COL mikko rantanen

Mikko Rantasen viime vuosilta tuttu tahti maalinteossa ehti olla viime viikkoina hetken aikaa kateissa, mutta tiistaina ryöpsähti taas kunnolla. Hän iski kolme osumaa, kun Colorado Avalanche haki 4-3 vierasvoiton St. Louis Bluesista.

– On kiva auttaa joukkuetta ja voittaa. Yritän tehdä osani hyökkäyssuuntaan ja pelata fiksusti puolustussuuntaan. St. Louis on hyvä joukkue, joka tavoittelee pudotuspelipaikkaa. Tiesimme, että tästä tulisi vaikeaa. He olivat voittaneet neljä peliä peräkkäin. He saivat paikkoja, mutta Justus Annunen oli maalillamme hyvä, Rantanen sanoi.

Rantanen teki yhden maalin ottelun jokaisessa erässä. Tilille ehdittiin näin kirjata johtomaali, tasoitusmaali ja lopulta myös voittomaali. Suomalaisen osumilla Colorado nousi tappioasemasta rinnalle ja ohi. Annunen puolestaan torjui 30 kertaa ja nappasi jo neljännen peräkkäisen voittonsa.

STL-COL: Rantanen iskee limpun kolmesti Bluesin nuottaan

– Tämä ei ollut täydellinen ilta. Olimme vaikeuksissa kiekon kanssa. Olemme pelanneet otteluita ilman kiekonmenetyksiä, mutta tänään niitä tuli enemmän kuin kourallinen. Blues karvasi kovaa ja ansaitsee kehuja, Avalanchen päävalmentaja Jared Bednar arvioi.

Rantasen kokonaissaldo tältä kaudelta on nyt 37 osumaa. Hän on NHL:n maalipörssissä kymmenentenä, yhden osuman päässä seitsemännestä sijasta. Toronto Maple Leafsin Auston Matthews johtaa tilastoa 55 osumallaan, mutta vain kuusi pelaajaa on toistaiseksi rikkonut 40 maalin rajan.

Rantanen saavuttanee 40 osuman rajapyykin aivan lähiaikoina. Hän on heiluttanut verkkoa neljässä viime ottelussaan yhteensä kuudesti. Pinnoja on ropissut mukavaan tahtiin, sillä 13 viime ottelun jaksolla Rantanen on lihottanut tiliään 8+15=23 tehopisteellä ja jäänyt kiikareille vain kerran.

– Tänään näytti vähän siltä, että hän antoi palaa aina saadessaan tilaisuuden. Siitä tuli myös palkinto, Bednar iloitsi.

Rantanen aloitti maalinteon ottelun seitsemännellä peliminuutilla. Hän vei Coloradon johtoon, kun tilanteita liukuhihnalta tarjoileva keskushyökkääjä Nathan MacKinnon alusti taas vetopaikan, josta Rantasen rannelaukaus upposi verkkoon.

Blues löysi omat tehonsa nopeasti ja vastasi tasoituksella vielä ensimmäisen erän aikana. Toisessa erässä kotijoukkue siirtyi johtoon kahdesti, mutta ei päässyt Coloradolta karkuun. Aleksei Toroptshenkon 2-1 maalin jälkeen kului alle kaksi minuuttia ennen Casey Mittelstadtin viimeistelemää tasoitusta. Brayden Schenn palautti kotijohdon heti perään, mutta Rantanen hyödynsi Coloradon illan toisen ylivoiman erän lopussa ja iski tilanteeksi 3-3. Jonathan Drouin antoi syötön, jonka Rantanen ohjasi maalivahti Jordan Binningtonin taakse.

Viimeisen kerran Avalanchen suomalaistähti sivalsi aikaan 44.15. Valeri Nitshushkin teki tällä kertaa esityön kiekonriistolla, jonka jälkeen Rantanen laukoi limpun nuottaan suoraan syötöstä.

– Sain hyviä syöttöjä. "Nate" antoi loistavan syötön rystyltä avausmaaliin. Ylivoimalla Drouin näytti olevansa todella monipuolinen pelaaja ja petasi paikan hienosti. "Val" hankki kiekon ja siirsi sen sitten minulle. Heidän kanssaan on kiva pelata, Rantanen totesi esitellessään saalistaan.

MacKinnon venytti oman pisteputkensa 16 ottelun mittaiseksi. Kyse on Avalanchen ja sen edeltäjän Quebec Nordiquesin yhteisen seurahistorian kuudenneksi pisimmästä pisteputkesta. Ylivoimainen ennätys on Mats Sundinilla, joka teki pisteitä 30 ottelussa peräkkäin kaudella 1992-93.

Rantanen puolestaan kirjautti NHL-uransa seitsemännen hattutempun ja nousi Avalanchen ja Nordiquesin historiatilaston neljännelle sijalle, tasoihin Owen Nolanin ja Peter Forsbergin kanssa. Enemmän hattutemppuja ovat latoneet vain Peter Stastny (16), Joe Sakic (15) ja Michel Goulet (13).

Coloradolla kulkee joukkueena vähintään yhtä mainiosti kuin sen kirkkaimmilla tähdillä. Tiistain voitto oli Avalanchelle jo seitsemäs peräkkäinen. Kymmenen ottelun jaksolla se on taipunut vain kerran. Kyse on kauden pisimmästä voittoputkesta ja ylipäätään pisimmästä voittojen sarjasta sitten kevään 2022, jolloin Colorado voitti yhdeksän kertaa peräkkäin.

Rantanen ja kumppanit palaavat nyt kotiin ja pelaavat seuraavaksi perjantaina Columbus Blue Jacketsia vastaan. Neljä viimeisintä ottelua kamppailtiin vieraskentällä.

– Kokonaisuutena tämä on ollut loistava reissu. Tähän on pakko olla tyytyväinen, Bednar korosti.

Avalanche on enää pisteen päässä Läntisen konferenssin ykköspaikasta. Sillä on 69 ottelun jälkeen koossa 44 voittoa ja 93 pistettä, sama saldo kuin yhden ottelun vähemmän pelanneella Winnipeg Jetsillä, joka johtaa Central-divisioonaa. Lännen kärkipaikalla oleva Vancouver Canucks on pisteen edellä samalla ottelumäärällä Coloradon kanssa.

Nykyvireellä Avalanche voi haaveilla vielä jopa runkosarjan voittajan Presidents' Trophysta, sillä liigan kärkijoukkue Boston Bruins on neljä pistettä edellä yhden ottelun enemmän pelanneena.