"Je to hráč pro důležité chvíle," řekl o MacKinnonově výkonu kapitán Kanady Sidney Crosby. "Ve velkých momentech to dokázal opakovaně. Vím, co to pro něj znamená, takže jsem rád, že byl odměněn a turnaj se mu povedl. Zaslouží si to."
MacKinnon je osmým hráčem, který získal cenu MVP turnaje NHL. A připojil se k hvězdnému zástupu, jenž tvoří Bobby Orr, Vladislav Treťjak, John Tonelli, Wayne Gretzky, Mike Richter, Vincent Lecavalier a Crosby.
"Byla to zábava," řekl MacKinnon. "Čtyři národy zahořely pro hokej. Jsem si jistý, že všichni pořádně nevěděli, co mají očekávat. Objevily se otázky, že je to něco jako Utkání hvězd, a lidé netušili, jak se k tomu hráči postaví. Ale kluci to brali velmi vážně, že budou reprezentovat svou zemi."
MacKinnon předvedl své vůdčí schopnosti na ledě i mimo něj. Když byl po 4 Nations Face-Off dotázán na svůj vlastní výkon, mluvil raději o týmu a popsal, proč a jak se Kanadě podařilo pomstít Spojeným státům poté, co s nimi ve skupinové fázi prohráli 1:3.
"Mluvíte o McDavidově obětavosti, MacKinnon byl ale stejný," řekl trenér vítězů Jon Cooper. „Měli prostě takový přístup, že jim šlo jen o tým. Nic sobeckého z nich nikdy nevypadlo: 'Dejte mě tam. Dejte mě tam hned teď.' Nic takového. Prostě fandili klukům, kteří v tu chvíli byli na ledě, a když pak dostali příležitost, tak všechno splnili. Vidět (MacKinnona) a Sida, jakou mají chemii, to bylo výjimečné. MacKinnonovi šlo jen o vítězství. Nemůžu ho dostatečně vynachválit. Když jsme potřebovali, aby podal výborný výkon, tak ho podal, a to dělá výjimečné hráče skvělými."
MacKinnonův gól, kterým se Kanada dostala v čase 4:48 první třetiny do vedení 1:0, byl mazaný. Objel Bradyho Tkachuka, vybruslil si do středu a pak vyslal střelu zápěstím, která prošla kolem Connora Hellebuycka. Přesto chtěl MacKinnon mluvit pouze o McDavidově vítězném gólu.
"Connor byl úplně volný, takže to bylo fajn," řekl MacKinnon s úsměvem. "Když je takhle volný, tak to obvykle končí gólem. Je to dobrý pocit být první."
MVP turnaje zahrnul superlativy také brankáře Jordana Binningtona, jenž předvedl 31 zákroků, včetně šesti klíčových momentů v prodloužení.
"Všichni jsme si mysleli, že bude úžasný," usmíval se MacKinnon. "I v soukromí jsme se o tom bavili a čekali od něj skvělý zápas, který jsme také dostali, takže jsme za něj moc vděční."
Nyní, když je 4 Nations Face-Off u konce, se však MacKinnon hodlá soustředit na olympijské hry v Miláně a v Cortině v roce 2026.
"Pro spoustu mladých kluků v týmu to bylo velmi užitečné. Myslím, že je opravdu důležité, že se takové akce zúčastní a váží si toho. Když jsem přijel na tenhle turnaj, nevěděl jsem, co mám očekávat. Nevěděl jsem, jak se dáme dohromady. Za rok to bude pro všechny mnohem jednodušší."