GettyImages-2200979715

Vydali se. Úplně ze všeho, co v sobě měli. Hráči Spojených států amerických nakonec zůstali krůček od splnění obřího snu. Triumf v podniku 4 Nations Face-Off jim až v prodloužení finálového duelu ukradla Kanada.

"Jsem ohromně zklamaný, zároveň nemohu být na tenhle tým víc pyšný," prohlásil kapitán Auston Matthews. "Celý turnaj jsme odehráli ve vysokém tempu, bojovali a dali do toho úplně všechno. Zvládli jsme čelit všemu, co nás potkalo."

Jen ten poslední krůček chyběl. I v rozhodujícím duelu byla pasáž, kdy měli Američané navrch. Téměř sedm minut si ve druhé třetině uživali průběžného vedení 2:1. A jen těžko se v tom momentě mohli zbavit myšlenek na to, jak zvedají trofej před domácími fanoušky v bostonské TD Garden.

"Všichni jsme v to věřili. Ale určitě se nemáme za co stydět," uvedl hlavní trenér Spojených států Mike Sullivan. "Pro mě osobně bylo ctí tenhle tým vést. Kluci už jsou hvězdami ve svých týmech, tady se ale dokázali přizpůsobit a obětovat za tým. Do budoucna má tenhle výběr velký potenciál."

Brady Tkachuk po Matthewsově přihrávce vyrovnal na 1:1

O tom není pochyb, řada amerických reprezentantů je v ideálním hokejovém věku. Nebo do něj teprve vstupuje. Na každé následující velké akci budou USA patřit mezi hlavní adepty na nejvyšší mety. Jako utěšení to ale pro hráče po porážce s Kanadou bylo logicky málo.

"Chtěl jsme uspět tady a teď. Jsem přesvědčený, že jsme na to měli," pokýval hlavou forvard Ottawa Senators Brady Tkachuk. "Tahle porážka ve mně bude ležet dlouho. Jen tak to z hlavy nedostanu."

Američané se zároveň ve finále přesvědčili, že ve svém středu mají kapitána, na kterého je spoleh. Byl to totiž Matthews, kdo držel zástavu své země vzpřímenou. Byl jedním z nejvýraznějších hráčů rozhodujícího klání.

"Podal neuvěřitelný výkon," vydechl obránce Zach Werenski. "Přišlo mi, že byl na ledě úplně všude. Vymýšlel šance pro spoluhráče, zapojoval se do defenzivy. To samozřejmě platilo i pro ostatní kluky, ale Auston je náš lídr. Myslím, že si tímhle výkonem získal další respekt."

Sanderson se prosadil z dorážky a získal USA náskok 2:1

Opora týmu Toronto Maple Leafs navíc měla prsty v obou gólech svého týmu. První připravil Matthews v závěru první třetiny pro Bradyho Tkachuka, ten druhý pak v prostřední pasáži hry pro Jakea Sandersona.

"Není pochyb o tom, že Auston odehrál svůj nejlepší zápas na turnaji," chválil i kouč Sullivan. "Líbilo se mi, jaký důraz kladl na defenzivu a hru bez puku. Bylo z něj cítit, jak moc chce uspět. Je to jen potvrzení, že se neustále vyvíjí a dospívá. Je to hráč s elitním talentem, ale stává se z nej zároveň i lídr."

Jen ten poslední krůček Spojeným státům chyběl. Prodloužení, to už byla tak trochu loterie. I v něm si domácí hráči dokázali vytvořit střelecké pozice, nakonec ale byli nuceni sledovat, jak po vítězné brance Connora McDavida slavní jejich úhlavní rivalové.

"Je to pro nás velké zklamaní. Chtěli jsme uspět už pro lidi v téhle zemi a fanoušky, kteří hokeji opravdu milují," hlesl útočník Dylan Larkin. "Přesto myslím, že na tenhle tým můžeme být hrdí. Ukázali jsme sílu a velké odhodlání. Dokázali jsme se podržet a bojovat jeden za druhého. Moc si vážím toho, že jsem tady mohl být."

Jakmile odezní nejčerstvější bolest, otevře se před Matthewsem a spol. zářivá budoucnost. Tenhle tým má nepochybně na to, aby v brzké době dosáhl na velký úspěch. Třeba už na nejbližších olympijských hrách...

"Když si projdete soupisku, většina kluků má před sebou ještě spoustu let na špičkové úrovni," potvrdil Sullivan. "Tenhle tým má charakter i správnou mentalitu. Tohle je pro něj navíc zkušenost, kterou bude moci v budoucnu zúročit. Jsem si jistý, že v budoucnu bude sbírat úspěchy."

Příbuzný obsah