van 5-12

Sitkeästi puolustanut Vancouver Canucks pystyi kaatamaan Edmonton Oilersin pudotuspelien toisen kierroksen ottelusarjan kolmannessa pelissä maalein 4-3. Kakkospelin kotonaan hävinnyt Vancouver siirtyi takaisin johtoon otteluvoitoin 2-1. Samalla vierailijat palauttivat Edmontonin ryöstämän kotiedun itselleen.

Latvialainen tulokasmaalivahti Arturs Silovs sai tehdä täyden päivätyön Canucksin maalilla, sillä hänelle kirjattiin sunnuntain kampailussa voiton lisäksi 42 torjuntaa.

- Hän on hiljainen kaveri, joten en ole päässyt vielä tutustumaan häneen niinkään paljon. Kun hänet näkee harjoituksissa ja peleissä, hän on kilpailuhenkinen ja uskon, että häneltä löytyy sisäinen usko itseensä. Me uskomme häneen joukkueena, Canucksin hyökkääjä Brock Boeser sanoi.

Silovs on noussut täysin yllättäen Vancouverin kantavaksi voimaksi kevään pudotuspeleissä, joihin hän lähti joukkueensa kolmosmaalivahtina. Ensin Canucksin maalilla torjui ykkösmaalivahti Thatcher Demko, sitten Casey DeSmith ja vasta kolmantena kokoonpanosta löytyi Silovs. Demko loukkaantui jo ensimmäisen kierroksen ensimmäisessä pelissä.

Koko kevät olisi voinut mennä latvialaisella katsellessa pelejä sivusta, mutta ensimmäisen kierroksen neljännestä pelistä saakka hän on kantanut Canucksissa torjuntavastuuta.

- Hän näytti runkosarjan lopulla, että pystyy torjumaan hyvin koviakin joukkueita vastaan. Hän pystyi jatkamaan samaan malliin ja torjui hyvin myös ensimmäisellä kierroksella. Luotamme häneen, Boeser linjasi.

EDM-VAN: Silovs torjuu viime hetkellä

Silovsille kirjattiin neljäs voitto tämän kevään playoffeissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän pudotuspelivoittoja tulokasmaalivahtina ovat kirjauttaneet vain Jordan Binnington (St. Louis Blues, 2019), Matt Murray (Pittsburgh Penguins 2016, 2017) ja Stuart Skinner (Edmonton Oilers, 2023).

Silovs otti tällä kertaa niskalenkin Oilersin maalivahdista Skinneristä, joka torjui vain 11 kertaa. Kahden maalin takamatkalla kolmanteen erään lähtenyt Edmonton vaihtoi 40 minuutin pelin jälkeen maalilleen Calvin Pickardin, joka ei ollut esiintynyt ennen sunnuntaita tämän kevään pudotuspeleissä.

Päätöserässä Oilers voitti laukaukset kohti maalia 21-3, joten Pickard joutui torjuntatöihin vain kolmesti.

Silovs urakoi päätöserässä sen sijaan 20 torjuntaa, joiden myötä Canucks piti kiinni johdostaan. Puolustaja Evan Bouchard pystyi tulittamaan kavennuksen toiseksi viimeisellä peliminuutilla öljymiesten pelatessa ilman maalivahtia, mutta tasoitusta Edmontonin hyökkäyskoneisto ei pystynyt tuottamaan.

- Emme halunneet puolustaa noin paljon. Ensimmäisessä erässä pelasimme hyvin. Halusimme hyökätä enemmän, mutta näin tämä peli kulki. Kaikki tekivät kuitenkin työnsä, blokkasivat laukauksia ja tekivät kaikkensa, että otamme voiton tästä pelistä, Vancouverin hyökkääjä Elias Lindholm kertasi.

Canucks tuli Oilersia paremmin otteluun ja hyvä ensimmäinen erä kantoi vancouverilaiset voittoon. Öljymiesten ruotsalaispuolustaja Mattias Ekholm vei toki Edmontonin johtoon ylivoimaalla heti alussa, mutta erätauolle vierailijat siirtyivät johtolukemissa 3-1.

Esiin nousivat Canucksin ottelun hahmot Lindholm (2+0) ja Boeser (2+1), jotka iskivät molemmat kaksi maalia. Lindholm avasi Canucksin maalihanat ylivoimalla, minkä jälkeen Boeser iski kiekon verkkoon kahdesti avauserän viimeisellä kymmenellä minuutilla.

EDM-VAN: Lindholm turvaa vierasjohtoa

Boeser iski maalit tasakentällisin, jolloin hänen ketjunsa pelasi pääsääntöisesti Connor McDavidin johtamaa Oilersin ykkösvitjaa vastaan.

- Heitä vastaan pelaaminen oli meille hyvä haaste, ja pidimme siitä. Pärjäsimme heitä vastaan tänään mielestäni hyvin ja pitää varmistaa, että pelaamme myös jatkossa kovaa, Boeser sanoi.

Lindholm iski ottelun toisen ylivoimamaalinsa toisessa erässä. Lindholmista tuli Canucksin historian seitsemäs pelaaja, joka on tehnyt vähintään kaksi ylivoimamaalia pudotuspelissä. Edellisen kerran tempussa onnistui Canucksin entinen suomalaispuolustaja Sami Salo konferenssifinaalien neljännessä pelissä vuonna 2011.

Edmonton oli ottelussa pelillisesti kuskin paikalla, mutta Canucks hyödynsi maalipaikkansa tehokkaammin. Maalin ja syöttöpisteen kirjauttanut Leon Draisaitl harmitteli että ottelu pääsi karkaamaan käsistä.

Mainittavaa on myös, että hurjassa vireessä ollut supertähti McDavid jäi ensimmäistä kertaa tehopisteittä tämän kevään playoffeissa.

- Olimme suurimman osan pelistä parempi joukkue. Sen olisi pitänyt riittää voittoon, mutta jääkiekko ei aina toimi niin. Nyt suoristetaan rivit ja valmistaudutaan neljänteen peliin, Draisaitl huokasi.

Kanadalaisjoukkueiden välinen taistelu jatkuu tiistaina, kun joukkueet kohtaavat toista kertaa peräkkäin Edmontonissa ottelusarjan neljännessä pelissä.