat, že pondělní duel mezi Kanadou a Finskem půjde do prodloužení.

Sestřih: Tým USA zdolal ve vypjatém utkání Kanadu 3:1

"Je to krátkodobý turnaj. Dvakrát jsme prohráli v nastavení, bylo to náročné, ale už koukáme dopředu," reaguje útočník Adrian Kempe, opora Los Angeles Kings. Švédové poměří síly s Amerikou v noci na úterý českého času a bude se hrát v TD Garden, kde hrají svoje zápasy Boston Bruins.

"Už koukáme dopředu," nechce se Kempe babrat v úvodních porážkách, kdy Švédové prohráli v obou případech v nastavení, navíc stejným výsledkem 3:4. Také on pochopitelně věděl o divokém úvodu zámořské bitvy. "Bylo to bláznivé," pousmál se. "Neviděl jsem to přímo, ale koukal jsem na telefon. A vidím jedna rvačka, druhá, třetí. Bylo to divoké," dodal švédský útočník.

Emoce v úvodu tryskaly i proto, aby oba týmy dostaly fanoušky do varu. "Američané tím chtěli udat tón. Dalo se čekat, že se něco semele," řekl k tomu i obránce Mattias Ekholm, opora Edmonton Oilers.

Podle něj to byla na začátku spíš show. "Ale potom už se začal hrát hokej," dodal švédský zadák, jenž v průměru ve dvou zápasech strávil na ledě téměř osmnáct minut.

Spoustu poznatků si z vypjatého utkání musel vzít i Sam Hallam, kouč švédského výběru. "Hokej je o emocích, nebo ne?" položil si řečnickou otázku poté, co se ho jeden z reportérů zeptal na úvod utkání mezi Kanadou a Amerikou.

"Když se člověk podívá na jejich rivalitu a uvědomí si, že se hrálo v Kanadě, rozumím tomu, že Američané se k tomu chtěli nějak postavit. A Kanada se nemohla jen tak dát," říká trenér Hallam, jenž předtím, než převzal švédskou reprezentaci, působil v týmu Växjö Lakers v nejvyšší tamní soutěži.

Bez trenérských zkušeností z NHL je i jeho protějšek Antti Pennanen, který vedl Ilves v elitní finské soutěži. Ani on ze způsobu, jakým se do sebe pustili zámořští rivalové, nedělal velké téma. "Neočekával jsem to, ale je to součást hokeje," reagoval v klidu.

McDavid v polovině šesté minuty otevřel skóre

Finové v pondělí v 19 hodin českého času nastoupí proti Kanadě. A právě výběr Suomi se pokusí o senzaci, což by znamenalo, že by zámořské velmoci zavřeli cestu do finále. V tom případě ji ale musejí porazit v základní hrací době, nebo i v nastavení, pokud však zároveň Švédové nezdolají USA v základní hrací době.

"Musíme se soustředit celých šedesát minut a pokusíme se vyhrát," říká Erik Haula, zkušený třiatřicetiletý finský útočník, jenž už třetí sezonu nastupuje za New Jersey Devils. Ten přiznal, že všichni spoluhráči byli zrovna v týmovém autobusu, když začal zápas mezi Kanadou a Amerikou.

"Zrovna jsem měl na klíně ročního syna, pak jsem předal telefon tomu staršímu, čtyřletému, aby viděl sérii bitek. Bylo to nevídané," okomentoval to. "Jinak to ale byl skvělý zápas, kdy proti sobě nastoupili nejlepší hokejisté. Navíc ukázali vášeň," dodává finský veterán, jenž by si tuze rád zahrál s výběrem Suomi finále.

Haula se v národním týmu ukazuje poprvé od Světového poháru v roce 2016.

Larkin rozhodl o výhře USA

"Není to jednoduché, když jsme se dali dohromady až během sezony. Musíme si zvyknout na jiné složení formací i obranných dvojic. Ale už to bude jenom lepší," věří obránce Henri Jokiharju, jenž je stabilní oporou Buffalo Sabres. Při porážce s Amerikou (1:6) vstřelil jediný gól Finů.

Teď tvrdí, že jsou odhodlaní porazit Kanadu. Také podle něj se dalo čekat, že se start zámořského derby neobejde bez emocí. "Bylo to hodně vyhecované, už podle řečí, které vedly oba tábory. Takže to není překvapení," uvedl obránce Jokiharju.

V základní části prestižního turnaje zbývají odehrát dva zápasy. Po nich už bude jasné, kdo si zahraje o titul.

Příbuzný obsah