110118LaineHuddle12

Sitähän yleisö odotti, Winnipeg Jetsin Patrik Laineen hirmukutia. Innokkaimmat povasivat peräti hattutemppua - eivätkä joutuneet pettymään.

[Osallistu tänään, niin voit voittaa nimmareilla varustettuja NHL-palkintoja!]
NHL:n maalintekijöiden aatelistoon lukeutuva Tesoman tykki jyrähti Helsingin Global Series -illassa kolmesti ja siivitti Jetsin 4-2 voittoon Florida Panthersista.
Hyvää tukea Laineelle antoivat Dustin Byfuglien ja Blake Wheeler. Big Buff pohjusti syötöillään kaikki kolme Panthers-veskari James Reimerin taakse tehtyä osumaa ja jykevöitti jämerällä olemuksellaan Jetsin takalinjoja isoimmilla minuuteilla koko joukkueesta. Kapteeni Blake Wheelerin lavasta lähti myös kolme maalisyöttöä, jotka nostivat hyökkääjän kauden kokonaissaldoon jo 2+12=14 tehopisteeseen.
NHL-otteluiden alkuseremoniat hoidetaan tunnetusti suuren maailman tyylillä. Joukkueiden avauskentällisten, erotuomarinelikon ja maskottien lisäksi kaukalossa nähtiin kansallislaulujen kaikuessa kaksi lipunkantajaa sekä Helsingin Jokereiden vuonna 2008 syntyneet E-juniorit. Kanadan ja Yhdysvaltojen kansallishymnit esitti Jepa Lambert.

FLA-WPG: Patrik Laine iskee hattutempun Helsingissä

Suuren maailman tyylillä aloitti myös Panthers. Punapaitainen Florida ei ensi minuuteilla todellakaan näyttänyt NHL:n tämän hetken vähiten pisteitä keränneeltä joukkueelta.
Osa yleisöstä ehätti jo nostaa takamuksensa penkistä, kun Barkov vapautti Jevgeni Dadonovin läpiajoon. Napakka rannelaukaus päätyy Jets-vahti Connor Hellebuyckin torjunnasta päätyverkkoihin. Let's go Panthers -huudot kaikuvat rytmikkäästi, mutta myös valkopaitainen Winnipeg alkoi saada juonesta kiinni.
Winnipegin ykkössentteri Mark Scheifele kunnostautui etenkin aloituksissa, ja myös Jetsin avauserän paras tekopaikka siunaantui joukkueen pistekärjelle. Alkukauden ensimmäisissä 12 ottelussa Scheifelen saldo oli ollut 6+6=12 tehopistettä, mutta 13. kamppailun tuomaa täydennystä ei vielä avauserässä nähty.
Ensimmäistä erää oli jäljellä kolme minuuttia, kun Jets sai vaarallisen pyörityksen Panthersin päätyyn. Laine pääsi tälläämään hyvältä paikalta B-pisteiden välistä, mutta veto kilpistyi patjatorjuntaan. Seuraavassa vaihdossa oli Barkovin vuoro kohauttaa yleisöä, mutta myös se kuti kilpistyy maalivahdin suojuksiin.
Kun suomalaiset eivät osuneet, Jetsin Mathie Perreault päätti varastaa huomion. Muhkeapartainen ja tuuheakutrinen laituri siirsi irtokiekon Panthersin pömpeliin. Syöttöpiste merkittiin Byfuglienille ja ensimmäinen erä Jetsille 1-0.
Osallistu keskusteluun Twitterissä hashtagilla [#NHLGlobalSeries]
Erikoistilanteet näyttelevät tunnetusti isoa roolia nykykiekkoilussa. Avauserässä ylivoimaa nähtiin vain kaksi minuuttia, mutta Jetsin Jacob Trouban aiheuttama alivoima ei tuonut merkintöjä mediakuutiolle. Trouban toinen jäähy tuotti jo takaiskun, kun Panthersin Keith Yandle tasoitti kamppailun Barkovin syötöstä 1-1:een.
Juuri kun ehti näyttää - tai pikemminkin tuntua - siltä, että kuulohermot saavat hetken hengähtää, Patrik Laineen kauden neljäs osuma nosti desibelit kattoon. YV-maalin syöttöpisteet merkittiin Byfuglienille ja Wheelerille.

Eikä korville kertynyt lepoa Jetsin 2-1 maalin jälkeenkään. Laine merkkautti tililleen miinuksen, kun Panthersin Dadonov tasoitti Mike Mathesonin ja Nick Bjugstadin esityön jälkeen. Suomalaisista Barkov merkkautti maalista itselleen plussan, Sashan tennisotteluiden nelinpelipari Laine miinuksen.
Päätöserän ensimmäinen osuma oli Laineen käsialaa. Etukulma jäi James Reimerilta auki, ja sinne Laine limpun toimitti. Tesoman tykin illan toinen ylivoimaosuma lähti Wheelerin (0+3) ja Byfuglienin (0+3) esityöstä. Mediakuutiolla 3-2 Jetsille ja kauden tilastoissa viisi pussia "Patella".
Laine pääsi nokikkain Reimerin kanssa viitisen minuuttia ennen päätöserän loppua. Veto sujahti yli maalin, eikä toinen vähintään yhtä hyvä tilaisuus minuuttia myöhemmin ylivoimalla tuonut vielä lippalakkien sadetta Hartwall Arenan kavennettuun kaukaloon.
Laineella oli siis kelpo saumat hattutemppuun jo aiemmin viimeisessä erässä, mutta fanien janoama kolmas verkon heilahdus nähtiin vasta ottelun päätösminuutilla.
Pelikelloon ehti jäädä 42,7 sekuntia, kun ottelu keskeytyi lippisten siivoamisen ajaksi. Laineen hattutemppu syntyi tyhjään Panthers-pömpeliin kiskaistulla kiekolla. Samalla hän tuplasi kauden maalisaldonsa kolmesta kuuteen.
Kauden ensimmäiset 12 ottelua toivat tilille saman verran osumia kuin kauden 13. kamppailu yksinäänkin. Laineella oli siihen simppeli selitys.
- Mä olen aikaisemminkin sanonut, että olen säästänyt näihin peleihin. En mä halua teitä huijata, tarkoitan mitä sanon. Olen sanojeni mittainen mies, rento viimeistelijä myhäili.
Hattutemppuilija myönsi, että kotiyleisön edessä onnistuminen antaa luvan pieneen fiilistelyyn ja nauttimiseen.
- Kyllä tässä nyt vähän voi olla tyytyväinen, mutta niin kuin Teemu (Selänne) on sanonut, ikinä ei pidä olla liian tyytyväinen. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen, Laine veisteli.
Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Maurice oli valmennettavansa tavoin sangen rennolla tuulella voittokamppailun jälkeen.
- Hän on 20-vuotias nuori mies ja paineet onnistua ovat olleet valtavat. Miettikää nyt, hän tulee vaikean alkukauden jälkeen tänne kotiyleisön eteen ja pelaa sitten näin. Olen valtavan iloinen Pattyn ja hänen perheensä puolesta, Maurice kiteytti.
Kun Jets-luotsilta kysyttiin vaikeasta alkukaudesta ja pienentyneestä vastuusta, Maurice aloitti asiallisen vastauksen, mutta muutti tyylilajia lennosta.
- No, antaa olla. Me olemme nyt Suomessa, eikä minun kannata heittää häntä bussin alle - ei varsinkaan voittopelin jälkeen. Jos nyt sanoisin jotain sellaista (kriittistä), minulla olisi ehkä 50-50 saumat selvitä täältä hengissä, hyväntuulinen valmentaja virnisti.
Erinomaisen vahvan ottelun pelannut Barkov ei muissa tilanteissa jäänyt kakkoseksi kenellekään, mutta Byfuglienin raju niitti sai Panthersin kipparin kertaalleen jään pintaan. Barkov lohkaisi mainion vastauksen, kun häneltä kysyttiin, miltä tuntui jäädä 120-kiloisen järkäleen jyräämäksi.
- Ei se oo 120, vaan varmaan 140 kiloa, Barkov hymähti.
Mutta tiesikö Byfuglien, että se oli juuri Barkov, jonka yli hän kolasi kaikkien suomalaisfanien silmien edessä?
- En heti, mutta ei kai sillä ole väliä, kuka siinä oli. Tämä on jääkiekkoa, Big Buff veisteli hikikarpalot otsalla totinen ilme naamallaan.
Barkov kellotti joukkuekaverinsa Keith Yandlen jälkeen ottelun toiseksi suurimman peliajan. Yhtään Yandlen 26.03 minuutin vastuuta vähättelemättä, Barkovin 24.34 minuuttia on valtava kuorma hyökkääjälle. Iso kuorma ei päällepäin näkynyt, mutta tappio veti Panthersin vastuunkantajan vakavaksi. Etenkin hukatut maalipaikat harmittivat.
- Meillä oli paljon paikkoja ja monesti edessä oli tyhjä verkkokin, mutta nyt viimeistely ei ollut tarpeeksi hyvää ja jäähyjä tuli liian paljon, Barkov puntaroi.
Winnipeg väänsi ensimmäisestä Global Series -ottelusta itselleen kaksi tärkeää sarjapistettä. Ottelukalenterissa Helsingin ensimmäinen kamppailu oli merkitty Panthersin kotiotteluksi, eli samalla Jets kaunisteli syksyn vierassaldoaan.
Joukkueet iskevät uudestaan yhteen perjantaina, ja sen kamppailun isäntänä on Jets.