recap527

Dallas Stars siirtyi Läntisen konferenssin finaalisarjassa 2-1 johtoon, kun texasilaiset kaatoivat Edmonton Oilersin maanantaina vierasjäällä maalein 5-3. Oilers vei nimiinsä sarjan avausottelun Dallasissa, mutta kaksi viimeistä koitosta ovat päättyneet Starsin eduksi.

Starsin maanantain suurin tähti oli Jason Robertson, joka sai Roope Hintzin takaisin rinnalleen. Sairastuvalla neljän ottelun ajan ollut suomalainen oli ottelun hahmoja ja auttoi Robertsonia tehtailemaan hattutempun.

– Roope tuli todella hyvin peliin sisään, mikä ei ole helppoa tauon jälkeen, kun tempo on näin kova. Hän ei näyttänyt siltä, että olisi ollut sivussa. Hän on meille todella tärkeä pelaaja molemmissa päissä kenttää, painotti Starsin puolustaja Miro Heiskanen.

Robertson vastasi myös ottelun voittomaalista päätöserässä.

– Hän pelasi todella hyvän ottelun. Koko kenttä toimi hyvin, ja he tekivät myös muutaman tärkeän maalin. Heidän pelaamistaan oli kiva katsoa, Heiskanen kertoi Robertsonin, Hintzin ja Tyler Seguinin muodostamasta triosta.

Hintzin ohella myös Heiskanen ja Esa Lindell ylsivät pisteille. Heiskanen niittasi illan viimeisen osuman tyhjään rysään. Lindell puolestaan sai syöttöpisteen Robertsonin voittomaaliin. Jokainen suomalainen loisti myös puolustuspäässä. Ottelun kolmostähtenä palkittu Hintz ja Heiskanen jäivät kaksi pykälää plussan puolelle, Lindell yhden.

EDM-DAL: Hintzille kaksi syöttöpistettä paluuottelussa

Isäntien täydellinen alku

Avauserän perusteella illan juoni näytti selkeältä: Oilers vie ja Stars vikisee. Kotijoukkue iski illan ensimmäisen rysän jo parin minuutin kohdalla, kun Zach Hyman parkkeerasi paraatipaikalleen maalin eteen ja ohjasi Connor McDavidin laukauksen kropallaan Jake Oettingerin vartioimaan maaliin. McDavid pääsi laukomaan Heiskasen nenän edestä, minkä myötä suomalaisen yli 200 minuuttia kestänyt nollaputki päättyi.

McDavid jatkoi huimaa lentoaan seuraavissa vaihdoissa ja hankki Oilersille ylivoimatilaisuuden pian avausmaalin jälkeen. Ylivoima tuotti paikkoja, muttei tulosta. Oilersin väkevästä alusta kuitenkin kertoo se, että kuuden minuutin kohdalla maalia kohti suuntautuneet laukaukset olivat isäntien hyväksi 7-0.

Oilersin rynnistys tuotti toisen palkinnon ajassa 7.37, jolloin McDavid pääsi sohimaan kiekon takatolpalta sisään ja viemään joukkueensa 2-0 johtoon. Tällä kertaa Hintz joutui todistamaan aitiopaikalta Mattias Ekholmin maaliin johtanutta syöttöä. McDavid puolestaan löi kokeneen Seguinin maalin edustalla kaksinkamppailussa.

Dallas ei päässyt koko avauserän aikana peliin kunnolla mukaan, mutta edmontonilaiset eivät onnistuneet iskemään lisäosumia, mikä saattoi koitua joukkueen kohtaloksi. Dallas nimittäin nappasi momentumin heti toisen erän alussa ja piti McDavidin ja kumppanit loppupelin ajan kurissa.

– Meidän täytyy olla parempia avauserissä. Voittaa kaksinkamppailuja ja päästä nopeammin pois omalta alueelta. Jake pelasi maalillaan loistavasti ja otti avauserässä pari todella isoa koppia, Heiskanen kiitteli.

EDM-DAL: McDavid ujuttaa limpun uuniin avauserässä

Kolme maalia alle viiteen minuuttiin

Dallasin toisen erän kova rummutus palkittiin ensimmäisen kerran ajassa 25.35. Tasoitusmaali syntyi kahden minuutin ja 40 sekunnin päästä. Reilua minuuttia myöhemmin Dallas oli jo johdossa.

Robertson vastasi kahdesta ensimmäisestä maalista, ja Hintz sai molempiin osumiin syöttöpisteen. Johtomaali oli Wyatt Johnstonin käsialaa, ja tuosta rysästä iso kiitos kuului kapteeni Jamie Bennille, jonka kiekonriisto johti tilanteeseen.

Oilers ei meinannut millään saada konettaan käyntiin, mistä kertoo maalien lisäksi toisen erän ensimmäisen kymmenminuuttisen laukaukset, jotka menivät tähtipaidoille 12-0.

– Momentumit muuttuvat pelien sisällä, ja olemme olleet tällaisissa tilanteissa aiemminkin. Peli kestää 60 minuuttia, joten tiesimme, että meillä on hyvin aikaa. Avainasiana on olla panikoimatta. Jos panikoi, pelaaminen on huomattavasti vaikeampaa, Heiskanen painotti.

Kotijoukkueen onneksi Starsin kokenut puolustaja Ryan Suter lähetti kiekon huolimattomasti katsomoon erän loppupuolella, ja Oilers pääsi peliin kiinni ylivoimansa myötä. Pelätty ylivoima ei tuottanut vieläkään maalia, mutta Oilers sai momentumin ja teki lopulta arvokkaan 3-3 tasoituksen ennen erätaukoa. Dallasin Thomas Harley hukkasi kiekon kohtalokkaasti omassa päässä, minkä myötä Connor Brown pääsi lähettämään kiekon maalille ja Adam Henrique jatkamaan pikkumustan verkon perukoille.

Senteistä kiinni

Ottelun päätöserän viimeinen kymmenminuuttinen olisi voinut olla hyvin erilainen kuin se oli. Oilers oli nimittäin senttien päässä 4-3 johtomaalista erän puolivälin krouvissa, jossa puolustaja Vincent Desharnais lähetti vastaiskun päätteeksi tulisen lyöntilaukauksen suoraan Dallasin maalin tolppaan.

Hieman paremmalla tuurilla Edmonton olisi johtanut ja joutunut puolustuskannalle, mutta usein näissä tilanteissa verkko heiluu pian toisessa päässä, ja niin kävi nytkin. Pari minuuttia tolppakudin jälkeen Dallas riisti kiekon hyökkäysalueella, ja Robertson pääsi tuikkaamaan kiekon sisään. Laituri etsi syöttöpaikkaa Hintzille, mutta sitä ei auennut, joten hän laittoi pelivälineen sisään Oilersin maalivahti Stuart Skinnerin kautta.

Oilersilla oli vielä hyvin aikaa taikoa itsensä takaisin rinnalle, mutta takaa-ajoa vesitti Darnell Nursen hyökkäyspään jäähy vajaat viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Oilers kesti alivoimansa, mutta menetti runsaasti aikaa.

Lopulta Heiskanen sinetöi Starsin voiton iskemällä kiekon omasta kenttäpäädystä tyhjään nuottaan. Taas kerran kunniaa jaettiin kapteeni Bennille, joka raapi omassa päässä tärkeän aloitusvoiton ja antoi Heiskaselle tilaa lähettää kiekon Oilersin häkkiin.

Lännen finaalisarja jatkuu keskiviikkona neljännellä ottelulla, joka pelataan niin ikään Edmontonissa.