GettyImages-2152123539

Vancouver Canucks esitti keskiviikkona yhden koko playoff-kevään näyttävimmistä nousuista kääntämällä kolmen maalin tappioasemansa lopulta 5-4 voitoksi. Kotijoukkueen sankareiksi nousivat kolmen (1+2) tehopisteen iltaa viettänyt Dakota Joshua ja voittomaalin ajassa 54.26 ampunut Conor Garland.

Canucksin kolmoskentässä viilettävä Garland ei onnistunut vielä maalinteossa Nashville Predatorsia vastaan pelatussa ensimmäisen playoff-kierroksen sarjassa, mutta nyt pudotuspelikevään ensimmäinen maali tuli sopivaan paikkaan.

– Meillä riittää uskoa omaan tekemiseemme, vaikka joutuisimme tappioasemaan. Edmonton on yksi liigan vaarallisimmista joukkueista, ja he pystyvät tekemään maaleja kaikista mahdollisista tilanteista. Tiedämme, että tästä tulee pitkä sarja. Nautimme tästä voitosta viisi minuuttia ja siirrämme sitten katseemme seuraavaan otteluun, Garland kommentoi huiman loppukirin jälkeen.

Ottelusarja sai hyvin odotetun alun, kun Oilersin ylivoimamiehet hyödynsivät heti ensimmäisen mahdollisuutensa. Zach Hyman vei vieraat johtoon kevään kahdeksannella maalillaan ajassa 2.11, ja puolustaja Mattias Ekholm tuplasi johdon vielä ennen erätaukoa.

Canucks sai pelirytmistään kiinni toisessa erässä ja onnistui heiluttamaan verkkoa kahdesti. Joshua osui tolppien väliin toisen 20-minuuttisen alussa, ja Elias Lindholm nosti kätensä kattoon maalin merkiksi erän loppuhetkillä.

NHL-uransa tehokkaimman runkosarjan pelannut Joshua on jatkanut mainioita otteitaan myös playoffien puolella. Hän aloitti Predators-sarjan kolmen pisteen ottelulla ja toisti temppunsa nyt toisella kierroksella.

– Yritän olla jokaisessa ottelussa paras versio itsestäni. Olen ollut molemmissa sarja-avauksissa hiukan onnekas, mutta se kuuluu asiaan. Meillä riittää kokoonpanossa syvyyttä, mikä tuli tänään taas hienosti esille, Joshua kertoi.

VAN-EDM: Canucks tasoittaa ja menee johtoon 39 sekunnissa

Kotijoukkueen kannalta masentavaa oli kuitenkin se, että Oilers iski toisessa erässä kaksi häkkiä vain 45 sekunnin välein. Hymanin ja Cody Cecin osumat veivät vieraat jo kolmen maalin karkumatkalle, mutta Lindholm kavensi tilanteen 4-2:een kolme minuuttia ennen toisen erän päättymistä.

Kolmannessa erässä nähtiin käänne, jota moni ei olisi uskonut. Oilers ei saanut luotua yhtään laukausta vastustajan maalia kohti ensimmäisten 16 minuutin aikana, mutta Canucks sen sijaan painoi kaasun pohjaan ja sytytti punalampun kolmesti. Edmontonin maalia vartioinut Stuart Skinner antoi tappion jälkeen suoraa palautetta joukkueensa esityksestä.

– Annoimme tämän voiton vastustajalle liian helposti, hän tuhahti.

Vieraiden pelaamista hidasti myös se, ettei jalkakrampeista kärsinyttä tähtihyökkääjä Leon Draisaitlia nähty enää kaukalossa toisen erän jälkeen. Edes Connor McDavid ei pystynyt keskiviikkona urotekoihin. Oilersin supertähdelle merkittiin tilastoihin NHL-uran ensimmäinen playoff-ottelu, jossa hän ei laukonut kertaakaan vastustajan maalia kohti.

J.T. Miller käynnisti kotijoukkueen loppukirin ajassa 49.38, ja Nikita Zadorov toi Canucksin tasoihin reilut neljä minuuttia myöhemmin. Kotijoukkueen riemuitsevat kannattajat olivat hädin tuskin ehtineet istua takaisin penkeilleen, kun Garland räjäytti osumallaan Rogers Placen uuteen mylvintään. Pelikello ehti juosta Zadorovin ja Garlandin maalien välillä vain 39 sekuntia.

Canucksin ja Oilersin playoff-sarjan ensimmäisen ottelun huippuhetket

Edellisessä ottelussa NHL-uransa ensimmäisen nollapelin torjunut latvialaismaalivahti Arturs Silovs pysäytti kiekon kaikkiaan 12 kertaa ja otti toisen peräkkäisen voittonsa. Hän oli erityisen tyytyväinen siihen, kuinka joukkue ryhdistäytyi heikon avauserän jälkeen.

– Hallitsimme jo toista erää tasaviisikoin pelattaessa, ja päätöserässä emme antaneet vastustajalle yhtään mitään. Olen erittäin vaikuttunut siitä, kuinka vahvoja olemme henkisesti. Emme luovuta koskaan, vaikka tilanne olisi kuinka synkkä, Silovs tiivisti.

Ilmassa oli jopa historiallisen voiton tuntua, sillä Canucks oli edellisen kerran kääntänyt pudotuspeleissä kolmen maalin tappion voitokseen 30 vuotta sitten. Tuolloin vancouverilaiset nousivat pitkältä takamatkalta Toronto Maple Leafsin ohi konferenssifinaalisarjan viidennessä ottelussa.

Canucksin päävalmentaja Rick Tocchet juhli sarjan avausvoittoa näyttävin elkein, mutta haastattelupisteellä 60-vuotias kanadalaisvalmentaja oli jo astetta rauhallisempi. Kokenut kiekkomies tietää, että neljään voittoon on vielä pitkä matka.

– Jokainen playoff-ottelu on erilainen, ja tämä oli nyt tällainen. Viisikkopuolustuksemme toimi tänään. Emme saa kuitenkaan antaa tämän illan vaikuttaa liikaa, sillä kyseessä oli vain yksi ottelu, Tocchet päätti.

Sarjan toinen ottelu pelataan perjantaina Vancouverissa.