matt cullen marc-andre fleury ron hainsey

Nollapeli konferenssifinaaleissa ei ole poikkeuksellinen teko, mutta maanantai-iltana Pittsburgh Penguinsin maalivahti Marc-André Fleury piti osaltaan huolen siitä, ettei joukkueen peli kaadu ainakaan häneen.
Pudotuspelit ovat monesti niin sanottuja yhden maalin pelejä. Tilaisuuksia maalintekoon ei ole paljon, ja vähät paikat täytyy käyttää. Maalivahdeille aukeaa tilaisuus loistaa, kun vastustajan yritykset nollataan kerta toisensa jälkeen.

Maanantain ottelussa Penguinsin Fleuryn lisäksi loisti myös vastustaja Ottawa Senatorsin maalivahti Craig Anderson. Fleury valittiin ottelun kakkos- ja Anderson kolmostähdeksi. Ottelun ykköstähti oli pelaaja, joka teki tässä ottelussa ratkaisevan eron maalivahtien välille.
Ykköstähdeksi valittiin päätöserän puolivälin jälkeen voittomaalin tehnyt Penguinsin hyökkääjä Phil Kessel, jonka maali jäi ottelun ainoaksi ja takasi Penguinsille 1-0-voiton. Tuolla maalilla ja Fleuryn varmaotteisella nollapelillä Penguins tasoitti otteluvoitot 1-1:een ja pääsee voitto takataskussaan keskiviikkona ja perjantaina Ottawassa pelattaviin otteluihin.

Maalinsa puhtaana pitänyt Fleury torjui ottelussa 23 kertaa, kun virkaveli Andersonille kertyi viisi torjuntaa enemmän. Penguins hallitsi ottelua hienokseltaan, mutta Senatorsillakin oli paikkansa. Fleury joutui venymään parhaimpaansa etenkin toisessa erässä pelin ollessa 0-0, kun hän pysäytti kilvellään Mark Stonen maalintekoyrityksen.
Huipputorjunta oli paikallaan myös ottelun lopussa, kun hän torjui viimeisellä minuutilla Kyle Turrisin yrityksen. Senators yritti tuolloin tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla, ja pahasti pelaajaruuhkan takana ollut Fleury selvitti irtokiekkoon päässeen Turrisin vasemman B-pisteen ja maalin välistä lähteneen laukauksen.
Ennen päätöserän viimeisen viisiminuuttisen tilanteita Fleury ei joutunut torjuntatöihin pitkään aikaan. Edelliset maalia kohti suuntautuneet laukaukset tulivat toisen erän lopussa.
- Odotin, Fleury vastasi kysymykseen siitä, miten hän sai aikansa kulumaan pelin pyöriessä pitkät jaksot toisessa kenttäpäädyssä, eikä torjuntoja kertynyt ennen erän viimeistä viisiminuuttista.
- Yritin luistella kulmiin ja pitää itseni lämpimänä. Yritin vain pitää itseni kiinni hommassa ja juttelin jätkille, kun he luistelivat ohitseni. Odotin vain milloin Ottawa tulee, ja lopulta osumamme jälkeen he alkoivat puskea maalillemme, Fleury ruoti kolmannen erän tapahtumia NHL.comin Wes Crosbyn haastattelussa.
Päätöserän lopun kiperät tilanteet selvittänyt Fleury kirjautti tämän playoff-kevään toisen nollapelinsä. Edellinen tuli toisella pudotuspelikierroksella Washington Capitalsia vastaan pelatussa seitsemännessä ottelussa. Fleury on torjunut kaikki joukkueensa 14 pudotuspeliottelua ja saanut niissä torjuntaprosenttikeskiarvon 93,1. Runkosarjassa kanadalaisen torjuntaprosentti oli 90,9 ja nollapelejä kertyi vain yksi 34 otteluun.
Viime kaudella Penguins marssi mestaruuteen saakka. Tuolloin yksi mestaruuden takuumiehistä oli ykköstorjujan vastuun kantanut Matt Murray. Tämän kauden runkosarjassa Murray ja Fleury jakoivat peliajan lähes tasan. Loukkaantumisesta kärsinyt Murray ei ole päässyt vielä pudotuspeleissä tolppien väliin, vaan kymmenen vuotta vanhempi Fleury, 33, on hoitanut homman.

Itäisen konferenssin ensimmäisessä loppuottelussa Penguins taipui jatkoerässä 1-2. Fleurylle kertyi tuossa ottelussa 33 torjuntaa. Nyt hän selvisi huomattavasti vähemmällä.
-Olimme joukkueena paremmin kiinni pelissä ja kärsivällisiä koko 60-minuuttisen. Hallitsimme kiekkoa ja pidimme vastustajan pois paikoilta hyvällä puolustuspelillä, Fleury kertoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.
Kun Penguins puolusti vahvasti, maalivahdinkin urakka helpottui. Vastustaja ei päässyt kovin montaa kertaa laukomaan vaarallisilta paikoilta. Joukkueen työmoraali oli muutenkin kohdallaan. Tila otettiin pois sopivan kovalla fyysisellä pelillä ja laukauksia blokattiin mustelmia pelkäämättä. Maalivahdin työtä helpotettiin myös siivoamalla maalinedusta vastustajan pelaajista ja irtokiekoista.
Mutta kuinka harvinaisia konferenssifinaalien nollapelit oikeastaan ovat? Viime vuonna niitä nähtiin kaksi ja samoin toissa vuonna kaksi. Noina kausina pelattiin yhteensä 27 konferenssien loppuottelua. Matt Murray ei viime vuoden konferenssifinaaleissa nollapeliin yltänyt. Marc-André Fleury toivoo tietenkin, ettei maanantai-iltana nähty jäänyt ottelusarjan tai kauden viimeiseksi nollapeliksi.
Seuraavaan aukeaa tilaisuus keskiviikkona.