Granlund Celebration

Vstup do turnaje 4 Nations Face-Off jim absolutně nevyšel. Hokejisté Finska vyfasovali od výběru Spojených států výprask 1:6 a bylo evidentní, že změny v sestavě jsou nevyhnutelné. Seveřané k nim skutečně přistoupili, odměnou jsou jim dva body do tabulky za vydřený triumf 4:3 po prodloužení nad Švédskem.

"Proti USA to pro nás nedopadlo vůbec dobře, chtěli jsme to odčinit. Se Švédy nás pojí velká rivalita, měli jsme obrovskou motivaci," přiznal po utkání kapitán Aleksander Barkov. "Oba týmy toužily uspět, nám se to povedlo. Jsme z toho nadšení."

Jedna změna byla avizovaná dopředu. Juuseho Sarose mezi třemi tyčemi nahradil Kevin Lankinen. O startu v klíčovém duelu věděl brankář týmu Vancouver Canucks dopředu, mohl se připravit. A podle toho to taky v sobotu večer na ledě arény Bell Centre vypadalo.

"Gólmani hrají v současném hokeji velice důležitou roli. Kevin to zvládl fantasticky, odchytal výtečný duel," ocenil forvard Erik Haula. "Předvedl několik skvělých zákroků a dal nám šanci na vítězství. Těžko jsme si mohli přát víc."

Lankinenova stopka pro Zibanejada v prodloužení

Lankinena nerozhodila ani skutečnost, že kapituloval jako první už po necelých devíti minutách hry. Bleskově se oklepal a svůj tým podržel, když si připsal dohromady 21 úspěšných zákroků. Zazářil zejména v prodloužení, v jehož úvodu zneškodnil vyloženou příležitost Miky Zibanejada.

"Je to skvělý pocit. O téhle šanci jsem snil a chtěl jí využít. Nastoupit proti nejlepším hráčům na světě, to je něco mimořádného," radoval se Lankinen. "Od prvního vhazování jsem se cítil dobře, nervozita na mě nedolehla. Mám radost, že jsem mohl klukům pomoct k dobrému výsledku. Potřebovali jsme ho."

Další strategický krok si hlavní trenér Antti Pennanen schoval až na samotné utkání. V jeho průběhu totiž přesunul do elitní formace po bok Barkova útočníka Kaapa Kakka, jenž úvodní duel proti Američanům sledoval pouze v civilu z ochozů.

"Nevstoupili jsme do turnaje dobře, museli jsme reagovat. Máme široký kádr a na výběr z mnoha kvalitních hráčů, takže jsme si to mohli dovolit," vysvětlil Pennanen. "Jsem moc rád, že nám to takhle vyšlo. Kluci odvedli poctivý výkon, výhru si zasloužili."

Vyšlo to přímo dokonale. Kakko dodal první finské letce říz a důraz, zároveň měl klíčový podíl na možná zlomovém momentu celého duelu. Byl to totiž právě on, kdo pro Barkova připravil v čase 37:05 vyrovnávací trefu na 3:3.

Vyrovnání od kapitána Barkova

"Kaapo je velice šikovný hráč, navíc výborný bruslař. Za národní tým vždycky podává skvělé výkony. Teď na to navázal, byl pro nás velmi důležitý," zdůraznil Barkov.

"Vždycky u něj platilo, že je ohromně silný na puku. Dokáže toho využít, což potvrdil," doplnil další člen elitního útoku Mikko Rantanen.

Kakko, jenž proti Švédům odehrál 13 minut a 13 sekund, po trejdu z New York Rangers do Seattle Kraken nabral solidní formu: na nové adrese stihl ve 24 duelech už 17 bodů za pět branek a 12 asistencí. A dobrou pohodu si přivezl i do Montrealu.

"Vždycky je znát, když uděláte průvan v sestavě. Trenéři se tak rozhodli a ukázalo se to jako správný krok," prohodil autor vítězného gólu z prodloužení Mikael Granlund. "Jsme tu jako jeden tým, musíme stát za sebou a podporovat se."

Právě soudržnost je karta, se kterou nyní Finové mohou hrát. Do očekávaného podniku vstupovali v roli papírových outsiderů, výhrou nad severským rivalem se ale dostali do dobré výchozí pozice. Pokud v pondělí zvládnou bitvu s Kanadou (19:00 SEČ), postup do finále budou mít v kapse.

"Je to pro nás ohromná výzva. Víme, proti jaké kvalitě budeme stát. Kanada má tým plný úžasných hráčů. Pro nás je to ale velká příležitost," zmínil Pennanen.

"Je dobře, že to máme ve svých rukou. Potřebujeme se dobře připravit a pokusit se Kanadu porazit. Nebude to nic jednoduchého, ale určitě je to v našich silách," uzavřel Barkov.

Příbuzný obsah