cs 4n mvp picks crosby nylander barkov

Bude to dostaveníčko těch nejlepších hráčů na světě. Očekávaný turnaj 4 Nations Face-Off je za dveřmi. Proto se nabízí otázka, která z hvězd bude nakonec zářit nejsilněji? Kandidátů, kteří si mohou nárokovat ocenění pro nejužitečnějšího hráče podniku, existuje nepochybně celá řada. A i samotní účastníci nebyli vždy ve shodě.

"Pokud bych měl říct jednoho kandidáta z našeho mužstva, byl by to Connor Hellebuyck," pousmál se po úterním tréninku obránce amerického výběru Adam Fox. "Gólmani jsou vždycky nejdůležitější a on má předpoklady, aby odchytal fantastický turnaj."

Hellebuyck vychytal pátou nulu v sezoně a celkem 42. v kariéře

Zatímco opora New York Rangers šla se svým tipem s kůží na trh, jeho krajan a lídr Toronto Maple Leafs Auston Matthews zvolil diplomatičtější přístup. Konkrétní jméno z něj zámořští novináři nedostali.

"Je těžké říct pouze jedno jméno. Každý tým bude mít na ledě spoustu talentovaných hráčů," připomněl Matthews, jenž má v sezoně na kontě zatím 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. "Mohou rozhodovat gólmani, přesilové hry. Nerad bych říkal konkrétní jméno, abych někoho nedostal pod tlak."

V podobném duchu se k anketní otázce postavil i brankář Boston Bruins Jeremy Swayman, jenž by měl na turnaji čtyř zemí krýt záda právě Hellebuyckovi.

"Ať už to bude kdokoli, určitě nebude úspěšný bez podpory spoluhráčů. Hokej je týmový sport a na takhle kvalitně obsazeném turnaji to bude platit obzvlášť," poukázal Swayman. "Pokud chceme být úspěšní, musíme to zvládnout společně."

V kanadském táboře nejčastěji rezonovalo jméno Sidneyho Crosbyho. Není se čemu divit, dlouholetý kapitán Pittsburgh Penguins patří k nejlepším hráčům v historii, už několik dekád je tváří NHL. Ve své bohaté kariéře navíc vyhrál všechno, co se dalo.

"Sázka na jistotu by byl Sidney. Stačí se jen podívat, co všechno už v kariéře dokázal," pokýval hlavou útočník Anthony Cirelli. "Nechci říkat jedno jméno, ale Crosby by určitě nebyl špatný tip. Je to jeden z nejlepších hráčů všech dob, na velkých turnajích ze sebe vždycky dokáže dostat to nejlepší. Ale nerad bych na někoho ukazoval," doplnil Brad Marchand.

Crosby rozhodl o výhře Penguins v prodloužení

Byl to ostatně právě Crosby, kdo na oOlympijských hrách v roce 2010 ve Vancouveru rozhodl v prodloužení zlatým gólem o celkovém triumfu domácí Kanady. Ve sbírce má ale mimo jiné třeba i tři triumfy ve Stanley Cupu právě s Penguins.

"Tehdy jsem ještě hrál na juniorské úrovni, ale ten gól mi utkvěl v paměti. Byla to obrovská věc pro celou naši zemi," zavzpomínal další člen kanadského výběru Sam Reinhart. "Sid je vzorem pro mnoho z nás."

Na první pohled nezvyklého favorita mají v dostizích o nejužitečnějšího hráče turnaje Švédové. Hned několik z nich totiž zvolilo v nabité konkurenci šikulu z Toronta Williama Nylandera.

"Určitě bych ho vybral. Je to hráč, který umí na ledě udělat rozdíl," prohodil zkušený obránce Victor Hedman. "V klíčových momentech vždy vymyslí něco extra. Na trénincích vidím, jak je v tomto směru výjimečný."

Nylander se při výhře na ledě Flames blýskl třemi góly

Skutečností je, že osmadvacetiletý forvard prožívá báječný ročník. V NHL si drží průměr bodu na utkání, když má na kontě už 33 přesných zářezů a 22 asistencí. Právě on by mohl být tajným triumfem severské země.

"Za mě by to byl určitě Nylander," vypálil zadák Calgary Flames Rasmus Andersson. "Na tréninku dokáže věci, které nikdo jiný nezvládne. Je to ohromně šikovný hráč a je složité ho bránit, protože dopředu nemůžete odhadnout, jak se na ledě zrovna zachová."

Většinová shoda panuje i ve finském táboře. Do diktafonů žurnalistů se nejčastěji linulo jméno kapitána úřadujících šampionů Florida Panthers Aleksandera Barkov. Volba nepřekvapivá, ovšem naprosto logická.

"Samozřejmě se to hezky poslouchá," pousmál se Barkov. "Je příjemné vědět, že mi kluci věří. Jsem připravený udělat maximum pro to, abychom byli úspěšní. Určitě to ale nebude pouze o mě, musíme to zvládnout jako tým."

Barkov se prosadil v přesilovce bekhendovou dorážkou a zvýšil na 2:0 pro Panthers

Příbuzný obsah