"Je to krátkodobý turnaj. Dvakrát jsme prohráli v nastavení, bylo to náročné, ale už koukáme dopředu," reaguje útočník Adrian Kempe, opora Los Angeles Kings. Švédové poměří síly s Amerikou v noci na úterý českého času a bude se hrát v TD Garden, kde hrají svoje zápasy Boston Bruins.
"Už koukáme dopředu," nechce se Kempe babrat v úvodních porážkách, kdy Švédové prohráli v obou případech v nastavení, navíc stejným výsledkem 3:4. Také on pochopitelně věděl o divokém úvodu zámořské bitvy. "Bylo to bláznivé," pousmál se. "Neviděl jsem to přímo, ale koukal jsem na telefon. A vidím jedna rvačka, druhá, třetí. Bylo to divoké," dodal švédský útočník.
Emoce v úvodu tryskaly i proto, aby oba týmy dostaly fanoušky do varu. "Američané tím chtěli udat tón. Dalo se čekat, že se něco semele," řekl k tomu i obránce Mattias Ekholm, opora Edmonton Oilers.
Podle něj to byla na začátku spíš show. "Ale potom už se začal hrát hokej," dodal švédský zadák, jenž v průměru ve dvou zápasech strávil na ledě téměř osmnáct minut.
Spoustu poznatků si z vypjatého utkání musel vzít i Sam Hallam, kouč švédského výběru. "Hokej je o emocích, nebo ne?" položil si řečnickou otázku poté, co se ho jeden z reportérů zeptal na úvod utkání mezi Kanadou a Amerikou.
"Když se člověk podívá na jejich rivalitu a uvědomí si, že se hrálo v Kanadě, rozumím tomu, že Američané se k tomu chtěli nějak postavit. A Kanada se nemohla jen tak dát," říká trenér Hallam, jenž předtím, než převzal švédskou reprezentaci, působil v týmu Växjö Lakers v nejvyšší tamní soutěži.
Bez trenérských zkušeností z NHL je i jeho protějšek Antti Pennanen, který vedl Ilves v elitní finské soutěži. Ani on ze způsobu, jakým se do sebe pustili zámořští rivalové, nedělal velké téma. "Neočekával jsem to, ale je to součást hokeje," reagoval v klidu.