SWE- FIN

Suomen taival jääkiekon MM-kisoissa päättyy sunnuntaina Venäjää vastaan pelattavaan pronssiotteluun. Leijonat hävisi lauantai-iltana pelatun välieräottelun Ruotsille maalein 1-4 (1-1, 0-2, 0-1).
Ruotsi karkasi toisen erän ylivoimamaaleillaan, eikä Leijonat pystynyt enää päätöserässä vastaamaan Tre Kronorin etumatkaan. Lopullisen niitin antoi kolmannen erän puolivälissä 4-1-maalin tehnyt Joakim Nordström.

• Kolmannessa erässä oli vielä paikat kaventaa, mutta ei saatu. Erikoistilanteet olivat tänään isossa roolissa. Ylivoima, ja aloituksia hävittiin aika paljon. Mutta ei tässä parane päätä laittaa pensaaseen. Kova oli tahtotaso, ja huomenna pelit jatkuu, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki tuumi MTV Sportin haastattelussa.
    Ruotsi iski ottelun avausmaalin jo ensimmäisen erän toisella minuutilla. Hyvin pelannut keskushyökkääjä Nicklas Bäckström voitti B-pistealoituksen ja puolustaja Alexander Edler laukoi siniviivalta 1-0-maalin.
    - Toka vaihtokierros, eka veto sisään. Se vähän sekoitti meitä, Marjamäki myönsi.
    Ottelu sai Suomen kannalta huonoimman mahdollisen alun, mutta Leijonat taisteli nopeasti lukemat tasoihin. Juhamatti Aaltonen teki vahvan esityön ja tarjoili keskustaan Joonas Kemppaiselle, joka laukoi napakasti pelin tasoihin.
    Ruotsi oli hallitsevampi joukkue läpi ottelun, mutta Suomen maalivahti Harri Säteri piti lukemat tasaisina. Säteri torjui ottelussa kaikkiaan 37 kertaa, kun Ruotsin maalivahti Henrik Lundqvistille kertyi 22 torjuntaa.
    Toisen erän alkupuolella Suomen Valtteri Filppula otti kampituksesta kaksiminuuttisen, ja Ruotsi rankaisi armottomasti. William Nylander ja Oliver Ekman-Larsson tekivät esityön, ja John Klingberg laukoi 2-1-johtomaalin.
    - Ekan erän lopussa päästiin hyvin peliin mukaan. Tokassa erässä jäi vähän kiekkoja matkalle, pari jäähyä, ja heidän ylivoima oli murhaavaa. Kyllä on niin laatunippu, että pitäisi pystyä ihan virheettömästi pelaamaan. Ylivoima teki kolmen alivoimamme aikana kaksi maalia, Marjamäki totesi.
    Ruotsin toisen maalin jälkeen Harri Säteri torjui komeasti räpylällään Oscar Lindbergin laukauksen ja piti Leijonat mukana pelissä. Suomi sai tilaisuutensa vielä ennen erän puoltaväliä Ruotsin otettua joukkuerangaistuksen. Ylivoimapeli oli kuitenkin heikkoa.
    Erän puolivälin jälkeen Jesse Puljujärvi otti kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Ruotsin ylivoimamylly toimi jälleen, ja William Nylander teki 3-1-maalin Nicklas Bäckströmin esityöstä.
    - Pari kiekkoa jäi, ja oli katkenneita hyökkäyksiä ennen sitä. Lapa jää johonkin, nostetaan mailaa ja tulee jäähy. Välillä se menee toisin päin ja ei tule. En sitä sen enempää analysoi, Marjamäki vastasi kysymykseen jäähyjen oikeudenmukaisuudesta.
    Kolmannen takaiskun jälkeen Julius Honka joutui rangaistusaitioon estämisen vuoksi, mutta Leijonien alivoimanelikko piti Suomen toiveet yllä hyvällä pelillään.
    Päätöserässä toivottu kiri jäi kuitenkin puuttumaan. Suomi ei saanut tilanteita Ruotsin maalille ja sortui itse heikkoon pelaamiseen. Puolustaja Ville Lajunen syötti omalla alueella huolimattomasti, Marcus Kruger katkaisi syötön ja tarjoili Joakim Nordströmille. Ruotsalaishyökkääjä laukoi 4-1-maalin Harri Säterin selän taakse, ja peli oli selvä.
    Lopussa Suomi otti maalivahdin pois ja tavoitteli lisäosumia kuudella kenttäpelaajalla. Enempää maaleja ei kuitenkaan tullut, ja Ruotsi nappasi vuosikymmenen kolmannen loppuottelupaikkansa MM-kisoissa.
    Ruotsi kohtaa sunnuntain loppuottelussa Kanadan. Nämä maat ratkaisivat MM-kullan kohtalon edellisen kerran vuonna 2004, jolloin Kanada oli vahvempi. Nikkarit jahtaavat sunnuntaina kolmatta peräkkäistä mestaruutta. Suomelle pronssiottelu on vuosikymmenen kolmas. Edelliset kaksi yritystä päättyivät tappioihin. Venäjä jahtaa toista peräkkäistä pronssia.
    - Hienoa, että päästään pelaamaan huomenna. Se on parasta lääkettä tappion jälkeen. Meillä on hieno joukkue ja upeita pelaajia joukkue täynnä. Meillä on ollut hyvä matka tähän asti, ja haluamme huomenna pelata huippupelin. Nyt pitää nopeasti nollata tämä. Uskon latauksen löytyvän myös huomiseen, Marjamäki päätti.