Capitals otti ensimmäisen kiinnityksen Stanley Cupin finaalipaikkaan, kun se kukisti Lightningin Itäisen konferenssin finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa lukemin 4-2.

Erinomaisesti koko viisikkona puolustanut ja tehokkaasti paikoistaan kiekon reppuun laittanut Capitals kykeni kahdessa ensimmäisessä erässä tyrehdyttämään lähes täysin Lightning-hyökkääjien maalintekoyritykset.
Capitals sai kamppailun alla kokoonpanoonsa kaksi tärkeää vahvistusta, kun Tom Wilson vapautui pelikiellosta joukkueen käyttöön. Lisäksi Andre Burakovsky oli toipunut ylävartalovammastaan pelikuntoon.
Punalamppu välähti ensimmäisen kerran Lightningin Andrei Vasilevskin selän takana, kun avauserää oli pelattu seitsemän ja puoli minuuttia. Puolustaja Michal Kempny vei kevään playoffien ensimmäisellään vieraat johtoon tarkalla rannelaukauksellaan.
Erän loppuhetkillä Nikita Kutsherov onnistui läpiajostaan saamaan kiekon Braden Holtbyn selän taakse, mutta maali hylättiin, kun tuomaristo katsoi Lightningilla olleen samalla hetkellä liikaa pelaajia jäällä. Niinpä tilanteesta tuomittiin isännille rangaistus.
Capitals käytti ylivoimansa murhaavalla tavalla hyväkseen. Aleksandr Ovetshkin (1+1) tälläsi kiekon hyökkäyspään aloituksen jälkeen ohi Vasilevskin vain muutama sekunti ennen erän loppumista.
- Tajusimme, että meidän täytyy vain pelata omaa peliämme ja olla välittämättä siitä, missä tilanteessa olemme. Jokainen meistä laittoi itsestään paljon likoon, ja se näkyi tänään hyvänä tuloksena, Ovetshkin kertasi.
Lightning ei saanut avauserässä kuin vaivaiset kaksi laukausta kohti Capitals-maalia.
- Tiedostimme sen, että pelaamme paikasta Stanley Cupin finaaliin mutta emme kuitenkaan pelanneet oikealla tasolla. Ei oteta mitään pois Capitalsilta, he pelasivat fiksusti ja yksinkertaisesti. Me puolestaan jätimme paljon toivomisen varaa, Lightningin päävalmentaja Jon Cooper harmitteli.
Toinen erä jatkui siitä, mihin ensimmäinen oli päättynyt. Vieraiden Dmitri Orlov teki hyökkäyssinisellä näyttävän esityön ja petasi vetopaikan Brett Connollylle, jonka laukauksesta kimmonneen paluukiekon löi verkkoon lopulta Jay Beagle. Lars Eller lisäsi hetkeä myöhemmin isäntien tuskaa iskemällä ylivoimalla tilanteeksi jo 4-0.
- Joukkueemme oli tänään liikkeellä hyvällä tunnetilalla. Emme juurikaan hätiköineet, vaan pelasimme vahvuuksillamme. Lisäksi jokainen pelasi omassa päässä erittäin kurinalaisesti, vaikka vastustaja painoi lopussa päälle, Capitals-luotsi Barry Trotz analysoi.
Päävalmentaja Jon Cooper päätti vaihtaa päätöserään kakkosmaalivahti Louis Dominguen tolppien väliin. Herättely tuotti vihdoin tulosta, kun kapteeni Steven Stamkos iski ylivoimalla kavennuksen.
Lightning tuli vielä kahden maalin päähän Ondrej Palatin osuessa erän puolivälissä, mutta sen lähemmäksi kotijoukkue ei päässyt.